8 Ekim 2024 Salı

Sivas katliamında yaşamını yitirenler anıldı

Sivas katliamında yaşamını yitirenler bir çok kentte yapılan açıklamalarla anıldı.

Sivas katliamında yaşamını yitiren 33 aydın ve sanatçı bir çok kentte yapılan açıklamalar ve eylemlerle anıldı.

DERSİM
Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, Madımak katliamının 28. yılına ilişkin Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri adına PSAKD Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya okudu.

Katliamın yaşandığı gün devlet yetkilileri şeriatçı güruhun toplanmasını ve kalabalıklaşmasını saatlerce seyrettiğini vurgulayan Kaya, "Bu insanlık düşmanı katiller kan ve intikam sloganlarıyla katliam için harekete geçerlerken hiçbir devlet gücü onlara değil müdahale etmek, herhangi bir hamlede dahi bulunmadı. Bu katiller planlı bir şekilde teşvik edilip yönlendirildiler. Katliamcı güruh önce etkinliğin yapıldığı kültür merkezine saldırdı. Ancak orada bulunan canların direnişiyle püskürtüldüler. Şeriatçı-yobaz katil sürüsü nefret saçarak, sloganlar ve tekbirler eşliğinde otele yönelip güvenlik güçlerinin gözleri önünde bu barbarca katliamı gerçekleştirdiler. Açıkça görüldüğü gibi Sivas Madımak Oteli Katliamı egemenlerin organize ettiği ve katil güruhun tetikçiliğiyle hayata geçirdiği planlı bir katliamdı. Sonra bu katliamda yer alan gerici katil güruh içinden sadece çok küçük bir grup hakkında dava açıldı. Uzun süren yargılamalar sonunda bu katillerin çoğu ya hiç ceza almadılar ya da küçük cezalarla kurtuldular" dedi.

Kaya, Madımak katliamının zamanaşımına uğratılmasına "hayırlı olsun" diyenlerin iktidarında Roboski, Ankara Gar, Suruç, Diyarbakır'dan Antep'e kadar sayısını dahi unuttuğumuz katliamları yaşadıklarını kaydetti.

BİNGÖL
HDP Bingöl İl Örgütü, Sivas katliamının 28. yılı dolayısıyla il binası önünde açıklama yaptı. "Madımak'ı unutmadık unutturmayacağız" pankartı açıldı.

28 yıl önce Madımak'ta diri diri yakılanlar için kılını dahi kıpırdatmayanların ve sorumluları adalete teslim etmeyenlerin provokatif tutumlarında ısrarcı olduklarını dile getiren HDP Bingöl İl Eşbaşkanı Arzu Fırat, "Sivas'ta yaşananları ve katliamın sorumlularını unutturmak için baskı ve engelleme politikalarına yönelenler büyük bir yanılgı içindedirler" diye konuştu.

Bingöl Lisesi'nde uzun yıllar öğretmenlik yapan Metin Altıok'u anan HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Madımak katliamında Alevi-Sünni fay hatlarının derinleştirilmek istendiğine dikkat çekerek, "Sivas, Türkiye siyasal tarihine geçmiş insanlık dışı bir katliam yaşandı. Bu katliam Türkiye'nin aydınlık yüzüneydi. Katledilen insanlar Türkiye halklarının yetiştirmiş olduğu en seçkin beyinlerdir. İçlerinde yazarlar, romancılar, sanatçılar, müzisyenler ve toplumun her alanını temsil eden kişiler vardı. Toplumu ayrıştıran bu planlayıcıların özellikle de Madımak Katliamı üzerinden Alevi-Sünni fay hattını derinleştirerek toplumu birbirine kırdırmasını Madımak'ta 33 canın yakılmasıyla yaşadık. Metin Altıok, Bingöl Lisesi'nde okuyan birçok öğrenciye öğretmenlik yapmıştır. Metin Altıok'u tüm öğrencileri ve Bingöl halkı adına anmayı borç biliyoruz. Işıklar içerisinde uyusun" diye konuştu.

