7 Ekim 2024 Pazartesi

TDİ: Tutsaklarla dayanışma engellenemez

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, İstanbul, Batman, Diyarbakır ve Muğla'da HDP'ye yönelik gözaltı saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Saray medyasında yer alan haberlerin hatırlatıldığı açıklamada, tutsaklarla dayanışmanın gözaltılara gerekçe yapılmasına tepki gösterildi.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, HDP'li 28 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Dosyada kısıtlılık olduğu gerekçesiyle gözaltına alınanlara ve avukatlarına gözaltı gerekçesinin bildirilmediği belirtilen açıklamada, saray medyasında haberler çıktığı hatırlatıldı.

Saray medyasında yer alan haberlere göre, gözaltı gerekçesinin tutsaklarla dayanışmak olduğunu belirten Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, "Her şeyden önce belirtmeliyiz ki; iktidar yanlısı basın organlarının suç olarak belirttikleri tutsaklara para yatırma ve hapishanelerde yaşanan hak ihlallerini dile getirmek suç değildir" dedi.

Tutsaklarla dayanışmanın engellenemeyeceği kaydedilen açıklamada, "Burada yapılmak istenen duvarlarla ve tel örgütlerle sesi kısılmaya çalışılan tutsakları bir de bu yönüyle yalnız bırakılmak istenmesi ve tutsaklarla dayanışmanın suç olarak lanse edilmek istenmesidir" denilerek buna izin vermeyecekleri belirtildi.

Gözaltına alınanların avukatlarıyla görüştürülmediğini hatırlatılan açıklamada, kısıtlama kararına rağmen saray medyasında nasıl haber yapıldığı soruldu. Açıklamada, "Bu durumda gözaltı haberinin servis edilme biçimi başka bir hak ihlaline yol açmaktadır. Bu dosya ile ilgili 24 saat kısıtlama kararı alındı. 24 saat kısıtlama kararı olan bir dosya nasıl olur da manşetlerde yer alır? Şu an gözaltındakiler neyle suçlandıklarını dahi bilmiyor, avukatları müvekkilleriyle görüştürülmüyor ama gözaltına alınanlarla ilgili basın organlarından suçlamalar yöneltiliyor" diye kaydedildi.

Tutsaklarla dayanışmanın suç olarak gösterilmesine, tutsakların dışarıdaki seslerinin kısılmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, "Tüm tutsak dostlarını ve duyarlı avukatları yaratılmak istenen bu algı operasyonu karşısında tutum almaya çağırıyoruz" dedi.