24 Eylül 2024 Salı

Sivas katliamı davasının düşürülmesi protesto edildi

Sivas katliamının düşmesi tüm engelleme çabalarına rağmen adliye protesto edildi. Davayı mahşere bırakmayacaklarının altını çizen Aleviler, tüm hukuki yolları deneyeceklerini söyledi.

Sivas katliamı davasının zamanaşımı gerekçesiyle düşmesi Alevi kurumları, aileleri e Aleviler tarafından protesto edildi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSKAD) Genel Başkanı Cuma Erçe ve polis arasında basın açıklamasının yapılacağı yer konusunda yaşanan tartışma sonucunda Aleviler adliyenin içinde oturma eylemi yaptı.

ERÇE: ERDOĞAN KOŞARAK 'VATANIMIZA HAYIRLI OLSUN' AÇIKLAMASI YAPSIN
Engellemelere rağmen Adliyenin önünde açıklama yapıldı. PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için, "Saraya gitsin haber hemen ve çıksın kameraların karşısına. Bu karar da vatanımıza, milletimize hayırlı uğurlu olsun diye açıklama yapsın" dedi.

Verilen kararı tanımadıklarını belirten Erçe, "Bu devlet ve bugüne kadar gelmiş geçmiş hükümetler ve AKP hükümeti katliamla ilgili kimin yanında olduğunu defalarca belli ettiler. En son bugünkü mahkemenin kararını da etkilemek için geçen hafta katillerden birini daha affettiler. En başından beri hükümet katillerden ve katliamcılardan yana olduğunu defalarca vurgulamıştır. Katliamda bizzat rol oynayan, katliamın arka planındaki gerçek sorumluları mahkeme önüne çıkarmayarak bu tavrını ortaya koymuştur. Mahkemelerde katilleri savunan avukatları Türkiye'nin önemli üyelerine, milletvekilliğine, büyükşehir belediye başkanlığına getirerek ödüllendirerek bu kararda saflarını belli etmiştir" ifadelerini kullandı.

'BU DAVAYI MAHŞERE BIRAKMAYACAĞIZ'
"Katillerin kaçmasını bizzat tertipleyerek kimin yanında, neyin yanında yer aldıklarını ispatlamışlardır. Seçimden önce iki ırkçı, faşist, şeriatçı örgütlere verdikleri sözün gereği olarak katilleri bırakmaya başlamışlardır. Onlar katillerden ve yanadırlar" diyen Erçe, davayı üst mahkemelere taşıyacaklarını vurguladı. Erçe, şöyle devam etti: "Bundan sonra saflarımız daha net olacak. Kiminle barış ölçüsünde olacağımıza biz karar vereceğiz. Biz bu davayı mahşere bırakmayacağız. Ulu divanı kuruyoruz. Halkın ve katilleri, katliamcıları, Sivas'tan önce olanları da olanları da yargılayacağız."

AV. SARIHAN: TÜM HUKUKİ YOLLARI DENEMEKTE KARARLIYIZ
Avukat Şenal Sarıhan, verilen kararla davanın bitmediğine değinerek hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdi. Sarıhan, "Hep birlikte bir hukuk mücadelesine girdik. Bu mücadele aslında başladığı günde kaybedilmiş mücadeleydi. Çünkü polisin tutanaklarına göre on beş bin kişinin katıldığı eylemde gözaltına alınan yargı önüne getirilen ancak 150 kişi oldu. Ancak faillerin hepsi örgütlü bir biçimde kaçırıldılar. 3 sanığın Türkiye'ye iadesi için mücadele verdik. Bu mücadelede boş sandalyelere konuştuk. Tarihin bir aynası var. O aynaya herkes bakacak ve o aynada kendi yüzlerini göreceklerdir. Hukuk mücadelemizin sonunda değiliz. İstinaf, temyiz, insan hakları mahkemesi hakkımızı kullanacağız. Bütün yolları denemekte kararlıyız" dedi.