23 Eylül 2024 Pazartesi

Trend Garden Rezidans davasında tutuklular tahliye edildi

Maraş merkezli depremde Malatya'daki Trend Garden Rezidans'ta beşi çocuk 31 kişinin ölümüne neden olan dört sanık tahliye edildi.

Maraş merkezli 6 Şubat depreminde Malatya'da bulunan Trend Garden Rezidansı'nda 5'i çocuk 31 kişi yaşamını yitirdi. Açılan davanın bugün görülen duruşmasında tutuklu sanıklar Bülent Yeroğlu, Engin Aslan, Sefa Gülfırat, Mehmet Gündüz tahliye edildi.

Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan tutuklu sanık Bülent Yeroğlu, binanın projesini yaptığını, belediyenin yaptığı kontrollerden sonra projeyi onaylandığını söyledi. Yeroğlu, "Daha sonra yapılan tadilatlar nedeniyle bina yıkılmıştır. Yıkılan bina, benim tasarladığımdan çok farklıdır" dedi.

YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI GETİRİLDİ
Sanıklar, müştekiler ve avukatların dinlenmesinin ardından savcı, delillerin önemli ölçüde toplandığını belirterek tutuklu sanıkların tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti tutuklu 4 kişiyi adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bıraktı.

Mahkeme heyeti, daha önce yurt dışına kaçan Özkan Gülfırat'ın yurt dışında savunmasının alınmasına, istinabeye göre yakalanması için kırmızı bülten çıkarılması talebiyle Adalet Bakanlığına yazı yazılmasına hükmetti.

12 DAİREDEN 42 DAİREYE ÇIKARILDI
Trend Garden Rezidans ile ilgili Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı yürütülen soruşturmada bilirkişi tarafından hazırlanan raporda, binada çok sayıda ruhsat yenilemesi yapıldığı, her katta bulunan her bir dairenin üç daire olarak düzenlendiği ve 12 dairelik binanın 42 dairelik rezidansa dönüştürüldüğü ortaya çıkmıştı.

İMAR BARIŞINDAN FAYDALANDIRILDI
Raporda, çatı katındaki dubleks dairenin büyütüldüğü, zemin kattaki asma katın plan alanının değiştirildiği, rölöve projesinde görülen değişiklik ile ilgili herhangi bir ruhsat düzenlemesine ilişkin belge bulunmadığı, yapının imar barışından faydalanılarak kayıt altına alındığı belirtilmişti.

Binada çok sayıda değişiklik yapılmasına rağmen ruhsat veren ve "imar barışı"ndan yararlandıranlar hakkında ise herhangi bir yargılama süreci başlatılmadı.