24 Eylül 2024 Salı

SGDF Eşbaşkanları Tuncer ve Danacı tahliye

SGDF davasında 2. kez hakim karşısına çıkan SGDF Eşbaşkanları Tuncer ve Danacı tahliye edildi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eşbaşkanları Yaren Tuncer ve Okan Danacı, tutsak yargılandıkları davada ikinci kez hakim karşısına çıktı. Tuncer ve Danacı tahliye edildi.

Mart ayında SGDF'ye yönelik İstanbul merkezli operasyonda aralarında muhabirimiz Elif Bayburt, SGDF Eşbaşkanları Yaren Tuncer ve Okan Danacı, MYK üyesi Senem Pektaş, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Genel Meclis üyesi Tanya Kara, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Parti Meclisi üyesi Birkan Polat, Özge Doğan, Alev Özkiraz, Can Papila ve Deniz Bahçeci, Gençlik Komünlerinden Devrim Barış Yılmaz gözaltına alınmış; Bayburt ve Yılmaz adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

12 Temmuz'da İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmada SGDF Eşbaşkanları Tuncer ve Danacı dışındaki gençler tahliye edilmişti. İlk duruşmada savunma yapan sosyalist gençler SGDF'nin kriminalize edilmek istenen eylemlerini sahiplenmiş, bu eylemlere devam edeceklerini kaydetmişti.

Duruşmayı Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Çiçek Otlu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve çok sayıda siyasi parti, gençlik örgütü temsilcisi izledi. Tuncer ve Danacı, duruşmaya SEGBİS ile katıldı.

TANIK SOSYALİST GENÇLERİ SOSYAL MEDYADA GÖRMÜŞ
Duruşma tanık beyanlarıyla başladı. Açık tanık Furkan Değirmenci, davada yargılanan Yaren Tuncer ve Okan Danacı'yı tanımadığını, sadece sosyal medyada gördüğünü belirtti. Öte yandan Değirmenci, kendisinin "milliyetçi bir öğrenci" olduğunu belirterek; SGDF'lilerin okuduğu okulda "dini ve milli değerlere saldırarak kendilerini provoke ettiğini", "eğitim hakkını engellediğini ve bu nedenle kendilerine dava açtıklarını" ifade etti. SGDF Eşbaşkanlığı yapmış olan Danacı ve Bahçeci'nin isimleri dava dosyasında gördüğünü ifade eden Değirmenci, SGDF'lilerle arasında bir husumet bulunmadığını iddia etti.

MAHKEME BAŞKANI AVUKATLARI SUSTURDU
Değirmenci'nin beyanlarına itiraz eden avukatlar, beyanların davayla ilgisi olmadığına, usulen de bu sorgulamanın yanlış olduğuna dikkat çekti. Mahkeme başkanı avukatları susturarak "Size göre yanlış bize göre doğru, bitti" ifadelerini kullandı.

USULSÜZLÜKLERE DİKKAT ÇEKEN MİLLETVEKİLİ OTLU DIŞARI ÇIKARILMAK İSTENDİ
Mahkeme heyetinin usulsüzlüklerine itiraz eden milletvekili Çiçek Otlu polis zoruyla dışarı çıkarılmak istendi. Avukatların Otlu'nun milletvekili olduğunu belirtmesi üzerine mahkeme başkanının "Dokunulmazlık diye bir şey yok" demesi dikkat çekti. Mahkeme başkanı, agresif tavırlarına tepki gösterilmesine karşı önceki celsede haksızca tutsak edilen SGDF'lilerin tahliye edilmesine ilişkin "İyi niyet gösterdik, tahliye ettik. Biz tarafsızız" ifadelerini kullanarak kendini savundu.

İŞBİRLİKÇİ AYIRKAN, ÖRGÜTLE İLİŞKİSİ OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNMÜŞ
İşbirlikçi, itirafçı Berfin Ayırkan'ın beyanlarına geçildi. Ayırkan, Okan Danacı'yı SGDF Eşbaşkanı olarak tanıdığını ve yasa dışı bir örgütle ilişkisi olabileceğini düşündüğünü belirtti. Avukatlar, Ayırkan'ın beyanlarının yargılanan sosyalist gençlerle ilgili sadece soyut ifadeler olduğunu ve yasa dışı örgüt bağı olmadığına dikkat çekti.

EŞBAŞKANLAR: SGDF KRİMİNALİZE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR
Daha sonra hakim Yaren Tuncer ve Okan Danacı'ya beyanlarını sordu. Yaren Tuncer ve Okan Danacı da, sosyal medyada kendilerinin zaten tanınabileceğini ifade ederek, yasal bir dernek olan SGDF'nin kriminalize edilmeye çalışıldığına işaret etti. Sadece sosyalist düşünceyi savundukları için tutsak edildiklerini belirten Danacı ve Tuncer; yaptıkları hiçbir eylemin suç olmadığını ifade ederek beraatlerini istedi.

AKŞAR: SGDF ÜYESİ OLMAK SUÇ DEĞLİDİR
Ardından dosya kapsamında savunması alınmayan Aze Deniz Akşar savunma yaptı. 12 Mart'ta evde olmadığı bilindiği halde evine baskın yapıldığını ve zarar verildiğini ifade etti. Mağduriyet yaşadığını ve şikayetçi olduğunu söyleyen Akşar, SGDF üyesi olmanın suç olmadığını vurguladı.

DAVA AVUKATLARI: DOSYADA DELİL YOK
Tahliyeye ilişkin savunma yapan avukatlar da tutukluluğun devamı açısından somut hiçbir "delilin" olmadığını ve SGDF'nin illegalize edildiğini ifade ederek müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.

EŞBAŞKANLARI TUNCER VE DANACI TAHLİYE EDİLDİ
Mahkeme başkanı, karar için duruşmaya 10 dakika ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme başkanı, Danacı ve Tuncer'in tahliyelerine karar verdi. Bir sonraki duruşma tarihi ise 16 Ocak 2024 olarak belirlendi.