23 Eylül 2024 Pazartesi

'Sivil polisler tarafından kaçırılan İmrak ölümle tehdit edildi'

Müvekkilleri Kerem İmrak'ın sivil polisler tarafından kaçırılarak işkence gördüğünü açıklayan ÖHD İstanbul Şubesi, sorumluların derhal görevden alınarak cezalandırılmasını istedi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, müvekkileri Kerem İmrak'ın kaçırılarak işkence görmesine ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi.

İmrak'ın 17 Aralık saat 18.30 civarında Yakuplu Mahallesi'nde çakarları bulunan sivil bir araçta yer alan sivil giyimli kişiler tarafından kimlik tespiti için durdurulduğu ve "hakkında yakalama kararı var" denilerek kaçırıldığı kaydedilen açıklamada, İmrak'ın 4-5 saat boyunca farklı ormanlık alanlarda dolaştırılarak işkence gördüğü kaydedildi.

İmrak'ın 18 Aralık'ta İstanbul'u terk etmemesi durumunda öldürmekle tehdit edildiği dile getirilen açıklamada, "Yapılan işkenceler sonrası Başakşehir taraflarında tenha bir noktada içinde kişisel eşyalarının olduğu çantası da gasp edilerek bırakılmıştır" denildi.

İmrak'ın ailesinin derneklerine başvurusu sonucu İmrak'ın gözaltında olup olmadığı sorgulandığında böyle bir gözaltı olmadığı bilgisi verildiği dile getirilen açıklamada, "Dolayısıyla bu bir gözaltı işlemi değil kaçırılmadır. Müvekkilimiz kolluk kuvvetleri tarafından kaçırılarak işkenceye maruz bırakılmış, ölümle tehdit edilmiştir. Dolayısıyla başta Müvekkilimiz olmak üzere tüm yurttaşların can güvenliği tehlikededir. Zira yurttaşların can güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçlerinin yurttaşlara işkence etmesi ve ölümle tehdit etmesi kimsenin güvende olmadığını göstermektedir" denildi.

"Kamu görevlilerinin açıkça işlediği suçlara karşı bir devlet politikası haline gelmiş olan cezasızlık geleneği devam etmektedir. Ancak kamu görevlilerinin işledikleri suçlar sebebiyle yargılamadan muaf değillerdir" denilen açıklamada, işkence ve kötü muamelede bulunanların derhal görevden alınarak soruşturma başlatılması istendi.