22 Eylül 2024 Pazar

SKB 6. Kongresi: Özgürlük için özneleşmeye, örgütlenmeye

Avrupa SKB, 3-4 Ekim'de Almanya'da gerçekleştirdiği 6. Kongresi'nin sonuç bildirgesini yayınladı. Kadın isyanlarının uluslararası çapta kadın grevleri ile büyütüldüğü, kapitalizmin içinde bulunduğu varaoluşsal kriz koşullarında artan saldırılara karşı, yeni mücadele alanları ve görevlerinin ortaya çıktığına işaret edilen kongrede, önümüzdeki döneme ilişkin perspektifler belirlendi.

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) olarak, 3-4  Ekim 2020 tarihlerinde Almanya, Fransa, Belçika, İsviçre, ve Avusturya'dan delegelerin katılımı ile Almanya'nın Stuttgart kentinde gerçekleştirdiği 6. Kongresinin sonuç bildirgesini açıkladı.

Kongrede, Avrupa çapında emperyalist devletlerin kadına karşı şiddet, erkek egemenliğinin tüm gerici yansımalarının Covid 19 pandemisi ile birlikte daha fazla açığa çıktığı ve kapitalist aşırı kar hırsının doğanın talanı, ekolojik yıkım, bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşması ile daha fazla yansıdığı belirtilerek, mücadele alanlarının arttığına dikkat çekildi.

"Özgürlük için özneleşmeye, örgütlenmeye" şiarıyla gerçekleştirilen kongrede canlı tartışmalar yapıldığı ve önümüzdeki döneme ilişkin perspektifler oluşturulduğu belirtilerek, şu sonuçlar açıklandı:

-Covid 19 pandemisi döneminde insan ve doğa merkezli olmayan kapitalist sistemin işçi, emekçiler ve kadınlar nezdinde daha fazla teşhir olduğunun altını çizdi. kadınlarda erkek egemenliğine karşı büyük bir öfkenin biriktiği vurgulanarak dünyada ve Avrupa ülkelerinde gelişen kadın isyanlarına dikkat çekildi. Salgın süresince Avrupa ülkelerinde ırkçılık ve kadına yönelik şiddetin arttığı tesbiti yapılan kongrede mücadeleyi büyütmek için daha iradi ve planlı bir çalışma ile politik mücadelenin çapını büyütme perspektifleri oluşturuldu.

-Kapitalizmin içerisine girmiş olduğu varoluşsal kriz nedeniyle toplumsal cinsiyet çelişkisinin daha fazla büyüdüğünü, bu nedenle kadına yönelik şiddetin yükselişe geçtiğinin altını çizerek mücadele perspektifleri oluşturdu.

-Faşist şeflik rejiminin Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da işçilere, kadınlara karşı artan baskı, saldırı, şiddet ve katliam saldırılarına, Kürt halkına yönelik saldırılara, Güney Kürdistan ve Rojava'ya yönelik gerçekleştirilen işgal saldırılarına dikkat çekerek Türkiye ve Kürdistan'daki kadın mücadelesinin gündemleriyle ilişki kurmanın zorunluluğunun altını çizdi.

-21. yüzyılın aynı zamanda kadın devrimi yüzyılı olduğu bilincinden hareketle; kadın özgürlük mücadelesinin politik gündemleriyle etkin ilişkilenmeye, süreklileşmiş kadın kitle çalışmasını yürütme, takvimi ve hedefleri özel örgütlenmiş çalışma perspektifini önüne koyma kararı alırken, aynı zamanda LGBTİ+'ların yaşadığı baskı ve nefret cinayetlerine karşı mücadele edilmesi ve Onur Haftası yürüyüşlerine daha güçlü bir katılım örgütlenmesi kararları aldı.

-Avrupa'da ve Türkiye'de sürmekte olan kadınların İstanbul Sözleşmesine sahip çıkma mücadelesini selamlayan kongremiz, İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükte tutulması için Avrupa'da Macaristan ve Polonya başta olmak üzere Türkiye'de süren kadın direnişine karşı tüm kitlesine duyarlılık çağrısı yaptı.

