10 Kasım 2024 Pazar

Rojava'da halklar kendi anadilinde eğitim görüyor

Rojava ve Kuzey Suriye'de 2018-2019 yılı eğitim dönemi 11 Eylül'den itibaren başladı. Eğitim'de yaşanan durumları, halkların kendi anadilinde eğitim alma hakkını değerlendiren Cizire Bölgesi Eğitim Bakanı Yardımcısı Feride İbrahim, "Kimi güçlerin Süryani halkının değerlerini kullanarak okullardan gelir elde ettiği"ni ifade etti.
Rojava ve Kuzey Suriye'de 2018-2019 eğitim dönemi ilkokul ve liselerde 11 Eylül'den itibaren resmi olarak başladı. Okullarda yaşanan sorunları, anadilde eğitimi ve geçtiğimiz günlerde Suriye ve Türkiye'nin desteklediği çeteler aracılığıyla Süryani halkının sokağa çıkmasını Cizre Bölgesi Eğitim Bakanı Yardımcısı Feride İbrahim ETHA'ya değerlendirdi.
 
24 bin öğretmenin okullarda görev yaptığını dile getiren Feride İbrahim, "Öğretmenler iki aylık yaz tatili sürecinde eğitimlerden geçirilerek eğitim üzerine pedagoji, matematik ve branş derslerinden eğitimler gördüler. Bu eğitim alan öğretmenler arasında dereceye girenler öğretmen olarak okullara gönderildi. Dereceye giremeyen öğretmenlerin hazırlık programlarına alınarak önümüzdeki dönem için hazırlanmaya başladılar" diye belirtti.
 
Cizire Bölgesi'nde 2018- 2019 eğitim döneminde 300 bin öğrenci birinci sınıftan 10 sınıfa kadar eğitim alacak, bunlara 24 bin öğretmen eğitim verecek. 11 ve 12 sınıflar eski dönemdeki eğitim sistemiyle devam edeceklerini ifade eden İbrahim sözlerini şu şekilde sürdürdü: "İlerleyen yıllarda bu sorunu da ortadan kaldırarak 12 sınıfa kadar aralıksız çocukları okutmayı amaçlıyoruz. Ayrıca bu eğitim yılında teknik bölümler de açarak öğrencilerin gelişimi noktasında teknik becerilerini geliştirecekleri bir okulumuzu da faaliyete soktuk. Şu ana kadar köyler de dâhil olmak üzere 2 bin 225 okulun eğitim vermeye hazır olduğunu kaydetti."
 
Demokratik ulus felsefesine göre bütün dillerde, kültürlerde eğitimin verilmesini esas aldıklarını dile getiren Cizire Bölgesi Eğitim Bakanı Yardımcısı Feride İbrahim, "Okullarda 1. sınıftan 10. sınıfa kadar her ulus kendi dilinde eğitimini öğreniyor. 4. sınıfta öğrenciler bölgede konuşulan dili öğreniyorlar. Kürtler Arapça'yı, Arap çocuklar ise Kürtçe'yi öğreniyorlar. Çünkü Rojava ve Kuzey Suriye'de bize en yakın olan halk Arap halkı bundan kaynaklı Arapça ve Kürtçe'yi bütün öğrencilerimize öğretmek zorundayız. 5. sınıfta ise öğrencilere dil olarak uluslararası kullanılan bir dil öğretiyoruz şu ana kadar bu dil İngilizce oldu. İlerleyen dönemlerde bu dili seçmeli hale getireceğiz" dedi.
 
Rojava devriminin başlaması ile birlikte eğitim dahil bir çok konuda Süryani halkı ile birlikte çalışmalar sürdürdüklerini söyleyen İbrahim, "Süryani halkı tıpkı bizim gibi Suriye rejiminin güçlü olduğu dönemde baskıya ve asimilasyon politikalarına maruz bırakılıyorlardı. Devrim ile birlikte eğitim komitemizi oluşturmamızın hemen ardından, Süryani halkımız içinde kendi eğitim komitelerini oluşturmaları öğretmenlerini çıkartmaları doğrultusunda çalışmalar başlattık. Birçok Süryani öğretmene eğitimler vererek onları da kendi dillerinde eğitim almalarının önünü açtık. Adım adım Kürtçe ile birlikte Süryani dilini öne çıkartıyoruz. Süryani halkı için Süryani enstitüsü açarak dillerinin, tarihlerinin yok olmasını engellemeyi amaçladık. Biz her bir Süryani çocuğun, insanın kendi ana dilinde eğitim alması için oldukça ısrarcıyız'' diye belirtti.
 
