23 Eylül 2024 Pazartesi

Saray medyası yalan habere doymuyor

Xakurkê ve Zap'ta TSK üslerine yönelik gerillanın gerçekleştirdiği eylemde 52 asker yaşamını yitirirken, asker ölümlerinin üzerini örtmeye çalışan saray medyası ve Milli Savunma Bakanlığı manipülasyona devam ediyor. Daha önce yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden gerillaların yeni öldürüldüğü haberleri "son dakika" bilgisi olarak servis ediliyor.

Saray medyası dezenformasyona devam ediyor. Gerillanın Xakurkê ve Zap'ta TSK üslerine yönelik gerçekleştirdiği eylemde 52 asker yaşamını yitirirken, bu eylemin ardından maniple haberler "son dakika" bilgisi olarak saray medyasında servis ediliyor. Milli Savunma Bakanlığı'na dayandırılan haberlerde daha önce yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren gerillalar yeni öldürülmüş gibi veriliyor.

25 ARALIK: ERDİNÇ BOLCAL
Saray medyası, HPG gerillası Erdinç Bolcal'ın (Ali Xebat Botan) ölümünü 25 Aralık'ta "son dakika" bilgisi şeklinde servis etti. Ancak Bolcal'ın hayatını kaybettiği daha önce basına yansımıştı.

Fırat Haber Ajansı'nda (ANF) 15 Aralık'ta yer alan HPG açıklamasında, HPG'li Erdinç Bolcal'ın 10 Mart'ta Medya Savunma Alanları'nda hayatını kaybettiğini duyurulmuştu.

Saray medyası ise, Bolcal'ın ölümünü 25 Aralık'ta "son dakika" bilgisi şeklinde servis ederek, MİT'in Bolcal'ı Süleymaniye'de "nokta operasyonuyla" hedef aldığını ileri sürdü. Ayrıca Bolcal'ın Kerkük'te eylem hazırlığında olduğunun tespit edildiği iddia edildi.

26 ARALIK: ŞEFA AKMAN
Anadolu Ajansı (AA) başta olmak üzere saray medyası, 26 Aralık'ta HPG gerillası Mehmet Şefa Akman'ın "nokta operasyonla" hedef alındığı iddiasını "son dakika" bilgisi şeklinde servis etti. Haberlerde, Akman'ın Süleymaniye sorumlularından olduğu ileri sürüldü.

Ancak Akman'ın hayatını kaybettiği bilgisinin 11 Aralık 2021'de açıklandığı ortaya çıktı. ANF'de yer alan 11 Aralık 2021 tarihli HPG açıklamasında, Akman'ın (Bahoz Zagros) 9 Haziran 2021'de hayatını kaybettiği kaydedildi.

29 ARALIK: EL DAHHAM
29 Aralık'ta Omer Mihemed Ebdullah El Dahham'ın MİT tarafından Kuzey ve Doğu Suriye'de hedef alındığı "son dakika" bilgisi şeklinde servis edildi. Ancak Dahham'ın Ağustos ayında DAİŞ'in saldırısında hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), konuya dair 30 Aralık'ta resmi internet sitesinde açıklama yaptı. QSD tarafından yapılan açıklamada, Dahham'ın 5 Ağustos'ta DAİŞ'in saldırısında hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, saldırının DAİŞ tarafından üstlenildiği de aktarıldı.

Açıklamada, "Türk devletinin resmi yayın organları dün sabah MİT'in Tebqalı Omer Mihemed Ebdullah El Daham adlı yurttaşı öldürdüğü yönünde haber geçti. Türk istihbaratı söz konusu yurttaşın güçlerimiz ile ilişkili olduğunu ve Türk askerlerine karşı yapılan eylemleri yaptığını ileri sürmüştür. Ancak DAİŞ 5 Ağustos günü resmi ajansı olan Amaq yoluyla El Daham'ı öldürdüklerini açıklamıştı. 4 ay sonra Türk istihbaratı yeni bir haber yayınlatarak saldırıyı kendilerinin yaptığını açıkladı" denildi.

Açıklamanın sonunda, Dahham'ın QSD ile bir ilişkisi olmadığı bilgisine de yer verildi. QSD, ayrıca Dahham'ın öldürülmesine dair yapılan açıklamaların fotoğrafları ve haberlerini de kamuoyuyla paylaştı.

2 OCAK: ABDULMUTALİP DOĞRUCU
Saray medyası, 2 Ocak'ta HPG gerillası Abdulmutalip Doğrucu'na (Cesur Vedat Welat) dair haberi "son dakika" bilgisi olarak servis etti. Doğrucu'nun 10 Mart 2023'te hayatını kaybettiği bilgisinin HPG tarafından 15 Aralık 2023 tarihinde açıklandığı ortaya çıktı.

4 OCAK: ŞÊX EHMED
MİT'in Süleymaniye'de Rojhilatê Kurdistan Savunma Birlikleri (YRK) üyesi Sadiq Şêx Ehmed'i (Êrîş Berxwedan) hedef aldığı "son dakika" şeklinde verildi. Aynı kaynaktan çıktığı belli olan haberlerde, Şêx Ehmed'in Türkiye'ye yönelik eylem planları yaptığının tespit edildiği iddia edildi.

Ancak Şêx Ehmed'in, Pêncewîn bölgesine yönelik 3 Aralık 2023'te düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybettiğinin daha önce açıklandığı ortaya çıktı.

ANF'de 24 Aralık 2023 tarihinde yer alan haberde; hava saldırısında Şêx Ehmed ile birlikte Kadın Savunma Güçleri (HPJ) komutanı Zeyneb Êwerî'nin (Aryen Arê) de hayatını kaybettiğine yer verilmişti.

BENZER HABERLER
Saray medyası, daha önce de HPG'li Yılmaz Bayram (Egîd Gever) ile YPG'li Eyüp Yakut'un ölümlerini "son dakika" bilgisi şeklinde servis etmişti. Ancak Bayram ve Yakut'un hayatlarını kaybettiği bilgilerinin daha önce açıklandığı ortaya çıkmıştı.