25 Eylül 2024 Çarşamba

Temelli: AKP ülkeyi mezarlığa çevirdi

Partisinin Çukurova Bölge Konferansı?nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, AKP?nin 17 yılda ülkeyi bataklığa sürüklediğini belirtti, ?Kadın ve işçi mezarlığı yaratıldı? dedi. Temelli, önümüzdeki dönemi çok daha kararlı ve güçlü karşılayacaklarını belirtti.
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin düzenlediği Çukurova Bölge Konferansı'na katıldı. 
 
Yoğun bir süreçten geçildiğini belirten Temelli, Türkiye'yi değiştirecek bir örgütlülüğe ihtiyaç olduğunu belirtti.
 
Temelli, "Bir örgütlülüğümüz tabii ki var ama hem içinde bulunduğumuz süreci hem de önümüzdeki süreci daha iyi, daha etkin yönetebilecek siyasi konjonktürün bütün dinamiklerine vakıf ama bunlardan da öte Türkiye’yi değiştirecek bir örgütlülüğü var etme zamanıdır. 'Ne yapmalı' sorusunun yanıtını hep birlikte vermeliyiz. 'Ne yapmalı' sorusunun yanıtını işte bu bölge örgütlenme konferanslarında, sonra genel konferansımızda ve de büyük konferansta hep birlikte bu sorunun yanıtını verme zamanı gelmiştir" dedi.
 
'HDP VE HDK'NİN GÜÇLÜ BİR FİKRİYAT VE İDDİASI VAR'
 
"HDP’nin, HDK’nin bir fikriyatı var" diyen Temelli, şunları söyledi: "Bu fikriyat, çok güçlü bir fikriyat, çok iddialı bir fikriyat. Bu fikriyat, eğer basitçe tanımlarsak, radikal demokrasidir. Şimdi bu fikriyatı örgütleme zamanıdır. Türkiye’nin ihtiyaçları, Ortadoğu’nun dönüşümü, küresel siyaset, küresel ekonomi, bütün bu dinamiklere baktığımızda emekten yana, kadından yana, doğadan, halklardan, farklı inançlardan yana bir siyaseti yükseltmek, bir siyaseti iktidara taşımak istiyorsak, Türkiye’yi ve bölgeyi dönüştürmek istiyorsak işte şimdi bu güçlü iddiamızı örgütleme zamanıdır. 
 
HDK’yi kurduğumuzdan bugüne kadar siyasette çok önemli gelişmeler oldu ve bu gelişmelerin odağında her zaman biz olduk. Bizi var eden işte bu güçlü anlayışımızdı. Siyaseti bu anlamıyla yeniden okumamızdı."
 
'SIKIŞMIŞLIĞIN EN AĞIR BEDELİNİ ORTADOĞU HALKLARI ÖDÜYOR'
 
Ortadoğu'da yaşananlara dikkat çeken Temelli, "Dünya kapitalizminin içine sıkıştığı ve bir türlü çözüm üretemediği, çözüm üretemedikçe de baskı ve zulüm politikalarıyla halklara zulmetmeye, savaşı dayatmaya devam ettiği bir son çeyreği yaşıyoruz. Bu çeyrekte bütün bu sıkışmışlığın en ağır bedelini Ortadoğu halkları ödüyor" diye kaydetti.
 
Temelli, şunları söyledi: "Ortadoğu’ya dönüp baktığımızda da tabi ki Kürt meselesini, Kürt halkının katlanmak zorunda kaldığı mağduriyetler zincirini ve düşmanlık, savaş politikalarını görüyoruz. Bugün Suriye, Irak, İran’ın içinde bulunduğu bu açmaz bununla açıklanıyor. Ama tüm bunlara karşı siyaset üretecek, bu gidişata dur diyebilecek fikriyata baktığımızda da bir çözümü görebiliyoruz. Ben o yüzden tüm konuşmalarımda ısrarla inatla bu düşünceye vurgu yapıyorum. Çünkü önemlidir. Eğer bir fikriniz yoksa örgütünüz olamaz. Bir fikri örgütlemeniz lazım. Bir fikri örgütlerken de hangi yöntemi, hangi tartışmaları sürdüreceğiniz tabii ki önemlidir ama önce güçlü bir fikriniz olmalıdır. HDK’nin kurulduğu günden bugüne kadar ısrarla sahip çıktığımız, sarıldığımız fikriyat budur."
 
