8 Ekim 2024 Salı

THD: Türkiye'de 66 milyon kişi aç ve yoksul

Tüketici Hakları Derneği, Türkiye'de 66 milyon kişinin aç ve yoksul olduğunu açıkladı.

Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, 2021 yılı Haziran ayı itibariyle Türkiye'de 66 milyon kişinin aç ve yoksul olduğunu açıkladı.

Türk-İş, 2021 yılı Haziran ayına ilişkin 4 kişilik hanenin açlık sınırı 2.865 TL, yoksulluk sınırı ise 9.332 TL olarak açıkladı. Türkiye'de hane halkının ortalama büyüklüğünün 3.25 kişi olduğu dikkate alındığında, ortalama bir hanenin Haziran 2021'de açlık sınırı 2.327,8TL, yoksulluk sınırı ise 7.582,25 TL olduğunu belirten Çakar, Türk-İş'in 2021 yılı Haziran ayı açlık ve yoksulluk rakamları ile TÜİK'in "yıllık hane halkı kullanılabilir gelir dağılımı" karşılaştırıldığında, 16 milyon kişi aç, 50 milyon kişi ise yoksul olduğunu vurgulayan Çakar, toplam 66 milyon kişinin aç ve yoksul olduğunu vurguladı.

Çakar, Türk-İş ve TÜİK'in açlık ve yoksulluk sınırı verilerini hesaplama yöntemlerine ilişkin şunları ifade etti:

"Türk-İş, 4 kişilik bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırını hesaplarken, bilimsel olarak olması gereken araştırmaları yaparak bu sınırları belirliyor. Yani, 4 kişilik hanenin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan bedel ile açlık sınırı, tüm gereksinimlerinin karşılanabilmesi için gerekli olan bedel ile yoksulluk sınırı belirleniyor.

"TÜİK ise, hanelerin mevcut gelirlerini ve gıdaya ayırdıkları, (gıdaya harcadıkları) bedel ile diğer harcamalarını dikkate alarak açlık ve yoksulluk sınırlarını belirliyor. TÜİK'in bu şekildeki açlık ve yoksulluk hesaplaması bilimsel değildir."