23 Eylül 2024 Pazartesi

SES'ten güvencesiz çalışmaya karşı kanun teklifi

"Güvenceli iş güvenceli gelecek" kampanyası kapsamında topladıkları imzaları Meclis'e sunmaya hazırlanan SES, güvencesiz çalışmanın kalıcı olarak sonlandırılması için kanun teklifi hazırladı. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), "Güvenceli iş güvenceli gelecek" kampanyasına ilişkin birçok kentte açıklama yaptı. 

DİYARBAKIR
SES Diyarbakır Şubesi, kampanyaya ilişkin sendika binasında açıklama yaptı. SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, güvenceli istihdam düzenlemelerini içeren bir kanun teklifi hazırladıklarını söyledi. Orak, "100 bin kişiye düşen hekim sayısı OECD ortalamasında 348 iken Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 187’dir. Yani neredeyse yarısı kadardır. 100 bin kişiye düşen ebe-hemşire sayısının OECD ortalaması 938 iken Türkiye’de 100 bin kişiye düşen ebe hemşire sayısı 301, yani 1/3 oranındadır. Normal zamanda bile sürdürülemez olan bu durum, pandemi gibi çok daha özgün ihtiyaçları barındıran bir ortamda ihtiyacı da daha fazla artırmaktadır" dedi.

Sağlık emekçilerinin korunabilmesi ve hizmetlerin doğru şekilde planlanabilmesi için sağlık emekçi sayısının artırılması yönünde uyarıları olduğunu belirten Orak, "Ancak, sağlıkta dönüşüm programından, daha az emekçiyi daha çok çalıştırıp sömürüyü artırma politikalarından bir adım geri adım atmak istemeyen iktidar, mevcut sağlık emekçilerine yüklenmekte ısrar etti. Çözüm olmayan komik rakamlardaki atamaların ilerisine gitmemiştir" ifadelerini kullandı.

Orak, tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin kadroya alınması ve güvencesiz çalışmanın kalıcı olarak sonlandırılması için kanun teklifi hazırladıklarını kaydetti. Orak, bu teklifin kentteki emekçilere sunup imzaya açtıklarını, kanun teklifini ve toplanan imzaları kentteki milletvekillerine ilettiklerini bildirdi. 

İZMİR
SES İzmir Şubesi, sendika binasında kampanyaya dair açıklama yaptı. SES Şube Eşbaşkanı Nursel Yücesoy, tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin kadroya alınması, güvencesiz çalışmanın kalıcı olarak sonlandırılmasını talep etti.

ANTALYA
SES Antalya Şubesi, kampanya kapsamında sendika binasında açıklama yaptı. SES Antalya Şube Eşbaşkanı Şükran İçöz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın "Belirti göstermeyip testi pozitif çıkan vakaları günlük açıklanan tabloya eklemiyoruz" açıklamasına işaret ederek, "Bizim aylardır söylediklerimizi Sağlık Bakanı dün itiraf etmiştir, gerçek rakamlar halktan gizlenmiştir. Süreç şeffaf yürütülmemiş, salgının yayılmasına engel olunmamıştır. Hem halkın sağlığı hem de sağlık emekçilerinin sağlığı hiçe sayılmıştır" dedi.

İçöz, toplanan imzaların Meclis’e sunulacağını aktararak, "Pandemi sürecinde aynı koridorda, aynı serviste birlikte ter döken, birbirini tamamlayan, aynı risk altına giren farklı mesleklerden sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine ve birlikte verdikleri mücadeleye tanık olduk. Ama bu birlikteliğe de emeğe de zarar veren, üstelik kendilerinin neden olmadıkları, kendilerinin karar vermedikleri sorunlara da daha yakından tanık olduk" dedi.