21 Eylül 2024 Cumartesi

SKM: Sen durursan hayat durur, 8 Mart'ta hayatı durdur

SKM, 8 Mart'ta kadınları hayatı durdurmaya çağırırken, "Bir kez daha tüm kadınlara her türlü kadın düşmanlığına karşı 8 Mart'ta sarı toz bezlerini öfkemizin sembolü kılmaya ve sokağa çıkmaya. Haydi, kadınlar sokağa, özgürleşmeye, kadın grevine" dedi.

Sosyalist Kadınlar Meclisi (SKM), "Sen durursan hayat durur, 8 Mart'ta hayatı durdur" başlığıyla açıklama yayınladı. "Bir kez daha tüm kadınlara her türlü kadın düşmanlığına karşı 8 Mart'ta sarı toz bezlerini öfkemizin sembolü kılmaya ve sokağa çıkmaya çağırıyoruz" diyen SKM, "Biz kadınlar birlikte güçlüyüz ve erkek egemen sistemi de birlikteliğimizin gücü ve isyanı ile durduracağız. Haydi, kadınlar sokağa, özgürleşmeye, kadın grevine" çağrısı yaptı. SKM açıklaması şöyle:

8 Mart 1857 yılında New York'ta 10 saatlik çalışma süresi talep eden tekstil işçisi kadınlar, kadın grevinin fitilini ateşledi. Bu ateş yıllardır kadınların eşitlik, özgürlük ve adalet isyanı ile günden güne büyüyor. Her yıl yüz binlerce kadın alanlarda "Vardık, varız, var olacağız" derken erkek egemen kapitalist sistemin kadını yok sayan politikalarına itiraz ediyor.

Taciz, tecavüz, erkek-devlet şiddeti her gün hayatımızı elimizden alınıp ev içi emeğimiz erkeklerin bekası için sömürülürken, devlet tüm örgütlü kurumları ile kadın düşmanlığını tırmandırıp savaşlar kadın bedenini talan ederken, mülteci olarak düştüğümüz yollarda şiddet-taciz-ucuz iş gücü sömürüsü üçgeninde ezilenin de ezileni olurken en büyük dayanağımız kadın isyanımız ve birlikteliğimizden aldığımız güç oluyor.

Dinmeyen öfkemiz, erkek iktidarlara karşı isyanımız Şili'den Arjantin'e, Sudan'dan İran'a, Rojava'dan Türkiye'ye dalga dalga yayılıyor. Erkek- devlet şiddetine ve bize kader olarak sunulmak istenen sömürüye karşı bazen trafo üstünde beyaz bayrak sallıyoruz, bazen Las Tesis ile meydan okuyoruz, bazen meydanlara çıkıp hayatı durduruyoruz, bazen de tüm dünyaya kadın devrimi armağan ediyoruz. Ama her daim bizi özgürleştirecek olanın sokaklar olduğunu çok iyi biliyoruz. 5 yıldır dünyada 50'den fazla ülkede sokağa çıkan ve kadın grevi örgütleyen kadınların gücü, tam da bu bilinçten şekilleniyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere AKP'yi rahatsız eden şey tam da kadınların bu gücü ve "Artık yeter" diyen iradesi. Bu nedenle Süleyman Soylu, Taksim'i kadınlara yasaklayarak irademizi kırmaya çalışıyor. Sokağa çıkan her kadına erkek şiddeti ile gözdağı veren devlet aklı, 'Taksim yasağı' ile bütün kadınlara gözdağı vermeye çalışıyor. Erkek egemenliği ve kadın düşmanlığına karşı yıllardır her türlü siyasal atmosferde sokağı terk etmeyen, yasaklara meydan okuyarak alanları özgürleştiren biz kadınlar olarak diyoruz ki: İstediğimiz yerde yürürüz SANA NE!

Sosyalist kadınlar olarak 2020 8 Mart'ına dünya kadın örgütleri ile birlikte örgütlediğimiz kadın grevinin gücü ile karşılıyoruz. Erkek egemen sistemin ter türlü kadın düşmanı politikasına karşı sarı toz bezlerimizi kadın grevimizin simgesi olarak kadın öfkesinin, isyanın ve kadın dayanışmasının sembolü olarak eve, sokağa ve işyerlerimize asıyoruz. Çünkü biliyoruz ki biz hayatın yarısıyız ve biz durursak hayat durur. 

Bir kez daha tüm kadınlara her türlü kadın düşmanlığına karşı 8 Mart'ta sarı toz bezlerini öfkemizin sembolü kılmaya ve sokağa çıkmaya çağırıyoruz. Biz kadınlar birlikte güçlüyüz ve erkek egemen sistemi de birlikteliğimizin gücü ve isyanı ile durduracağız. Haydi, kadınlar sokağa, özgürleşmeye, kadın grevine…