23 Eylül 2024 Pazartesi

TSP: 19 Aralık Hapishaneler katliamını affetmeyeceğiz

19 Aralık Hapishaneler katliamıyla devrimci tutsakların toplu olarak imha edilmek istendiğini belirten TSP, tutsakların geçmişte olduğu gibi bugün de saldırılara direndiğini vurguladı.

Tutsakların Sesi Platformu (TSP), 19 Aralık Hapishaneler Katliamına ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

20 HAPİSHANEDE EŞ ZAMANLI KATLİAM
Türk devletinin 19 Aralık 2000 tarihinde 20 hapishanede devrimci tutsakları toplu imhayı hedefleyen eş zamanlı bir katliam gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, "19 Aralık'ta asker, özel tim ve polisler tarafından iş makineleri, ateşli silahlar, gaz bombaları, yanıcı kimyasal silahlar kullanılarak başlattığı ve 4 gün süren bu katliamda 28 devrimci tutsak katledildi, yüzlerce tutsak da yaralandı. Bayrampaşa hapishanesinde kadın tutsaklar diri diri yakıldı. Dışarıda katliamı protesto eden 3 bine yakın insan gözaltına alındı. Katliamdan sonra süren ölüm orucunda da 122 devrimci tutsak yaşamını yitirdi" denildi.

19 Aralık katliamını düzenleyen devletin 21 Eylül 1995'te Buca Hapishanesi'nde 3 tutsağı, 5 Temmuz 2000'de Diyarbakır E Tipi Hapishanesi'nde 10 tutsağı, 29 Eylül 1999'da Ulucanlar Hapishanesi'nde 10 tutsağı katlettiği hatırlatılan açıklamada, bu katliamların 19 Aralık'ın "provası" niteliğinde olduğu belirtildi.

'DEVRİMCİ TUTSAKLARIN İRADELERİ KIRILMAK İSTENDİ'
"19 Aralık katliam emrini veren dönemin iktidarı Ecevit-Bahçeli faşist koalisyonu, bu katliamla F Tipi tecrit hapishanelerini uygulamaya koymak ve hapishanelerde tutsakların devrimci iradelerini kırmayı hedefledi. Ancak devrimci tutsaklar bütün saldırılara ve katliamlara teslim olmadılar. Hayatları pahasına direnerek, devrimci ideallerini ve kimliklerini korudular" denilen açıklamada, devletin 19-25 Aralık 1978 tarihinde Maraş'ta ve 28 Aralık 2011'de Roboski'de düzenlediği katliamlara dikkat çekildi.

"Tarihi katliamlarla dolu Türk devleti, 19 Aralık hapishaneler, Maraş ve Roboski katliamlarının sorumlularını da aklayarak, ödüllendirdi" denilen açıklamada, bugün de AKP-MHP iktidarının katliamcı geleneği sürdürdüğü belirtildi.

'HAPİSHANELER İŞKENCE VE ÖLÜM EVLERİNE DÖNÜŞTÜ'
Türk devletinin İmralı ve F Tipi hapishanelere S ve Y tiplerini de ekleyerek tecridi yaygınlaştırdığı, hapishanelerin birer işkence, tecavüz ve ölüm evlerine dönüştüğü kaydedilen açıklamada, "Hapishanelerde tutsaklara tecrit uygulayarak, hasta tutsakların tedavilerini engelleyerek ve tahliye etmeyerek ölüme terk etmekte, işkence, çıplak arama, sürgün ve sevkler, iletişim yasakları, yayınlara erişim yasakları, hücre baskınları, İdare ve Gözlem Kurulları aracılığıyla tutsakların tahliyelerini engelleme gibi hak gaspları ve saldırılarla devrimci tutsakları teslim almaya çalışmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

'UNUTMAYACAĞIZ, AFFETMEYECEĞİZ'
Açıklama, şöyle devam etti: "Ancak devrimci tutsaklar daha önce olduğu gibi, şimdi de bu saldırılara karşı direnmektedirler. Tutsakların direnişini sahiplenmek, katliamların hesabını sormak için mücadelemiz sürecektir. 19 Aralık katliamını, Maraş ve Roboski'yi unutmayacağız, affetmeyeceğiz!"