-Erkek egemen devletler kadın bedeninide metalaştırıyor. Kadın beden politikaları bakımından kürtaj hakkı kadınların önemli mücadeleleri sonucu kazanılmıştır. Şimdi bu hakkıda gasp etmek istiyorlar. Kadınların uluslar arası kürtaj hakı eylem günü olan her 28 Eylül'de sokakta olacağız, haklarımızı koruyacağız.

-Avrupa'da yükselişe geçen ırkçılığa karşı mücadeleyi büyütmek için, yerli ve göçmen  kadın örgütleri ile mücadele birlikleri kurulması, var olan platformlar içerisinde daha fazla etkinleşme çağrısı yaptı.

-Kamplarda yaşayan mülteci kadınların yaşadığı sorunlarla ilgili politikalar oluşturmayı, ülke örgütlerimizin bulundukları alanlarda mülteci kamplarında yaşayan göçmen kadınlarla ilişkiye geçilmesini, politik çalışmalar örgütlemesini önüne görev olarak koydu.

-Moria'da insanlık dışı koşullarda yaşamak zorunda bırakılan ve bu koşulların neticesinde büyük bir yangınla kaldıkları yerden de olan mültecilerle tüm güçlerini dayanışmaya çağırır. Mülteci kadınların yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve uluslararası hukuk kapsamındaki haklarını kullanabilmeleri için tüm göçmen ve yerli kadın örgütlerini harekete geçmeye davet eder.

-10 yıllık mücadele tarihi ile yönünü geleceği kazanmaya dönen Koordinasyonun ülke ve kentlerdeki örgütlülüğünü yeni üyeler kazanarak, örgütsel sistemini daha fazla güçlendirerek, örgütlenme çalışmalarında daha yüksek bir irade açığa çıkartarak ilerlemesi gerektiğinin altını çizdi.

-Kadınlar arasında kitle çalışmasının önemine vurgu yaparak, SKB'nin gerçek potansiyelinin açığa çıkarılması için, çeperindeki tüm kadınları örgütlü bir güce dönüştürmesi gerektiğine vurgu yapar.

-İnançlar ve yöre örgütlenmelerinde, birlikte çalışma, bu örgütlerin içerisinde çalışma yürütme görevini önüne koyması gerektiğini belirtti.

-Genç kadınların kadın özgürlük mücadelesine kazanılmasının geleceği örmenin bir aracı olduğunun altını çizerek, genç kadınları kazanmaya yönelik ajitasyon, propaganda çalışmalarının özel örgütlenmesi, sosyal medya araçlarıyla daha güçlü ilişki kurulması konusunda kararlar aldı.

-Ekoloji mücadelesinin kadınların önemli bir mücadele konusu olduğu vurgusu yapılarak önümüzdeki dönem ekoloji çalışmasına daha fazla yönelmenin zorunluluğunu belirtti.

-Ekonomik kriz sonucu iş ve yaşam koşulları daha fazla kötüleşen, işten ilk elden atılan kadınların yoksullaşmasına karşı çeşitli çalışmaların yürütülmesi kararını aldı.

-Ülke örgütlerinin yerel politik gündemlerle daha güçlü bağ kurması, yerli kadın örgütlerle birlikte yerel gündemler etrafında bir araya gelme koşullarının zorlanması, yerli dillerde materyallerin çıkarılması  kararını aldı.

-Ülke örgütlerinin üye kadınlarla bağlarını güçlendirecek politik, örgütsel, çalışmaların yoğunlaştırılması için sürükleyici olunmalıdır.

-Esnek kadın örgütlenmelerinin kurulması gibi, yeni örgüt biçimleri, yeni araçlar yaratmada daha yaratıcı ve atak davranılmalıdır."

-Yapılan tartışmalar sonucu SKB tüzüğünde değişiklik yapılarak Avrupa Avrupa SKB Koordinasyonun 7 üyeden oluşması kararı alındığı, daha etkin ve kolektif inisiyatif oluşturulabilmesi için yedek üyelik uygulamasından vazgeçildiği belirtildi.

Sosyal medya araçlarının etkin kullanılması yönünde de tartışma ve karar alındığı kaydedilen bildirgede, kongrenin, daha güçlü bir SKB için her bir üyenin görev ve sorumluluklarına işaret edilerek, özneleşme çağrısıyla sona erdiği ifade edildi.