24 Eylül 2024 Salı

Rojava'da halklar işgale ve komploya karşı sokaklara çıktı

Kuzey ve Doğu Suriye'de halklar işgale karşı ve PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun yıl dönümü nedeniyle eylemdeydi.

Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun 25. yılı, Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerinin Türk devleti tarafından işgal edilmesinin 4. yılı ve 4 Ekim'den bu yana süren yeni işgal saldırıları protesto edildi. Hesekê, Qamişlo, Dirbêsiyê, Dêrik, Kobanê kentleri ile Halep'te yürüyüşler yapıldı.

HESEKÊ
Binlerce kişi Hesekê kentindeki Sabah meydanında bir araya gelerek Türk devletinin saldırılarına, Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerinin işgalinin ve PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun yıl dönümüne ilişkin yürüyüş yaptı. Eyleme Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Kongra Star, Devrimci Komünist Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Ermeni Kadınlar Birliği, Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) ve Özerk Yönetime bağlı birçok kurum katıldı.

Sinalko meydanına yapılan yürüyüşte sık sık "Kahrolsun işgalciler","Yaşasın direniş" ve "Öndersiz hayat olmaz" sloganları atıldı.

Meydanda Kongra Star adına konuşma yapan Şiraz Hamo "Kuzey ve Doğu Suriye halkının iradesi faşist saldırılar ve komplolarla parçalanmaz. Aksine direnişimiz daha fazla artacak ve düşmanlar karşısında kazanacağız" dedi.

Konuşma yapan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eşbaşkanı Xerib Hiso ise Türk devletinin Rojava- Kuzey ve Doğu Suriye kentlerine yönelik saldırılarının direnişlerini kıramayacağını vurguladı. Hiso konuşmasında şunları ifade etti: "Düşmanın bize karşı başlattığı hiçbir komplo ve saldırı, direnme kararlılığımızı zayıflatmayacaktır. Düşmanın saldırıları irademizi kıramaz."

QAMIŞLO
Çiftçiler kavşağında toplanan kitle Qamişlo havaalanına yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca sık sık "Türk devletinin saldırılarına hayır" ve "Yaşamak direnmektir" sloganları atıldı.

Qamişlo'daki havaalanının girişinde açıklama yapan Cizre Bölgesi Halk İnisiyatifi üyesi Nesrin Doko işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine yönelik saldırılarını sürdürdüğüne dikkat çekti. Nesrin Doko şunları söyledi: "Kuzey ve Doğu Suriye bölgeleri ile Kürdistan'ın tamamı, Türk devletinin saldırılarına maruz kalıyor. Halkımız mücadele yolunda kalacaktır, çünkü Kürtler vardır ve hiçbir güç buna son veremez."

Cizre Bölgesi Halk İnisiyatifi üyesi Ebdulkerim Saroxan, "Kuzey ve Doğu Suriye'nin bölgelerini talan eden, Şengal'e, Başur Kürdistan'a, Til Rifat'a, Şehba'ya saldırı düzenleyenler, uluslararası komployu planlayanlarla aynı kişilerdir" dedi. TKŞ ve JKŞ üyeleri de yürüyüşte yer aldı.

DIRBÊSÎYÊ
Hec Sultan Camisi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi merkezi çarşıya yürüdü. Eyleme Kongra Star, PYD, TKŞ ve JKŞ üyeleri de katıldı. Çarşıda yapılan açıklama saygı duruşu ile başladı.

Konuşma yapan Kongra Star Dirbêsiyê yöneticilerinden Danyal Şêxî "Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerinin işgali ve bölgeye yönelik saldırılar önder Abdullah Öcalan'a yönelik gerçekleştirilen komplonun devamıdır" dedi.

Yürüyüşte, "Yaşasın Rojava Direnişi", "Yaşasın QSD Direnişi" sloganları atıldı.

KOBANÊ
Özgür Kadın heykelinin önünden başlayan yürüyüş Şehit Egît alanında son buldu. Etkinlik devrim şehitleri için saygı duruşu ile başlatıldı.

Etkinlikte konuşan Fırat Bölgesi Eş Başkanı Yardımcısı Mizgîn Xelîl, "Komplo 26 yıldır devam ediyor. Hedeflerine ulaşmayı hayal ediyorlar, ancak yanılıyorlar" dedi ve Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar mücadelenin sürdürüleceğini vurguladı.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Başkanı Ferhan Hec Îsa, Kürt halkının direnen bir halk olduğunu ve zaferin yakın olduğunu belirtti. Yapılan konuşmalarda 9 Ekim komplosu, Serêkaniyê ve Girê Spî işgali ve son saldırılar protesto edildi. Direnişin süreceği vurgulandı. Yapılan eylemde TKŞ, JKŞ, CKŞ de yer aldı.

MİNBİC
Minibic'te El Mîzan Kavşağı'nda başlayan yürüyüş El Delê Kavşağı'na kadar sürdü. Yürüyüşte konuşan Suriye'nin Geleceği Partisi Minbic Meclis Başkanı Ezab El Ebûd, QSD'nin gücünü ve iradesini bölge halkından aldığını, işgalcilere ve teröre karşı kazanacağını kaydetti.

Ezab, işgal edilen bölgelerin kurtarılacağını ve işgal komplolarının yenilgiye uğratılacağını kaydetti. Yapılan diğer konuşmalarda, komploya, işgal saldırılarına karşı direniş ve mücadele vurguları yapıldı.

DÊRÎK
Halk dün gece saatlerinde kentteki İç Güvenlik Güçleri noktasına yönelik gerçekleştirilen saldırıyı, 9 Ekim uluslararası komplosunu ve Serêkaniyê, Girê Spî kentlerinin işgalinin yıld önümünü protesto etti.

Binlerce kişinin katılımıyla Garaj'ın önünde başlayan yürüyüş merkezi çarşıda son buldu. Yürüyüşün ardından yapılan konuşmalarda Türk devletinin saldırılarına karşı birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

HALEP
Halep'in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinde yaşayan yüzlerce kişi Cebenat Kavşağına yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemin sonunda yapılan konuşmalarda PKK lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması için direnişi büyütme çağrısı yapıldı.