23 Eylül 2024 Pazartesi

Tüm Bel-Sen: Haklarımızı koruyarak mücadelemizi yükselteceğiz

Yerel yönetimlerde gasp edilen hakları için basın toplantısı düzenleyen Tüm Bel-Sen Genel Başkan Bozkurt, "Yerel yönetim işkolunda gasp edilen bütün haklarımızı yeniden kazanacak, belediye emekçilerinin birliğini ve haklarını koruyarak mücadelemizi yükselteceğiz" diye belirtti.

Tüm Bel-Sen, başta kayyum atanan belediyeler olmak üzere birçok kurumda yaşanılan disiplin cezaları, sürgünler gibi hak ihlallerine ilişkin sendikanın Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Tüm Bel-Sen Genel Başkan Erdal Bozkurt, Genel Sekreter Yılmaz Yıldırımcı, Genel Mali Sekreter Satı Burunucu ve Genel Örgütlenme Sekreteri Mumtaz Başar katıldı.

Basın toplantısında konuşan Tüm Bel-Sen Genel Başkan Bozkurt, "Kamu emekçilerinin de yoğun biçimde yaşadığı bu olumsuzluklar salgın koşullarında toplumun en çok ihtiyaç duyduğu kamusal hizmetleri üreten biz yerel yönetim emekçilerinin de çalışma ve yaşama koşullarımızı her geçen daha da zorlaştırıyor. Her türlü riske rağmen kamu hizmetlerini aksatmadan sunmaya gayret eden belediye emekçileri olarak salgın sürecinde pek çok belediyede salgın bahanesiyle toplu sözleşmelerle kazanılmış haklarımız yok sayılıyor, çalışma hakkımız üzerindeki baskılar, sürgünler, sendikasızlaştırma girişimleri ile açığa almalar ve ihraçlar bu dönemde salgınla ilgili alınması gereken önlemlerin önüne geçiyor" dedi.

Siyasi iktidarın belediyelerin geçmiş döneme ait borçları nedeniyle 1 Haziran'a kadar merkezi bütçeden aldıkları paylardan kesinti yapılmayacağı kararı 1 Haziran sonrası bu uygulamadan kaldırılınca birçok belediyenin merkezi bütçeden aldığı paylarda yüzde 40 oranında kesintilere gittiğini ifade eden Bozkurt, "Salgından dolayı belediyeler normal tahsilatlarını dahi yapamazken gelirleri oldukça düşmüş olmasının yanında yapılan kesintilerle birçok belediyeyi bırakın salgınla mücadele etmeyi, çalışanların ücretlerini dâhil ödeyemez noktaya getirmiştir. Ve bir kısmının hesaplarına bloke konulmuş veya haciz getirilmiştir. Oysa Birleşmiş Milletler'in 'Covid-19'la Mücadele Kapsamında Ortak Sorumluluk, Küresel Dayanışma' raporunda salgınla mücadelede merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin acil işbirliğine vurgu yapılarak; salgınla mücadele konusunda yerel yönetimlerin en ön cephede yer alması gerektiğini, bunun için de mali durumun salgın konusunda ve sosyal ekonomik önlemlere ilişkin hızla yanıt verebilecek yeterliliğe kavuşturulmasının, yerel ve merkezi otoriteler arasında etkili işbirliğine ve diyaloğa ihtiyaç olduğuna vurgu yapılmaktadır" diye kaydetti.

