23 Eylül 2024 Pazartesi

Tecride karşı açlık grevi 47'nci gününde

Tutsakların İmralı tecridinin kaldırılması amacıyla başlattığı açlık grevi eylemi 47'nci gününe girerken, tutsak yakınları da 7 kentte Adalet Nöbetini sürdürdü.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması ve Kürt sorununda demokratik çözüm talebiyle siyasi tutsakların başlattığı açlık grevi 47'nci gününe girdi.

Açlık grevindeki tutsaklara destek olmak amacıyla İstanbul, İzmir, Van, Diyarbakır, Mardin, Mersin ve Adana'da tutsak yakınlarının Adalet Nöbetleri de sürüyor.

İSTANBUL
Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAYDER) öncülüğünde tutsak yakınları tarafından başlatılan Adalet Nöbeti eylemi 31'inci gününde Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sancaktepe ilçe binasında devam etti.

Nöbeti Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Kerem Canpolat, Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER) Eşbaşkanları Mehmet Boğakan ve Pınar Kandal'ın yanı sıra çok sayıda kişi ziyaret etti.

GÖÇİZDER Eşbaşkanı Mehmet Boğakan, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin dünyanın hiçbir yerinde olmadığına işaret ederek, "Sayın Öcalan üzerindeki bu mutlak tecridi mücadele ederek kıracağımıza inanıyorum" dedi. 

Sincan F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'ndeki tutsak Hakan Adıgüzel'in Adalet Nöbeti'ne gönderdiği mesajı, MATUHAYDER Eşbaşkanı Mehmet Şafi Erol okudu. 

Adıgüzel'in mesajı şöyle: "Biliyorsunuz ki İmralı'daki tecrit ve keyfi uygulamalar sürmektedir. Bunun yanında infaz süreleri dolmuş, tahliye edilmeyen siyasi rehine arkadaşlarımız, cezaevlerindeki hak ihlalleri ve keyfi uygulamalar için dönüşümlü 10 günlük açlık grevlerimiz devam etmektedir. Eğer taleplerimiz doğrultusunda adım atılmazsa eylemlerimiz üst boyuta çıkarılacaktır. Durumumuz şimdilik iyidir. Her alanda bu onurlu eylemlerimize sahip çıkılmasını istiyoruz. Sizleri, arkadaşlarımızı, halkımızı selamlıyoruz."

ADANA 
Adana Akdeniz Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) tarafından başlatılan Adalet Nöbeti eylemi 40'ıncı gününde. Barış Anneleri öncülüğünde dernek binasında sürdürülen nöbet eylemine destek ziyaretleri sürdü. Eylem boyunca "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganları atıldı.

İZMİR 
Ege Tutuklu ve Hükümlü Yakınlarıyla Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (EGE TUHAYDER) ve Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Bölge Temsilciliği'nde süren Adalet Nöbeti 9'uncu gününde devam etti. Nöbete Halkların Demokratik Partisi (HDP) Buca ilçe yönetimi ve Viranşehir-Ceylanpınar Kültür ve Yardımlaşma Derneği yöneticileri ziyarette bulundu.

İzmir Viranşehir-Ceylanpınar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Gültekin, "Adalet ve demokrasi herkes için elzemdir ve Türkiye'nin ihtiyacı olan bir şeydir. Kürt sorunu Meclis'te demokratik yollardan çözülürse, inanıyorum ki işsizlik ortadan kalkar, ekonomi düzelir, huzur ve barış gelir. Türkiye'nin birinci derece sorunu budur ve bunun çözümü için yıllardır mücadele ediyoruz. Tek amacımız barış ve huzurun sağlanmasıdır. Bu sadece Kürtlerin değil Türkiye'de yaşayan tüm halkların sorunudur. Bu sorundan kaçmayalım ve topyekun mücadele edelim" dedi.

MERSİN
Mersin'de Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) binasında başlatılan Adalet Nöbeti 40'ıncı gününde devam etti. Barış Annelerinin öncülüğünde süren nöbette, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talep edildi.

VAN
Van'da tutsak yakınları ile Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği'nin (TUHAY-DER) başlattığı Adalet Nöbeti, 39'uncu gününde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van il binasında devam etti.

Nöbet eylemine katılan Hanife Koçak, hapishanelerde devam eden açlık grevlerini selamlayarak, mücadelenin devam ettiğini vurguladı. Koçak, "Çocuklarımız 48 gündür açlık grevindeler. Tüm halkımızın bu eyleme sahip çıkması gerekiyor. Bizler savaş için ya da birilerini öldürmek için burada değiliz. Biz adalet için buradayız. Herkes tutsaklara sahip çıksın. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılması gerekiyor. İmralı tecridi kalkarsa tüm cezaevlerinde tecrit kalkar. Sadece Kürt anneleri değil, diğer anneler de ayağa kalksın" çağrısında bulundu.

MARDİN
Mardin'de sürdürülen Adalet Nöbetini kentteki Kürt yazarlar ile çok sayıda kişi ziyaret etti. Şarkılar eşliğinde sürdürülen Adalet Nöbeti'nde "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı.

Barış Annelerinden Emine Acar, annelerin yüreğinin daha fazla yanmaması gerektiğini belirterek, "Yeter artık" dedi. Barış Annesi Adliye Yılmaz da, "Önderliğimiz için her şeyi göze alırız" diyerek, tecridin sona erdirilmesi ve Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanmasını istediklerini söyledi.

DİYARBAKIR
Tutuklu Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde DEM Parti Bağlar ilçe binasında başlatılan Adalet Nöbeti, 40'ncı gününe girdi.

Eylemi Amed Mali Müşavirler Grubu (Koma Şêwirmendê Darayiyên Amedê), Mezopotamya Dil, Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), Amed Kürt Dil Enstitüsü (Enstitûya Kurdi ya Amedê) yöneticileri ziyaret etti.

Adalet Nöbeti, seslendirilen şarkılarla sürdü.