Eğitim komitesi olarak bizim umudumuz, halen Süryani halklarının kendi dillerinde eğitim görmeleri diyen Feride İbrahim, "Halen rejimin etkisi altında olan Süryaniler var. Onlar, rejimin yaptıklarını ve rejimin eskimiş zihniyetini savunuyorlar. Bu kişiler kilisenin de rejimin etkisi altında kalmasını amaçlıyorlar. Kilisenin bazı statüsü altında, bu şahıslar ve Süryani olan bazı gruplar, kilisenin kanatları altında Suriye rejiminin faşist sistemini sürdürmeyi amaçlıyorlar. Bu kişiler ile uzun yıldan beri ilgileniyoruz ve her yıl bu sorunları yaşarken bu şahıslar, Süryani halkını din ve kültür ile kandırmayı amaçlıyorlar. Biz Süryani halkının kendi dillerinde, kültürlerinde parasız ve kimselere tabi olmadan eğitim görmeleri için mücadele etmeye devam edeceğiz."
 
Kimi güçlerin Süryani halkının değerlerini kullanarak okullardan gelir elde ettiğini ifade eden Feride İbrahim, "Kapattığımız okulların sahipleri Süryani halkının değerlerini kullanıyorlar. Özellikle öğrenci başına para alıyorlar. Biz Eğitim Bakanlığı olarak bu konuda önceden aldığımız karar doğrultusunda hiçbir okulda paralı eğitim olmayacağını belirttik. Olustaw fakültesi (Süryani Eğitim Fakültesi) ve Süryani eğitim komitesi ile birlikte bu konun takipçisi olarak devreye girdi. Olustaw Fakültesi aynı zamanda Süryani öğretmenlerinin, öğrencilerin okulları ile ilgilenen bir kurum. Süryani halkının özgün durumu var. Onların eğitimleri konusunda müdahale edemiyoruz. Son yaşanan gerginlik sonrası ortak karar alındı Süryani çocukları bir ve ikinci sınıfta kendi ana dillerinde eğitim alacak sonraki dönemlerde herkes kendi istediği dili okuyacak ama anadilde eğitimi yavaş yavaş Süryani halkımızda 12. sınıfa kadar çıkartmayı amaçlıyoruz" dedi.
 
Suriye rejimi eğitim konusunda Qamişlo Kantonu başta olmak üzere ortak yaşadığımız birçok kentte tek dil ve ulus konularında provokasyonlarını sürdürmeye devam ediyor diyen Eğitim Bakanı Yardımcısı Feride İbrahim, "Şuana kadar Rojava devrimine karşı özelde anadil başta olmak üzere birçok oyunlar oynandı. Bu da son olarak Süryani halkımız içerisinde ortaya çıkartılan provokasyon ile kendisini gösterdi. Dünyada anadilinden başka eğitim görmek isteyen kimse yoktur, herkes anadilde eğitim almak istiyor. Bazı insanlar rejimin etkisinde ve iktidarların oyununa geliyorlar. Bunun etkisi ile kendi anadillerinde verilen eğitime de karşı geliyorlar. Bunlar kendi çıkarları ve zenginliği için böyle oyunlara provokasyonlara gelerek Suriye devletinin tekçi ulus sistemini destekliyorlar" diye kaydetti.
 
HALKLAR KENDİ DİLLERİNDE EĞİTİM GÖRÜYOR
 
Resmi dil olarak Kürtçe, Arapça, Süryanice'nin okullarda okutulduğunu söyleyen Feride İbrahim, "Biz Süryani dilinin dünyanın dört bir yanına yayılması içinde çaba harcıyoruz. Devrimin başından itibaren eğitim bakanlığı olarak Süryanice, Arapça ve Kürtçe'yi okullarda resmi dil olarak okutuyoruz. Demokratik Özerk Yönetimde resmi dil olarak üç dil kullanıyoruz. Fakat bazı bölgelerde diğer diller de var. Ermeniler, Çerkezler ve Türkmenler onlarda kendi dillerini de eğitim görebiliyorlar. Ermeni halkımızın okulu var. O okulda Ermeni dilinin yanında Arapça öğreniyorlar. Bugüne kadar kendi anadilinde eğitim almak isteyen herkese yardımcı oluyoruz. Bu konuda Özerk Yönetimimizin de Eğitim Bakanlığımızın da herhangi bir sorunu yok. Devlet zihniyetlerinin baskıcı politikalarından kaynaklı artık kimse kendi dilini öğrenmek istemiyordu. Rojava halkı, Esad rejiminin baskılarından kaynaklı Kürtçe konuşamıyor ve kendi dilini geliştiremiyordu. Şimdi yavaş yavaş okullarda artık Kürtçe ve diğer yok edilmek isteyen dillerin, kültürlerin yeniden çocuklara öğretilmesini amaçlıyoruz."
 
Biz bu devrim ile okullarda bütün dillerin öğrenileceğini ve kültürlerin yaşatılacağına inanıyoruz diyen Feride İbrahim son olarak şunları belirtti: "Bu devrimin emekçilerine, devrimi yaşatanlara,  başta şehitler olmak üzere bu devrimi sahiplenip çocuklarını devrimin okullarına yollayan ailelere teşekkür ediyoruz. Bizde söz veriyoruz Eğitim Bakanlığı olarak elimizden geldikçe bilimi, dili, kültürü bütün çocuklara taşıyacağız ve devrimimizi çocuklarla büyüteceğiz."