25 Eylül 2024 Çarşamba

Temelli: İstanbul'da kayyımı hep birlikte süpürüp atacağız

HDP Eş Genel Başkanı Temelli Cizre halkıyla bayramlaştı. Burada konuşan Temelli, "Türkiye'de yıkılmış olan toplumsal barışı gelin hep birlikte yeniden var edelim. Gelin hep beraber yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını sağlayalım" dedi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Cizre Belediyesi'nde katıldığı etkinlikte halkla bayramlaştı.
 
Temelli yaptığı konuşmada, "31 Mart seçimlerine giderken Kürtlere, hepimize dediler ki 'defolun gidin.' Biz de dedik ki 'hiçbir yere gitmiyoruz buradayız.' İşte buradayız. Yine belediyemiz, iyiyiz ve yine buradayız, yine hep beraberiz. Peki kim gitti? Kayyım gitti. Ne dedik, bu kayyımları süpürüp atacağız. Cizre'den kararlılığımız, coşkumuz ve mücadelemizle o kayyımları süpürüp attık" dedi.
 
"Bu kayyım zihniyetine son vermek gerekiyor. Nasıl Cizre'de bu kayyım zihniyetine son verdiysek 23 Haziran'da İstanbul'da da kayyımı hep birlikte süpürüp atacağız" diyen Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü artık bizde kayyım alerjisi var, nerede kayyım görsek süpürgeyi kapıyoruz, kovalıyoruz. Çünkü kabul etmiyoruz, kayyımcı zihniyeti, tekçi anlayışı kabul etmiyoruz."
 
Farklılıkları yok sayan, halkları kamplaştıran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni kabul etmediklerini belirten Temelli, "Biz buradayız; farklılıklarımızla, kültürümüzle, dilimizle buradayız. Kürt halkı burada. Kürtler, Türkler bu topraklar üzerinde 72 millet bir arada yaşama iradesini her zaman ortaya koydu. Ortak vatanımızda, ortak geleceğimize hep birlikte sahip çıkacağız. Yurdumuza, mahallemize, köyümüze hep birlikte sahip çıkacağız, ortak vatanımızı var edene kadar barış ve demokrasi mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz. Dün olduğu gibi bugün de yarın da direnerek mücadelemizi yükselterek bu ülkede demokratik cumhuriyeti var edene kadar yolumuza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
 
'DÜN KÜRDİSTAN DEDİĞİMİZ İÇİN BİZE SALDIRANLAR...'
 
Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da yaptığı konuşmayı hatırlatan Temelli, "Dün bize Kürdistan dedik diye saldıranlar, bugün gelmişler Diyarbakır'da söylediğimizi tekrar ediyorlar. Neden, çünkü samimi değiller. Peşinde oldukları şey 3-5 oydur, bizim bu sahtekarlığa, bu kayyımcı zihniyete verecek tek bir oyumuz bile yok. Bunlar Diyarbakır'a gelir Kürdistan'dan bahsederler ama aynı gün Tatvan'da, Bitlis'te Kürtçe tabelayı indirirler" diye kaydetti.
 
Temelli, konuşmasında açlık grevi direnişine de değindi: "Sevgili Leyla Güven tam 200 gün direndi. O haykırışı bütün dünyayı kapladı. Cezaevlerinde binlerce tutsak günlerce direndi. Sonra o direniş sayesinde bugün İmralı'ya uygulanan mutlak tecrit kırılmıştır. Mutlak tecrit Türkiye'yi tecritleştirmek isteyen bir zihniyettir, bunu hep birlikte mücadelemizle kırdık. Türkiye'de tecrit uygulanmasına izin vermeyeceğimizi gösterdik."
 
Kürt sorununun çözülmesinin demokrasi sorunun çözümü için yol açacağını ifade eden Temelli, "Türkiye'de yıkılmış olan toplumsal barışı gelin hep birlikte yeniden var edelim. Gelin hep beraber yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını sağlayalım. Bugün cezaevlerinde haksız, hukuksuz yere tutulan bütün yoldaşlarımızın salıverilmesi için yargı bağımsızlığını, tarafsızlığını insan haklarını, evrensel hukuk değerlerini hep birlikte inşa edelim" çağrısında bulundu.
 
'GELİN DEMOKRASİ İTTİFAKINDA BULUŞALIM'
 
Temelli konuşmasının devamında şunları söyledi: "Gelin demokrasi ittifakında buluşalım. Bir iktidar alternatifi yaratalım. Mecbur değiliz bu ceberut iktidarına, baskı rejimine, bu anlayışa. Gelin bu ittifakta buluşalım. Türkiye'ye toplumsal barış, demokrasi ve özgürlük gelsin, Ortadoğu'ya, Suriye'ye, Irak'a barış gelsin diye. Ortadoğu halkları kendi geleceklerine kendi iradeleriyle karar versin diye. Bu kadar kararlı ve inançlıyız. O yüzden diyoruz ki dönen dönsün yolundan biz dönmeyiz. Hepimizin yolu açık olsun."