21 Eylül 2024 Cumartesi

Tunus 3. Dünya Kadın Konferansı: Erkek egemenliğine karşı mücadele ediyoruz

Tunus'ta devam eden 3. Dünya Kadın Konferansı'na katılan delege ve davetliler ETHA'ya izlenimlerini aktardı. Kadınlar, birlikte mücadeleyle erkek egemenliğini yıkacağının altını çizerken, kadına yönelik her türlü şiddete kadınların direndiğini de vurguladı. 

3. Dünya Kadın Konferansı sürüyor. Filistin, Rojava, İran, Kamerun, Afganistan, Avrupa, Latin Amerika, Ortadoğu  ve diğer ülkelerden delege ve konukların Avenue Habib Bourguiba meydanında gerçekleştirdiği yürüyüşün coşkusuyla atölye ve panellerle, çeşitli etkinliklerle sürüyor.

Konferansa katılan delege ve davetli kadınlar, ETHA'ya konuştu. Kadınlar konferanstan beklentilerini anlatırken, Tunus'ta kadınların toplumsal ve ekonomik durumları ile ilgili ilk gözlemlerini de aktardı.

ZORA: KADIN DEVRİMİNİN ÇİZGİSİNİ YAYMAK İSTİYORUZ
Avrupa'dan sosyalist genç kadın örgütü ZORA, "Dünyanın farklı yerlerinden kadınlarla iletişime geçmek istiyoruz. Kadın devriminin çizgisini yaymak istiyoruz. Yeni yoldaşlarla tanışmak ve kadın hareketini ileriye taşımak için sabırsızlanıyoruz" sözleriyle beklentilerini aktardı. 

'BİRLİKTE NE KADAR GÜÇLÜ OLDUĞUMUZ ERKEK EGEMENLİĞİNE GÖSTERECEĞİZ'
Fransa delegesi bir kadın da, kadınların şimdiye kadar verdikleri mücadeleyle kazandıkları hakların kaybolmasına karşı birlikteliğin ne kadar güçlü olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti: "Büyük bir eylem ve buluşma olduğunu düşünüyorum. Amerika'da bundan birkaç ay önce yaşanan kürtajı yasaklama kanunundan dolayı hepimiz farkına vardık ki sürekli tetikte olmalıyız. Elimizdeki hakların tekrar bizlerden alınacağını düşünerek her gün her dakika tetikte olup mücadele etmeliyiz ve dayanışmada olmalıyız. Biz ne zaman birlikte olmayı tamamen başarırsak o zaman gerçekten de dünyanın daha yaşanılır olabileceğini düşünüyorum. Bu Konferans'taki beklentim atölyeler sonucunda gelecekte vereceğimiz mücadele perspektiflerinin ana başlıklarının ortaya çıkması ve birlikte ne kadar güçlü olduğumuzu erkek egemenliğine gösterebilmek."

İMİR: TUNUS VE KÜRDİSTAN SOKAKLARINDA AYNI ACI VAR
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Konferansı delegesi ve Şırnak milletvekili Nuran İmir, Tunus sokaklarının Kürdistan sokaklarına çok benzediğine dikkat çekti. İmir, "Geçmişi gerçekten çok ciddi. Faşizm koşullarının zorbalıklarının kol gezdiği, kadınların evde sokakta her yerde şiddete maruz kaldığının bir yansımasını hissettim. Çünkü özellikle yapılan yürüyüşte Tunuslu kadınların öfkeleri belliydi. Gözlerindeki öfke patlaması vardı. Tabii dünyanın birçok ülkesinde kadınlar burada sanırım 48-50 ülkeye yakın kadın temsiliyetleri var. Bu başlı başına muazzam bir buluşma. Kadınlar yeni bir dünya yaratıyor. Bütün kapitalist sisteme karşı dünyanın her yerinde kadınların var olduklarını ve kendi iradeleriyle kendi hayat hikayelerini, yaşam koşullarını çizmek isteyen bir kadın dünyası, bir kadın bakış açısı var. Gümbür gümbür kendisini örgütleyen, mücadele ağını geliştiren bir kadın mücadelesi var ve mücadeleler artık sınırlar tanımıyor. Kapitalist sistem sınırları önümüze örmüş olabilir. Her bir ülkeden 2 gün 3 gün hatta 15 gündür yollarda vize beklemek zorunda olan kadınlar olmasına rağmen ama hiçbir engel kadınların bir araya gelmesine engel olamadı. Kadınlar, bu engeli tanımadılar, aştılar ve geldiler. Herkes de biraz yorgunluk var. Ama ciddi bir gurur var. Çünkü her bir kadın temsiliyeti aslında gelmiş oldu. Milyonlarca kadının dünyasını, kadının hayalini temsil ediyor. Kadının özgürlük duygusunu haykırıyor kadınlar" dedi.

