21 Eylül 2024 Cumartesi

SKB: Virüs kapitalizmde, özgürlük sokakta

Kapitalizmin kadın bedeni ve emeğine dönük saldırılarının salgınla birlikte daha da boyutlandığına dikkat çeken SKB'liler, Avrupa'nın bir çok ülkesinde her Çarşamba düzenlediği eylemlere devam etti. Bu hafta yapılan eylem ve etkinliklerle 1 Mayıs'a katılım çağrıları yaptı.

Almanya'nın Köln, Ulm, Manheim ve Frankfurt kentlerinde Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) üyeleri, kent merkezlerine "Virüs kapitalizmde, özgürlük sokakta, eylemde", "Emeğimiz, bedenimiz, özgürlüğümüz için 1 Mayıs'a" yazılı afişler astı. Kadınlar Kiel'de ise sosyal mesafe gözeterek sokak eylemi gerçekleştirdi. 

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da sokaklara 1 Mayıs'a çağrı için duvar gazeteleri asılırken, İsviçre'nin Cenevre kentinde caddelere dövizler asıldı. Belçika'nın başkenti Brüksel'de ise balkonlardan 1 Mayıs pankartları sarkıtıldı.

AVRUPA KADIN DAYANIŞMASI'NDAN EYLEM
Avusturya'nın başkenti Viyana'da ise Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, Yeni Kadın, Sosyalist Kadınlar Birliği, sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekilen bir eylem gerçekleştirdi. Viyana Schwedenplatz'da bir araya gelen kadınlar, koronavirüs ile en fazla yüz yüze gelen sağlık emekçilerinin sağlık ve iş güvenliğinin sağlanması, çalışma sürelerinin kısaltılması, ücretlerinin arttırılması, mülteci kamplarında hijyenin sağlanması ve mültecilerin geri gönderilmesine son verilmesi taleplerini dile getirdi. Kadınlar, 1 Mayıs'a ilişkin ise Opera binası önünde başlayacak yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

FRANKFURT'TA SOKAKTA EYLEM
Almanya'nın Frankfurt kentinde, göçmenlerin yoğun olduğu Galluwarte semtinde, Avrupa Kadın Dayanışması'nın her çarşamba düzenlediği eyleme Zora, Yeni Kadın ve AHDK katıldı.

Sosyal mesafeyi koruyarak yapılan eylemde, "Bütün Kadınlar 1 Mayıs'a", "Sağlık emekçilerine, Covid 19 pandemisi süreci için ek ödeme yapılsın", "Sağlık sistemi kar politikasının değil, insan hayatının merkezde olduğu bir alana dönüştürülsün", "Evden çalışan kadınlar için tam ücret ödenerek, iş günü saati düşürülsün", "Hastanelerde kalifiye işçi sayısı arttırılsın, tam ücretle çalışma saatleri kısaltılsın" ve "Kadına yönelik şiddette karşı, kadın sığınma evleri çoğaltırsın" gibi dövizler işten gelen işçilerin dikkatını çekti.

Eylemde yapılan konuşmada şu ifadelere yer verildi:
"Bu Covid-19 pandemi koşullarında, toplumu ayakta tutan kadınlardır. Onlar, hemşireler, temizlikçiler, kasiyerler ve daha çok saymadığımız meslekleri yapmaktalar. Onların sayesinde bu toplum bu pandemi koşullarda ayakta kalabildi. Ama onlar hala düşük ücretle çalıştırıyorlar ve kötü çalışma koşullarında hayatlarını sürdürmektedir. Bunuda görmek değiştirmek gerekiyor. Aynı zamanda 'evde kal' çağrılarına cevap veren kadınlar her gün erkek şiddetiyle karşı karşıya. Hem ev içi emeğiyle sömürülüyor hem erkek onu sömürüyor. Yıllardır kadın sığınma evlerinin çoğalmasının talebini haykırıyoruz. Bu pandemi koşullarında, bu ihtiyaç daha acil doğdu. Sonuçta kadınlara dayanışma göstermek, birbirimize yardımcı olmak gerekiyor ve bu anlamda bu yılki 1 Mayıs işçi kadınlara söz vermemiz gerek, hijyen koşullarını ve sosyal mesafelere dikkat ederek ve herkes sokağa çıkmalı. Bunu aynı zamanda kendi haklarımızı savunmak içi yapmalıyız. 1 Mayıs'ta herkes sokağa."