24 Eylül 2024 Salı

Temelli eşbaşkanlarla bir araya geldi: Vesayetçiliğe son vermek üzereyiz

Yeni seçilen belediye eşbaşkanları ile bir araya gelen Temelli, "Türkiye, Cumhuriyet tarihi boyunca katı bir vesayetçi sistemle gelmiştir. Buna son vermek üzereyiz" dedi. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 31 Mart'ta seçilen belediye eşbaşkanları, Eş Genel Başkan Sezai Temelli’nin başkanlığında Diyarbakır’da toplandı. 
 
Seçim sonuçlarının ele alındığı toplantıda, önümüzdeki dönemin yerel yönetim stratejisi tartışılacak.
 
Saygı duruşuyla başlayan toplantıda ilk sözü alan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, “Biz halkımızdan sadece mazbata değil, bir görevi devraldık" dedi.
 
Leyla Güven öncülüğünde devam eden açlık grevine dikkat çeken Öncü, Türkiye'de halkların tecrit altında olduğunu belirtti ve ekledi: "31 Mart seçimlerinde partimizin belirlediği strateji bu tecridi kırmıştır" dedi. 
 
Toplantıda HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de konuştu. Açlık grevindekilerin taleplerinin karşılanması gerektiğini belirten Temelli, "Hiçbir insanımızın cezaevinde ya da açlık grevinde ölmesini istemiyoruz. Bu ölümleri durdurmak Adalet Bakanı'nın görevidir. Bir an önce kendisini göreve davet ediyoruz" dedi.
 
İktidarın gerilimi tırmandırmaktan vazgeçmesi gerektiğini belirten Temelli, şöyle konuştu: "İktidarın seçim sonuçlarını kabul etmez tavrına karşı Anayasa kurumları Anayasa'ya ve hükümlerine göre adım atmalıdır. YSK Anayasal bir kurumdur seçim adaletine ve seçimin nasıl yapılacağına dair yasalara uymak durumundadır. İtirazları değerlendirirken de mazbataları da verirken de YSK yasaların gereğini yerine getirmelidir. Bu çerçevede yeniden 31 Mart neyi ifade ediyor dediğimizde; bu  süreci ifade etmesi öncesinde önümüzdeki dönem için politik ve toplumsal mücadele sürecine dair önemli bir perspektif sunmaktadır."
 
Kürt sorununun çözümsüz bırakılmasının büyük bir demokrasi sorununu açığa çıkardığını belirten Temelli, "Demokrasinin nasıl işleyeceği, hukuk devleti, yargı bağımsızlığının da nasıl ayakta 
 
duracağı Türkiye’de çok ihmal edilmiş bir konu. Bu ihmallerden dolayı Türkiye, Cumhuriyet tarihi boyunca katı bir vesayetçi sistemle gelmiştir. Buna son vermek üzereyiz" dedi.
 
Halkın Kürt kentlerindeki kayyum politikasına son verdiğinin altını çizen Temelli, ekonomik ve siyasi anlamda çözüm üreten tek partinin HDP olduğunu belirtti.
 
"Toplumcu belediyecilik ile çoklu krizi aşabiliriz" diyen Temelli, "Bunun mücadelesi eşitlikçi nitelikli ulaşılabilir hizmetlerin üretilmesinden geçer. Eğitimde de, sağlıkta da, ulaşımda da sayabileceğimiz tüm kamu hizmetlerinde geçmişin belediyecilik anlayışı ile değil; nasıl ki geçmiş deneyimlerimizle bir itiraz üretmişsek şimdi bunu geliştirerek bir toplumcu belediyeciliği geliştirebiliriz" dedi.
 
Şeffaf olacaklarını belirten Temelli, şunları söyledi: "Bütün sorunlarımızı birlikte çözeceğimizin farkında olacağız. Halkımızla, toplumla her şeyi paylaşacağız. Önümüzde zor bir süreç var. Enkaz var karşımızda. İktidarın yaratmış olduğu politik ve iktisadi bir enkaz var. Bu enkazı kaldırabilecek gücümüz de var. Bu güç işte bizim fikriyatımızda, örgütsel yaklaşımımızda. Bunun için yeter ki biraz cesaretimiz olsun. Bu cesaret bizde fazlasıyla var."
 
HDP Eşbaşkanı Temelli’nin açıklaması ardından toplantı basına kapalı bir şekilde devam etti.