DİYARBAKIR
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, Sivas katliamının yıldönümüne ilişkin Eğitim-Sen 2 Nolu Şube binasında açıklama yaptı. Platform adına açıklama yapan BTS Şube Başkanı Süleyman Bozkurt, 2 "Sivas katliamından sonra kardeşliğin ve barışın temsilcileri olan Hırant Dink ve Tahir Elçi ile aydınlarımızın katledilmelerine devam edilmiştir. Katliamlara, ölümlere alışmayacağız, unutmayacağız, unutturmayacağız. Karanlığa teslim olmayacağız. Kutuplaştırma siyasetine karşı zenginliğimiz olan farklılıklarımızı ısrarla ve inatla koruyacağız. Yaşadığımız katliamların hesabını barışın, kardeşliğin, emeğin ülkesini kurarak soracağız" diye konuştu.

ZONGULDAK
Zonguldak Demokrasi Platformu, kent merkezinde bulunan Madenciler Anıtı önünde düzenlediği basın açıklaması ile 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak Oteli'nde katledilenleri andı. Açıklamada, "Sivas katliamını unutmadık, unutturmayacağız" pankartını açılırken, yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı. 

TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Levent Yağcıoğlu, insanlar diri diri yakılırken tüm bir şehrin buna izleyici kaldığını söyledi. "Yanan bizlerdik ama o gün aslında insanlığın vicdanı yanmıştı" diyen Yağcıoğlu, "Sivas katliamı; aydınlığa, insan haklarına, halkların kardeşliğine, bir arada yaşama kültürüne ve demokrasiye yapılmış organize bir saldırıdır. Sivas katliamından bugüne; ne katliamı gerçekleştirenlere ne de bu katliamı engellemek için kılını bile kıpırdatmayanlara hesap sorul(a)madı" dedi.

MERSİN
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Sivas katliamının 28. yılı dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz'ın aralarında bulunduğu sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri destek verdi.

Basın açıkamasını okuyan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Kemal Göksoy, "Madımak Oteli'ne düşen ateş yüreklerimizi dağlamaya devam ediyor" dedi, "Acımızı derinleştiren, katliamın örgütlü ve planlı gerçekleştiğine dair çok sayıda delil olmasına, katliamdan önce alenen hazırlık yapıldığının devlet tarafından bilinmesine rağmen kimi kirli hesap ve politikalar uğruna göz yumulmuş olmasıdır" ifadelerini kullandı.

Göksoy, 2 Temmuz Katliamı özünde sadece aydın ve sanatçılara karşı değil; ezilen, ötekileştirilen, dışlanan, yok sayılan bütün toplumsal kesimlere karşı yapılan bir katliam olduğuna işaret etti.

HATAY
İskenderun Cemevi'nde de Sivas katliamında yaşamını yitirenler anıldı. Anmaya, çok sayıda siyasi parti temsilcisi de katıldı. Anmada, katliama ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı. Ali Rıza Köseoğlu, Sivas katliamında yaşamını yitirenleri anarak, "Bu acılara bir daha izin vermeyeceğiz. Soykırım ve katliamları unutmadık affetmeyeceğiz" dedi.

ELAZIĞ
Elazığ'da KESK, CHP, EMEP ve HDP, Hozat Garajı önünde basın açıklaması yaparak, Sİvas katliamını unutturulmayacağını belirtti. Açıklamada, "2 Temmuz'da bir kez daha kan ağladı içimiz. Gerçekleşen katliamda düşün ve yazın insanları, halk ozanları yaşamlarını yitirdi. İki de otel görevlisi ölmüştü yanarak" denilerek katliam lanetlendi.

Ayrıca katliamlara, cinayetlere alışmayacaklarının vurgulandığı açıklamada, "Kutuplaşma siyasetine karşı ısrarla bedeli ne olursa olsun, farklılıklarımızla birlikte özgür, eşit, laik, demokratik bir Cumhuriyette barış içinde bir arada esas alacağız" denildi.