2 Ekim 2024 Çarşamba

Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu: Ebru'yu yitirdik, Aytaç'ı yaşatalım

Ölüm orucu direnişindeki avukat Aytaç Ünsal'ın tahliyesi talebiyle Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu, "Ebru'yu yitirdik, Aytaç'ı yaşatalım" diye çağrı yaptı.

Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu, "adil yargılanma" talebiyle ölüm orucu direnişindeki avukat Aytaç Ünsal'ın tahliyesi talebiyle Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Ünsal için gerçekleştirilen Adalet Nöbeti'ne meslektaşları ile HDP İstanbul Milletvekili Züleyhan Gülüm katıldı.

Eylemde konuşan avukat Ayşegül Çağatay "Bu ülkede hukuk, adalet yargı yok, eğer olsaydı bugün Ebru yanımızda olurdu" dedi. Çağatay, "1 ay kadar önce burada Ebru ve Aytaç'ı alabileceğinizi ümit ederek hepinize seslendik. Karar verin dedik. Ancak onları kanunda olmayan bir sekilde hasyaneye kaçırdılar. Ebru Timtik 1 ay boyunca işkence hücresinde tutuldu. 21. yüzyıldayız ama bir fanın gazlı bizlerle kapatıldığını gördük. Burada soğuk işkencesi yapıldı, ışık işkencesi yapıldı. Bu ülkede bir avukat adalet diye diye hayatını kaybetti hepimizin gözleri önünde" diye belirtti.

Ebru Timtik'in hayatını kaybetmesi sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Timtik'i hedef alan açıklamalarına tepki gösteren Çağatay, "Biz başından beri bu dosyanın üzerinde bir el olduğunu söyledik. Süleyman Soylu'nun açıklamaları bunu ortaya çıkardı. Yargı değil siz karar veriyorsunuz" diye konuştu.

HASTANE RAPORU 'COVİD KAPABILİR' DİYOR AMA AYTAÇ HALA ORADA TUTULUYOR
Hastane raporlarının çıktığını hatırlatan Çağatay, "Tedaviyi kabul etmiyorlar, burada Covid-19 kapma, enfeksiyon kapma riski var diyor raporlar. Fakat buna rağmen Aytaç hala orada tutuluyor. Bugün bir haber daha aldık ölüm orucunda olan müvekkillerimiz Didem Akman ve Özgür Karakaya hastaneye kaçırılmış. Kimse bilgi vermiyor. Bir ölüm daha yaşanmasın diye bu mücadeleyi veriyoruz. Kabul edilebilir talepler yüzünden insanlar gözümüzün önünde ölüyor ve öldürülüyor. Aytaç, Didem ve Özgür yaşasın istiyoruz. Yargıtay hemen karar verebilir, daha fazla sürüncemede bırakmasının bir anlamı yok. Onların vereceği karar ya ölüme dair ya yaşama dair olacak. Bir ölüm kararı verdiler, bir ölüm kararı daha vermesinler" ifadelerini kullandı.

'YARGITAY BOZMA KARARI VERMELİ, AYTAÇ YAŞAMALIDIR'
Ardından konuşan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm "Bu ülkede adalet yok, özgürlük yok, barış yok. Yoksullardan, ezilenlerden yana bir siyaset yok. Kendi yandaşlarını kollayan bir siyaset dışında iktidar başka bir siyaset yürütmüyor. İktidara ses çıkartan herkes operasyonla gözaltına alınma riski yaşıyor. Hiçbir hukuk kuralını tanımayan, ben yaptım oldu diyen meclisi de devre dışı bırakan bir iktidarla karşı karşıyayız. Bunun karşısında arkadaşlarımız adil yargılanmaya ihtiyaç var diyorlardı. Bu iktidar bunu duymadı, Ebru'yu kaybettik. Bir ölüm daha yaşanmadan bu talepler kabul edilsin. Yargıtay bir an önce karar vermelidir. Bu dosya tümüyle talimatla yürüyen bir dosyadır. Bozma kararı dışında başka hukuki bir işlem yoktur. Bu ülkede adaletin sağlanması açısından Aytaç'ın yaşaması önemli bir adımdır" dedi.

AYTAÇ'I YAŞATMAYI BAŞARACAĞIZ
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şube Yöneticisi Nagehan Avçil ise Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın taleplerinin toplumun talepleri olduğuna dikkat çekti. Avçil, "Biz yaşam siyasetinden, adil yargılanmadan tarafız. Haklı talebin karşılanması Ve Aytaç'ın yaşaması lazım. Her daim bu mücadeleye destek olacağız. Aytaç'ı yaşatmayı başaracağız" diye belirtti.