20 Eylül 2024 Cuma

Sağlık emekçileri, antidemokratik tasarıya karşı eylem yaptı

Mardin'de sağlık çalışanları yaptıkları açıklama ile hükümetin "Sağlıkta Şiddet" adı altında gerçekleştirilen tasarıya karşı çıktı. Açıklamada, antidemokratik olarak tanımladıkları tasarının sorunları derinleştirileceğine vurgu yapıldı.
Mardin Tabip Odası, Mardin Diş Hekimleri Odası ve KESK Mardin Şubeler Platformu, AKP tarafından Torba Yasa ile getirilen "Sağlıkta Şiddet" düzenlemesine karşı Karayolları Parkı'nda bir araya geldi. "İş güvencesi, can güvencesi, yaşam hakkı ve çalışma hakkımızı elimizden alan yasaya karşı çıkıyoruz" pankartı açan sağlık çalışanları açıklama yaptı. Kurumlar adına açıklamayı Mardin Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Osman Sağlam yaptı.
 
Meclisi hekimlik mesleğinin icrasına dair değil, sağlıkta şiddeti önleyecek yasalar çıkarmaya davet ettiklerini belirten Sağlam, getirilmek istenen yasanın her ne kadar "Sağlıkta Şiddet Yasası" olarak sunulmaya çalışılsa da şiddeti önlemeye dönük beklenen yasa tasarısı ile alakası olmadığını söyledi. Yapılmak istenen düzenlemenin caydırıcı olmadığını belirten Sağlam, Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) caydırıcı olduğu tespiti ile hazırladığı önerilerinin bir an önce getirilmek istenen yasa tasarısına eklenmesi gerektiğini vurguladı. Sağlam, TTB'nin sağlık çalışanlarına dönük şiddete verilen cezaların ertelenmesi veya para cezasına çevrilmesini içeren maddelerin kaldırılmasını istedi.
 
Komisyonda görüşülmekte olan teklifin anti demokratik rejimlerde bile rastlanmayacak kadar vahim içerik taşıdığını dile getiren Sağlam, şunları söyledi: "Herhangi bir yargılama yapılmadan ve haklarında mesleklerinin icrasının yasaklanmasını gerektiren bir suçtan dolayı mahkemeler tarafından verilmiş bir ceza olmayan hekimlerin mesleklerini icra etme haklarının belirli bir süreyle tümüyle ortadan kaldırılması devamında da neredeyse imkansız hale getirilmesi, hekimlik faaliyetlerinin ayrılmaz parçası olan tıbbi rapor düzenleme yetkisinin tümüyle ortadan kaldırılması hukuka aykırı, keyfi ve vicdan dışıdır."
 
Sağlam, sağlık çalışanları olarak sağlık çalışanlarına dönük şiddetin son bulması için mücadele etmeyi sürdüreceklerini söyledi.