'AÇLIK GREVİ DÜNYA SİYASETİNE ÖNEMLİ BİR İZ BIRAKTI'
 
Öcalan'ın Kürt sorunun çözümü konusunda önemli bir yerde durduğuna işaret eden Temelli, "Önemli olduğuna geçtiğimiz günlerde bir kez daha tanıklık ettik. Tüm Türkiye halkları, Ortadoğu halkları bir kez daha bu meseleye tanıklık etti. Nasıl etti? Tam 200 gün boyunca bu ülkede açlık grevi vardı. Leyla Güven’in başlattığı, öncülük yaptığı. Tecrit politikalarının kırılması siyasetin önünü açacak en önemli hamleydi. Siyaseti toplumsallaştırmak, toplumu siyasallaştırmak istiyorsanız siyasetin önündeki engelleri kaldırmak zorundasınız. Siyasetin önündeki engeller bugün tecrit diye tanımladığımız aslında sadece İmralı karasuları ile sınırlı kalmayan, tüm Türkiye’yi kuşatan, bütün Ortadoğu’yu kuşatan bir tecrit politikasıydı. Bu süreç önümüzdeki dönem hem Türkiye hem Ortadoğu hatta dünya siyaseti açısından önemli bir iz bırakmıştır."
 
‘KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEDEN SİYASETSİZLİĞİ AŞAMAZSINIZ'
 
"Türkiye’nin en temel meselesi Kürt meselesidir" diyen HDP Eş Genel Başkanı Temelli, şunları ifade etti: "Kürt meselesi çözülmeden bu siyasetsizliği aşmanın yolu yoktur. Türkiye’yi demokratikleştirmenin yolu yoktur. Ama bu sözleri tersinden de okuduğunuzda aynı sonuca ulaşırsınız. Çünkü madalyonun iki yüzünden bahsediyoruz. Yani Türkiye’de demokrasi meselesini çözmeden, demokrasi sıkışıklığını aşmadan bugün içinde yaşadığımız bu girdaptan çıkmadan Kürt meselesini de çözemezsiniz." 
 
'AKP KADIN VE İŞÇİ MEZARLIĞI YARATTI'
 
AKP iktidarının politikalarını eleştiren Temelli, "AKP kadın ve işçi mezarlığı yarattı" dedi ve ekledi: "AKP 17 yıllık iktidarı boyunca çok büyük bir mezarlık yarattı; işçi cinayetleri mezarlığı. Neredeyse 22 bin emekçi, o da resmi kayıtlara göre, çalışırken yaşamını yitirdi. Çok daha ötesi var. Yine AKP 17 yıllık iktidarlığı boyunca "kadın cinayetlerinde hayatını kaybetmişler mezarlığı" yarattı. Günde ortalama en az 1 olmak üzere 2 kadın, kadın cinayetlerinde yaşamını yitiriyor. Kadını yok sayan, erkek egemen bir siyaset anlayışıyla aslında bir tahakküm yaratmaya çalışıyor. Çünkü kadın barış demektir, kadın barış mücadelesi demektir. Kadını sosyal yaşamdan, çalışma yaşamından dışlayan bu anlayış, kadın cinayetleriyle kalmadı kadına yönelik şiddeti olağanlaştırdı, yaygınlaştırdı."
 
Önümüzdeki dönemi çok daha kararlı, güçlü karşılayacaklarını vurgulayan Temelli, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunu başarabiliriz. HDK kurulduğu günden bugüne kadar çoğulcu yapısıyla, bileşenleriyle, ittifaklarıyla, temsiliyetleriyle aslında dünya siyasetinde olmayan bir örneği var etti. Bunun örgütlenmesinin güç olduğunu biliyoruz. Ama o günden bugüne kat ettiğimiz yolun az bir yol olmadığının farkındayız. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, yitirdiklerimizi saygıyla anıyorum. İyi bir yolculuk yaptık. Önümüzdeki dönem çok daha güçlü, çok daha kararlı bir yolculuğa devam edeceğimize inanıyorum.”