24 Eylül 2024 Salı

Telegram'dan haber bilgisi gönderilmesi 'örgüt üyeliği'ne delil gösterildi

Telegram üzerinden Eskişehir'de gerçekleşen eylem ve etkinlikleri haberleştirmesi amacıyla bilgi gönderildiği için "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılanan editörümüz Gayıp ilk kez hakim karşısına çıktı. Telegram yasa dışı olmadığı gibi haber kaynaklarının istediği her platform üzerinden kendisine bilgi gönderebileceğini, bunun örgüt üyeliğiyle bir ilgisinin olmadığının altını çizen Gayıp, suçlamaları reddetti. Gayıp'ın imza adli kontrolü kaldırılırken duruşma kasım ayına ertelendi.

Editörümüz Pınar Gayıp hakkında "örgüt üyeliği" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesinin talimatıyla duruşma İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Editörümüz ve avukatı Özge Büşra Boyoğlu mahkemede hazır bulundu.

BERAAT EDİLEN DOSYADAKİ BEYANLAR YER ALDI
İki yıl önce İzmir merkezli gerçekleşen bir operasyonda itirafçı Özüm Özak'ın yalan beyanları doğrultusunda Gayıp gözaltına alınmış, ifade işlemleri sonrası serbest bırakılmıştı. Özak, sözde beyanlarında Gayıp'ın örgüt talimatı doğrultusunda haber yaptığını öne sürmüştü. Gayıp, dosyadan beraat etmişti.

TELEGRAM'DAN HABER BİLGİSİ GÖNDERİLMESİ SUÇ SAYILDI
30 Nisan sabaha karşı Ezilenlerin Sosyalist Partisine (ESP) yönelik Eskişehir merkezli gerçekleşen operasyon kapsamında editörümüz Gayıp hakkında, "yakalama" kararı çıkarılmıştı. Gerekçe ise tutsak SGDF MYK üyesi Müslüm Koyun'un editörümüze Telegram isimli haberleşme kanalından kentte gerçekleşen eylem ve etkinliklerin haber bilgilerini göndermesi ve itirafçı Özak'ın yalan beyanları.

SEGBİS ile 13. ACM'de hakim karşısına çıkan editörümüze Koyun'la yazışmaları soruldu. Müslüm Koyun'un gönderdiği haber bilgileriyle örgüt talimatı doğrultusunda haber yapıldığı ve sosyal medyada paylaşıldığı iddiası yöneltildi.

'HERKES BANA BİLGİ ATAR UYGUN OLANLAR HABERLEŞTİRİLİR'
Gayıp, "İddianamede yer aldığı gibi üç yazışmayı da Koyun'la gerçekleştirdim. Gazeteciyim ve ETHA İstanbul'da. Kentlerde muhabirlerimiz yok. Dolayısıyla kentlerdeki kişiler haber değeri taşıdığını düşündüğü bilgileri benimle paylaşır, haber bilgisi atar. Telefon numaramı da bulmak çok zor değil. Müslüm Koyun da Eskişehir'de eylem ve etkinlikleri haberleştirmem için bana göndermiştir, uygun olanlar ETHA'da haberleştirilmiştir. Kaldı ki bu eylemler emek, meslek, demokratik kitle örgütlerinin, siyasi partilerin eylemleri, açıklamaları ya da basın toplantılarıdır. Bu etkinliklerin hiçbiri yasaklanmadı, polis müdahale etmedi; eyleme katılanlar gözaltına alınmadı ya da soruşturma açılmadı. Anayasal hak kapsamında gerçekleşen eylemlerin haberini yaptım. Dolayısıyla suçlamayı reddediyorum" dedi.

'NEDEN ARAMADI DA TELEGRAM'DAN GÖNDERDİ' SORUSU
Bunun üzerine Gayıp'a, "söz konusu bilgiler neden normal aranarak verilmedi de Telegram üzerinden verildi" sorusu yöneltildi. Gayıp, "Telegram yasa dışı bir haber kanalı değil. Haber kaynakları isterse telefondan arar bilgi verir, isterse gmail, WhatsApp gibi diğer platform üzerinden. Müslüm Koyun da telefonla konuşmak istememiş ki bu gayet doğal Telegram üzerinden yollamış" yanıtı verdi.

Öte yandan itirafçı Özüm Özak'ın beyanlarının sorulduğu Gayıp, bu beyanların mükerrer olduğunu daha önce söz konusu beyanlardan yargılandığını ve beraat ettiğini hatırlattı.

DURUŞMA KASIM AYINA ERTELENDİ
Mahkeme heyeti, Gayıp'ın haftada bir imza adli kontrolünü kaldırarak duruşmayı 16 Kasım 2023 gününe erteledi.