23 Eylül 2024 Pazartesi

Serel Seramik işçileri sarı sendika baskısına direniyor

Serel Seramik işçileri hakları için direniyor. Çimse-İş Sendikasından ayrılıp Kristal-İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan işçiler "Satılmış sendika istemiyoruz" dedi. 

Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bulunan Elginkan Holding bünyesindeki  Serel Seramik fabrikasında Çimse-İş Sendikasına üye olan işçiler, Kristal-İş Sendikasında örgütlendi. Serel Seramik patronu, işçileri önce ücretli-ücretsiz izne gönderdi, ardından da 8 işçi işten çıkarıldı.

Öte yandan Çimse-İş Sendikası ise işten çıkarılan işçilerin yerine üretimin devam etmesi için diğer fabrikalardan işçi getirdi. 25 Temmuz'da bir basın açıklaması yaparak mücadeleye devam edeceklerini duyuran işçiler bu sabah yüzlerce işçinin katılımıyla yürüdü.

İşçiler, sendikal hakları için fabrika önünde yaptıkları eylemelerde sendikal tercihlerinin tanınmasını talep etti. "Satılmış sendika istemiyoruz", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Türk-İş işçine sahip çık" sloganları atan işçiler adına Mehmet Pürçek konuştu. Pürçek, "Elginkan Topluluğu bünyesindeki Serel Seramik Fabrikası yöneticileri dün hiçbir şey yaşanmamış gibi hala işçi kıyımı yapıyor. Halbuki daha iki gün önce buradan son derece demokratik bir şekilde haykırmıştık; işçilerinizi işsizlikle terbiye etmeyin dedik, haksız hukuksuz bir şekilde işten attığınız arkadaşlarımızı işe geri alın dedik. Haykırdık! Sizleri iş barışını korumaya çağırdık, ancak ne var ki işten çıkarılan arkadaşlarımızın sayısı artmaya devam etti" dedi.  

"Bizler demokratik haklarımızı tanımayan, bu haklarımıza saygı duymayan sendikayla aynı yolda yürümekten yorulduk. Görmedikleri yetmiyor gibi bizleri iki gün önce olduğu gibi bugün yine kardeşlerimizle, abilerimizle burada karşı karşıya getiriyorlar. Aslında hepimizin kaderi aynı. Hepimiz aynı değirmenin taşları arasında öğütülüyoruz. Bizler sustukça bu taşlar bizi ezip bitiriyor. Bugün de bizimle aynı yola baş koyan, bizler gibi işçi olan, ekmeğini alın teriyle kazanan, ekmeğini kazanırken de sağlığından olan, abilerimiz, kardeşlerimiz bizim karşımızda duruyor. Yapmayın! Gelin bu eli kirli tezgahı birlikte yıkalım. İşçileri ekmeğiyle terbiye edenlere hep beraber karşı duralım" diyen Pürçek, Çimse-İş Sendikasının farklı fabrikalardan temsilcileri Serel Seramik önüne getirmesine tepki gösterdi.

İşçilerle karşı karşıya getirilmelerini kabul etmediklerini ve buna karşı da direneceklerini söyleyen Pürçek, şu talepleri sıraladı:
🔹 "Yasalara aykırı davranmaktan derhal vazgeçin,
🔹 İşten atmalara derhal son verin,
🔹 Hukuku ayaklar altına alarak işten attığınız arkadaşlarımızı derhal işe geri çağırın, 
🔹 Demokratik haklarımızı tanıyın,
🔹 Sendika seçme özgürlüğümüze saygı duyun."