23 Eylül 2024 Pazartesi

TTB: Beyaz reform sağlık emekçilerinin sorunlarına çözüm olmuyor

Hekimler arasında sağlıkta şiddet ve çalışma koşullarına ilişkin düzenledikleri anketin sonuçlarını paylaşan TTB, ankete katılan hekimlerin yüzde 87'sinin şiddet gördüğüne ancak sadece yüzde 36'sının Beyaz Kod'la bildirimde bulunduğuna dikkat çekti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Ankara'da bulunan genel merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla hekimlerin çalışma koşulları, ekonomik sorunları ve şiddet hakkında 2023 Kasım-Aralık anket sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

FİNCANCI: HEKİMLER ÇALIŞMA ORTAMINDAN VE ÜLKEDEN UZAKLAŞIYOR
İlk sözü alan TTB MK Başkanı Şebnem Korur Fincancı, hekimlerin artan sağlıkta şiddet ve ekonomik kayıplara bağlı olarak çalışma ortamlarından ve ülkeden uzaklaştığını belirtti. Hekimlerin/sağlık emekçilerinin son yıllarda artan mücadelesi karşısında ilan edilen "Beyaz Reform"un bir rıza üretme çabası olduğunun fakat hiçbir işe yaramadığının altını çizen Fincancı; hekimlerin çalışma koşulları, ekonomik sorunları ve şiddet ile ilgili sorunlarını görünür kılmak ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla bu anket çalışmasını yürüttüklerini sözlerine ekledi.

ÖKTEN: BÜTÇEDEN ŞEHİR HASTANELERİNE BÜYÜK PAY AYRILIYOR
TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Sağlık Bakanlığı'nın giderek ağırlaşan bu sorunlar karşısında sağlık emek-meslek örgütleri ile bir araya gelerek çözüm üretmesi gerektiğini söyledi. Ökten, Sağlık Bakanlığı bütçesinin yetersizliğine ve şehir hastaneleri kiralarına büyük pay ayrılmasına da tepki gösterdi.

EROĞULLARI: BU SAĞLIK POLİTİKALARI BİR TERCİH
TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları, Sağlık Bakanlığı bütçesinde koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan payın azalmasının en çarpıcı gösterge olduğunu belirtti. Eroğulları şöyle devam etti: "900 milyon hasta ile övünmek, toplumun hastalanması ile övünmektir. Biz ise toplumun sağlığını hastalanmadan korumak gerektiğini savunuyoruz. Ama biliyoruz ki, bu sağlık politikaları bir tercih. 'Artık doktorları dövebiliyoruz' diyen kişi için ifade özgürlüğü gerekçesiyle soruşturma açmayan sistem, 'Aşı yok' diyen hekim hakkında dava açabiliyor. Bu politik tercihi görerek hareket etmek gerekiyor."

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Alican Bahadır, anket sonuçlarını bir sunum eşliğinde paylaştı. Bin 502 hekimin ankete katıldığını dile getiren Bahadır, ankete katılanların yaş ortalamasının 50 olduğunu ifade etti.

Anket sonuçlarına göre hekimlerin yüzde 44'ünün aylık ücretini tamamen harcamasına rağmen yetmediğini dile getiren Bahadır, katılımcıların yüzde 64'ünün çalışma şartlarının yoğunluğu nedeniyle hastalarıyla yeterince ilgilenemediğini düşündüğünü aktardı.

ANKETE KATILAN HEKİMLERİN YÜZDE 87'Sİ ŞİDDETE UĞRADI
Ankete katılanların yüzde 87'sinin hasta ve yakını tarafından şiddete uğradığını aktaran Bahadır, şiddete uğrayan hekimlerin sadece yüzde 36'sının şiddet gördüklerini Beyaz Kod'la şikayet bildiriminde bulunduğunu dile getirdi.

Hekimlerin yüzde 91'inin yetkililerin sağlıkta şiddet açısından güvenli bir çalışma ortamının sağlandığını düşünmediğini söyleyen Bahadır, hekimlerin yüzde 66'sının yurt dışında hekimlik yapmayı düşündüğünü aktardı.

'BEYAZ REFORM SAĞLIK ORTAMINA DERMAN OLAMIYOR'
Hekimlerin yüzde 94'ünün sağlık alanında yaşanan şiddetle etkin bir mücadele için sağlık emekçileri ve toplumun birlikte hareket edeceği mekanizmalara ihtiyaç olduğunu düşündüğünü dile getiren Bahadır, şöyle devam etti: "Anketin sonuçlarından da görüldüğü üzere; iddia edildiği gibi 'Beyaz Reform'un hekimlere ve sağlık ortamına derman olamadığını, hatta sağlık emekçilerini tüketen önceki sistemin aynen devamı niteliğinde olduğunu yeniden belirtiyoruz. Çözüme giden yol ise TTB ve sağlık emek meslek örgütlerinin haklarımız için oluşturduğu talepleri birlikte mücadele ederek hayata geçirmektedir."