23 Eylül 2024 Pazartesi

Taşdemir: Leyla Güven için Diyarbakır ve İstanbul'da miting yapacağız

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, Leyla Güven'in durumuna dikkat çekmek için Diyarbakır ve İstanbul'da miting yapacaklarını açıkladı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. 
 
Paris'te 3 devrimci Kürt kadın Sakine Cansız, Leyla Şaylamez ve Fidan Doğan'ın katledilişinin yıldönümüne değinen Taşdemir, katliamın planlı olduğunu ve Kürt sorununun tarihsel gelişimiyle yakından bağlantılı olduğunu belirtti.
 
"100 yıldır Kürtlere ve özgürlük taleplerine karşı geliştirilen tek yöntemin katliam, şiddet, inkar olduğu; ancak ilk kez farklı bir perspektifle Kürtlerin taleplerinin masada görüşüldüğü bir süreçte gerçekleştirildi bu katliam" diyen Taşdemir, katliamın inkar ve asimilasyoncu politikaları dayatanlar tarafından yapıldığını söyledi.
 
KATİLLER KORUNUYOR
 
Aradan 6 yıl geçmesine rağmen katil Ömer Güney'in ve suç ortaklarının korunduğuna dikkat çeken Taaşdemir, Güney'in katliamdan önce Türkiye'ye geldiği, MİT ile görüşmeler yaptığı ve katliamın nasıl yapılacağına dair delilleri hatırlatarak "Fransız makamların soruşturmanın aydınlatılması noktasında Türkiye'den bilgi talep ettiğini ancak bilgilerin verilmediğini ve örtbas edildiğini, üstünün örtüldüğünü biliyoruz" dedi.
 
AKP KATLİAMIN ÜSTÜNÜ ÖRTÜYOR
 
Katliamın aydınlatılmasına dair verdikleri önergelerin red edildiğini vurgulayan Taşdemir, dün tekrar verdikleri önergenin AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini belirtterek "9 Ocak'ın Uluslararası Eylem Günü olması gerektiğini" söyledi. 
 
Silopi'de 3 Kürt kadın Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar'ın da aynı politikların sonucu katledildiğini ifade eden Taşdemir, katliamların kadın siyasetinden ve mücadelesinden duyulan korkunun ifadesi olduğunu kaydetti.
 
ERKEK ŞİDDETİ DEVLET POLİTİKASI
 
"Kadınları hedefe koyan bu şiddet politikaları, önceleri kadın hareketlerini, kadın siyasetçileri ve kadın öncüleri hedef alıyordu. Ama son 6 yıllık süreç içinde bu şiddet, mücadele eden kadın hareketlerinin de dışına taşırılarak muhalefet eden tek tek bireylere indirilmiştir. Cumhurbaşkanı, sadece görüşlerini ifade eden tek bir kadını bile tehdit etmekten geri durmamaktadır" diyen Taşdemir, akademisyen Ceren Damar'ın, Ukranya'da katledilen iki üniversite öğrencisinin ve trans kadın hande Şeker'in iktidarın şiddet politikaları sonucu katledilidğini söyledi.
 
 
DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevinin 2 aya yaklaştığını ve sağlık durumunun kritik aşamaya geldiğini hatırlatan Taşdemir, "Güven'in bu tarihsel mücadelesi onunla sınırlı kalmadı, bu direniş cezaevlerinde, Hewlêr'de ve Avrupa'da yayılmış durumda. Türkiye'de cezaevleri tarihi bir mücadele tarihi kadar maalesef katliamlar tarihidir" diyerek kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.
 
TECRİT TÜM ÜLKENİN GELECEĞİNE 
 
"Türkiye'nin sorunlarını demokratik yöntemlerle çözülmesi gerektiğini bizler de tutsaklar da çok iyi biliyor. Bu tecrit, ülkenin geleceğine dair bir tecrittir" diyen Taşdemir, Ortadoğu'da, Suriye'de Kürt düşmanlığı üzerinden savaş çığırtkanlığı yapıldığını ifade etti.
 
"Tecridin kendisi İmralı'da sadece politik bir şahsiyete yönelik olmadığını, bu ülkenin 100 yılına mal olacak bir politika olduğunu biliyoruz. Tecridin kırılmasını talep etmek halkların bir arada yaşamasını talep etmektir" diye konuşan Taşdemir, özellikle kadınlara Leyla Güven'in sesine ses vermesi çağrısı yaptı.
 
HDP LEYLA GÜVEN İÇİN MİTİNG YAPACAK
 
Leyla Güven'in tüm kadınlar adına direndiğini ifade eden Taşdemir, "64'üncü gün kritik bir aşama. Bizler de bir an önce adım atmalı ve Güven'in sağlık sorunları daha da kritikleşmeden bu mücadeleyi büyütmeliyiz ki yarın çok geç olmasın. AKP iktidarının da bir an önce Leyla Güven'in bu talebi duyulmalı ve tecridin kırılması gerekmektedir. Aksi bir durumda yaşanacak olumsuzlukların vebali herkesin omuzlarındadır" dedi.
 
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Taşdemir, 11 Ocak'ta halk buluşmaları ve ardından da İstanbul ve Diyarbakır'da miting yapmayı planladıklarını söyledi.