'MİLİTARİZME KARŞI KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ ÇIĞLIĞI VAR'
Dünyanın her yerinde kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiğini belirten İmir, "Aslen küresel bir soruna dönüştü ve bu küresel kadın kırımına karşı çok global, çok küresel, uluslararası, sosyalist, evrensel bir kadın örgütleme ağının gelişmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için bugün buradayız. Yani Afganistan'dan Şırnak'tan geliyorum. Şırnak'ın yüzde 90 iradesi işte HDP ile burada. Her yerde bir işgal var. On binlerce kadın bu işgale karşı direniş halinde. Ve kendi topraklarında kendi ana dilleri ile özgür yaşamak istiyorlar. Bunun için büyük bedeller ödüyorlar. İşte binlerce göçmen sınırlarda, kapitalizm haklara düşmanlık ediyor. Ve bu büyük düşmanlığın merkezinde kadın dünyası yatıyor. Çünkü kadını yurdundan ediyor. Kadını dünyasından ediyor. İşte kültüründen dilinden uzak ediyor. Yollara düşürüyor. Her gün sokaklarda bir kadın cinayeti ile uyanıyoruz. Kürdistan'da özellikle güvenlik politikaları adı altında uzman çavuş eliyle ve resmi kurum görevlileri, üniformalılar tarafında kadına yönelik çok ciddi taciz, tecavüz ve istismar vakaları var. Bu küresel bir savaş konsepti. Militarizm yaşamın her alanında fakat buna karşı bir kadın özgürlük mücadelesi çığlığı var" dedi. 

'YENİ BİR DÜNYAYI ADIM ADIM İNŞA EDİYORUZ'
Global bir kadın kırımı olduğuna dikkat çeken İmir, şöyle devam etti: "Bunun karşısında global bir direniş örgütlemek gerekiyor. Örneğin Kürdistan'daki kadın bir savaş konsepti ile hedef halinde ise Kore'deki kadın ayağa kalkmalı. Rojava için de ya da biz de Afganistan için ayağa kalkmalıyız. Yani aynı zamanda refleks gösterebilmek. Eylem birliği oluşturabilmek çok anlamlı. Kadın mücadelesini birleştirmek yani. Çünkü bizler farklı dillerden, farklı inançlardan, farklı kültürlerden olabiliriz ama kadın dünyamız yeni bir dünyayı inşa etmeye adım adım gidiyor."

'KADINLAR ÖZGÜRLÜK İSTİYOR'
Enternasyonal Emekçi Kadın Platformu üyesi bir kadın da şu ifadeleri kullandı: "Tunus'a gelme ve bu konferansa katılmamın benim için çok orijinal bir deneyim olduğunu düşünüyorum bir Türkiyeli olarak. Tunus'a geldiğimde buradaki kadınları, sokakları gördüm. Halkın yaşam tarzları, sosyo-ekonomik durumu, fakirlik… bunların hepsinin kadınlar üzerindeki durumu… Hani sokakta kadın gezmesi meselesi, arabada keza kadının yanında erkeğin olması meselesine kadar nefes alacak alanı bile olmadığını gördüm kadınların. Buradaki kadınların özgürlük istemelerinin ne kadar elzem ve can alıcı da olduğunu gördüm. Bir sosyalist olarak sistemin sürekli çelişkileri ile bu şekilde karşı karşıya geliyoruz. Burasının Fransa'nın tamamıyla bir arka bahçesi ve sömürgesi. Her alanından her kaynağını aldığı bir yer olarak görüyorum."

'PATRİARKAL SİSTEMİN YIKILMASI ŞART'
Bir sosyalist kadın olarak toplumun her alanında kadınlara ulaşılması gerektiğini belirten katılımcı, şöyle devam etti: "Kadına yönelik tüm şiddet biçimleri her yerde var. Tüm toplumlarda kadın en az 2 kere sömürülüyor. Hani hem sosyal alanda sömürülüyor hem iş ve ev alanında. Yani bunların hepsine baktığımızda kadının en az 2 kere mücadele etme zorunluluğu var. Bu konferansın bence misyonu bu olmalı. Kadınları mücadeleye çekmek. Çünkü biz kapitalist sistemde yaşıyoruz ve sömürülüyoruz. Sosyalizmin gelmesi şart. İkincisi ev içerisinde tekrar sömürülüyoruz. Patriarkal sistemin yıkılması şart."