Bu süreçte başta kayyumlar tarafından yönetilen ve diğer bazı belediyelerde emekçilerin yaşadıkları hak ihlallerine ilişkin Bozkurt, şu tespitleri yaptı:
Sayıştay belediyelerin taraf olduğu toplu sözleşmelerin mali haklarına yönelik "yasaya aykırı" gerekçesiyle "kamu zararı" tespitleri yaparak yerel yönetim emekçilerinin Anayasanın 53. Maddesi ile Anayasa'nın 90. Maddesi gereğince iç hukukta doğrudan uygulanması gereken Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerce güvenceye alınan "toplu sözleşme" hakkını özgürce kullanması hukuka aykırı bir biçimde engellenmeye çalışılıyor.
Kayyum atanan belediyelerde dışardan atama ile getirilen ve birçoğu daha sonraları yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırma ve taciz gibi suçlarla yargılanan yöneticiler eliyle, emeği ile geçinen aldığı maaşıyla onurlu bir yaşam mücadelesi veren üyelerimizi hedefe koymuş; meşruluğu tartışılan disiplin kurullarında, asılsız ve hukuk dışı iddialarla ya kademe durdurma, maaştan kesme yâda memuriyetten men cezalarına maruz bırakmıştır. Bu kapsamda daha önce kamuoyu ile paylaştığımız hak ihlallerine aşağıda belirtilen yenileri eklenmiştir;
- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde çalışan 37 üyemiz açığa alınmış ve ardından memuriyetten çıkarma talebiyle haklarında yüksek disiplin kurulunda soruşturma açılmıştır.
- Mardin Büyükşehir Belediyesinde sosyal medya da kürce müzik paylaşımından dolayı hakkında disiplin soruşturması açılan bir üyemiz daha hiçbir hukuki gerekçe olmadan kamu görevinde ihraç edilmiştir.
- Van Büyükşehir Belediyesinde son kayyum ataması sonrası gözaltına alınan 7 üyemiz adli yargıda haklarında takipsizlik verilmesine rağmen yüksek disiplin kuruluna sevk edilmiştir. 
- Ağrı Diyadin belediyesinde çalışan Sendikamız Van Şube Kadın sekreteri göreviyle ve mesleğiyle ilgisiz biçimde sürgün edilmiş ve kadın mücadelesi nedeniyle hakkında adli soruşturma başlatılmıştır.
Yerel yönetim emekçileri olarak bu süreçte yaşadığımız hak gaspları maalesef ki sadece kayyum atanan belediyelerde yaşanmamaktadır.
- Yerel yönetim emekçileri salgın sürecinin en başından bu yana her türlü riski göze alıp büyük özverilerle kent halkına hizmet sunmaya çalışmasına rağmen ülke genelinde birçok belediyede salgın koşulları bahane edilerek toplu sözleşme süreçleri sonuçlandırılmıyor veya mevcut toplu sözleşmelere tek taraflı keyfi müdahaleler yapılarak emekçilerin toplu sözleşme ile kazandığı ekonomik ve sosyal haklarında kayıplara neden olacak biçimde kısıtlamalara gidiliyor. 
- Bazı işverenler, salgın maliyetini bahane ederek, yol ve yemek ücretlerine son verme, karşılığını ödemeden yemekhaneleri kapatma, mesai-tazminat, toplusözleşme kesintisi, maaşları ödememe gibi kazanılmış haklarımıza göz dikiyorlar. 
- Yine salgın koşulları bahane edilerek emekçiler keyfi biçimde meslekleriyle alakasız yerlerde ve işlerde görevlendiriliyor ya da uzak yerlere sürgün ediliyor. Veya adeta cezalandırılır gibi keyfi biçimde filyasyon ekiplerinde görevlendiriliyor. 
- Başta Zabıta ve itfaiye emekçilerinin maktu mesai ücretleri olmak üzere birçok yerel yönetim emekçisinin sosyal hakları ya ödenmiyor ya da eksik ve geç ödeniyor.

Halk sağlığını tehdit eden salgınla mücadelede, başta işyerlerindeki insan hareketliliği ve yoğunluğunun en az seviyeye indirilmesi, Cumhurbaşkanı genelgesindeki çalışma biçimlerine (idari izin, dönüşümlü çalışmak, kronik rahatsızlığı olanların uzaktan çalışması vb.) uygun düzenleme yapılmasının zorunlu hale geldiğini ifade eden Bozkurt, "Yerel yönetim işkolunda gasp edilen bütün haklarımızı yeniden kazanacak, belediye emekçilerinin birliğini ve haklarını koruyarak mücadelemizi yükselteceğiz" diye belirtti.