22 Eylül 2024 Pazar

Samsun'da kadınlar Arzu Aygün için sokağa çıktı

Samsun Kadın Dayanışması, Samsun'da katledilen Arzu Aygün için eylem yaptı, "Kadın cinayetleri politiktir" diyerek, kadın katliamlarına karşı mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Eylemde, kadınlara, Arzu Aygün'ün katilinin en yüksek cezayı alması için davayı takip etme çağrısı yapıldı.

Samsun Kadın Dayanışması, Samsun'da katledilen Arzu Aygün'ün Terme'de ormanlık bir alana atılmasına ilişkin eylem yaptı. Süleymaniye geçidinde bir araya gelen kadınlar, "Artık yeter. Arzu Aygün ve öldürülen bütün kadınlar isyanımızdır" pankartı açtı. Eylemde, "Yaşamak için isyanda, adalet için sokaktayız", "Arzu Aygün isyanımızdır", "Kadın cinayetleri politiktir" dövizleri taşındı.

Eylemde açıklamayı, Züleyha Mangan, Fatma Çelik, Şeyma Özbek ve Şafak Aydın okudu.

Halka seslenen kadınlar, Arzu Aygün'ün Samsun'da katledildiğini ve cesedinin Terme'nin ormanlık alanına atılarak çürümeye bırakıldığını, katilin itirafı üzerine 42 gün sonra bulunduğunu hatırlattı.

Cezasızlık politikalarının, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmamasının bedelini kadınların yaşamlarıyla ödediğine dikkat çekilen açıklamada, "Haklarımız ve yaşamlarımız için alanlarda mücadele etmeye devam edeceğiz. Eril zihniyetin ve cinsiyetçiliğin mevcut politikalarla beslenerek kadın cinayetlerini cesaretlendirdiği, taciz ve tecavüzün yaygınlaştırıldığını görüyoruz" denildi.

Kadınların yaşamak ve yaşatmak için her gün mücadele ettiğine işaret eden Samsun Kadın Dayanışması, "Peki ilk imzacısı olmakla övünen devlet neden İstanbul Sözleşmesini etkin uygulamıyor? Uygulamakla sorumlu olduğunuz sözleşmeden vazgeçerek kadınların yaşam güvencesini nasıl ortadan kaldırırsınız" diye sordu.

Kadın cinayetlerine karşı hiçbir zaman susmayacaklarını belirten kadınlar, "Kadın örgütlenmesini sağlayacağız, bu alanda kadın adaletinin sağlanması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Arzu son olacak" diye konuştu.

Kadın katliamları ve kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve cinsel istismar karşısında öfkeli olduklarını söyleyen kadınlar, "Öfkeliyiz, çünkü her gün kadın cinayetlerine uyanıyoruz. Öfkeliyiz, çocuklarımızın dahi korunmadığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Bizler öfkeliyiz, bu cinayetlerin son bulması, kadına yönelik şiddetin son bulmasını istiyoruz. Bunu ancak kadın iradesiyle, kadın adaletiyle yapabiliriz. Bizler erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz. Bizler artık saygın tutum indirimi alarak kadınları katledenlerin, katillerin sokakta gezmesini istemiyoruz" diye belirtti.

Açıklamada, kadınların vazgeçmeyecekleri, evde, sokakta, fabrikada, AVM'de, okulda, yaşamın her alanında yaşam ve yaşatmak, bir kişi daha eksilmemek için mücadeleye devam edeceklerine dikkat çekildi.

Samsun Kadın Dayanışması olarak Arzu Aygün'ün katledilmesine ilişkin davanın takipçisi olacaklarını duyuran kadınlar, Samsun halkını davaya sahip çıkmaya, kadın katillerinin cezalandırılması için dayanışma içinde olmaya çağırdı.

Kadınların eylemine çevrede bulunanlar alkışlarla destek verdi.