24 Eylül 2024 Salı

Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi

Türk devletinin Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye kentlerine yönelik işgal saldırıları halklar tarafından protesto edildi. Eylemlerde, dünya halklarına Rojava devrimiyle dayanışma çağrısı yapıldı.

Binlerce kişi Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde Türk devletinin başlattığı işgal saldırılarını protesto etti. Qamişlo, Ayn İsa, Tabqa, Minbic, Rakka kentlerinde ve Halep'te halklar saldırılara ilişkin basın açıklaması yaptı.

QAMIŞLO
Cizre Bölgesi Halk İnisiyatifi, Qamişlo kentindeki Birleşmiş Milletler Mülteci İşleri Komiserliği binası önünde basın açıklaması yaptı. Eylemde sık sık "Yaşamak direnmektir" ve "Yaşasın Rojava direnişimiz" sloganları atıldı.

"Türk işgaline hayır" yazılı pankart açılan eylemde konuşma yapan Cizre Bölgesi Halk İnisiyatifi üyesi Mahsûm Hesen, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının Özerk Yönetim çatısı altında büyük bedeller ödeme pahasına güven ve huzur için yaşadığını belirtti. Hesen, "Ancak işgalci Türk devletinin özellikle son günlerde bölgenin altyapısını hedef alan saldırıları bölge barışını yok ediyor" dedi.

Mahsûm Hesen, bölge halklarının saldırılara karşı askeri gücün yanında yer alacağını ve altyapısını yeniden inşa edeceğini vurguladı. Hesen konuşmasının sonunda dünya halklarına çağrıda bulunarak Kuzey ve Doğu Suriye Devrimi'ne destek istedi.

HEYVA SOR A KURD: SALDIRILAR SONUCU BÜTÜN HAYATİ HİZMETLER AKSADI
Ayrıca Kuzey ve Doğu Suriye'deki Kürt Kızılayı (Heyva Sor a Kurd) üyeleri de, Qamişlo kentindeki protez merkezi önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. Açıklamada, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik 4 Ekim 2023'te başlayan saldırıların büyük bir insani felakete ve genel altyapının yıkılmasına neden olduğu belirtildi. Saldırılar nedeniyle sivil halkın geçimini sağladığı pek çok yerin zarar gördüğünü, yüzlerce hayvanın telef olduğunu duyuran Heyva Sor a Kurd şöyle devam etti: "Saldırılar sonucu bütün hayati hizmetler aksamış, toplumun fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz ve kötü etkileyecek sonuçlar doğurmuştur."

Heyva Sor a Kurd, tüm insani kurumlara halka yardımcı olma çağrısında bulundu.

'HALKIN İRADESİ KAZANACAK'
Cîzre Bölgesi Aydınlar Birliği, Ermeni Kadınlar Birliği, Batı Kürdistan Kürt Kültür ve Edebiyat Derneği, Suriye Kültür Derneği, Ermeni Topluluğu Meclisi, Kültür Evi, Ezidî Evi, Kuzey ve Doğu Suriye Edebiyat Divanı ile Suriye Yazarlar Birliği'nin katılımıyla Qamişlo'daki Okuma Parkı'nda bir açıklama yaptı.

Açıklamayı Cîzre Aydınlar Birliği Eşbaşkanı Ebûd Mexso ile Qamişlo Ermeni Tolumu Meclisi Eşbaşkanı Kohar Xecadoriyan okudu.

Serêkaniyê ve Girê Spî işgalinin 4. yıldönümüne birkaç gün kala Türk devletinin, onlarca kenti hedef aldığı hatırlatılan açıklamada şunlar vurgulandı: "Kuzey ve Doğu Suriye ve Suriye'deki aydınları bölge halklarının, haklarının ihlal edilmesine karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye ve Türk devletinin sömürgeci projelerini tüm dünyaya teşhir etmeye çağırıyoruz. Tarihi tecrübelerden, faşizmin kaderinin yenilgi olduğunu öğrendik. Dêrik'ten Süveyda'ya kadar Kürt, Arap, Ermeni, Süryani, Müslüman, Hıristiyan ve Êzidîler olarak iyi günlerde ve kötü günlerde tek iradeyi temsil ediyoruz. Halkın iradesi kazanacak."

AYN ÎSA
Kongra Star kentteki merkezleri önünde açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Letîfa Şîhade işgalci Türk devletinin Ayn Îsa'nın köylerine yönelik saldırısında Emşa Hîlal El Begar isimli kadının yaşamını yitirdiği ve eşinin de yaralandığını hatırlattı.

Letîfa Şîhade saldırılara karşı direnme çağrısı yaptı.

MINBIC
Minbic Zenûbiya Kadın Topluluğu da açıklama yaparak Türk devletinin işgal saldırılarını kınadı. Açıklamayı okuyan Riwêda Hinêzil Türk devletinin saldırılarının amacının DAIŞ çetelerini canlandırmak, etnik soykırım yapmak ve demografik değişimi devam ettirmek olduğunu kaydetti.

Riwêda Hinêzil, mücadeleyi güçlendireceklerini belirterek, dünya halklarına Kuzey ve Doğu Suriye'de işlenen soykırım saldırılarına karşı dayanışma çağrısı yaptı.

RAKKA
Modern ve Demokratik Suriye Partisi, açıklama yaparak işgalci Türk devletinin Kürt, Arap, Asuri ve Süryani halkları arasındaki ortak yaşamı hedef aldığını belirtti. Açıklamada, işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı bölge halklarına birlik olma çağrısı yaptı.

TABQA
Tabqa Kanaat Önderleri Meclisi, işgalci Türk devletinin bölgeye dönük saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamayı El Bûxemîs aşireti kanaat önderi Hisên El Raşid okudu. Raşid açıklamada, "Askeri güçlerimiz ve onların askeri güçleri arasında bir denge olmamasına rağmen davamızın adaletine, birliğimize ve iç cephemizin güçlü olmasına, şehitlerimizin kanına ve demokratik ulus projemize olan büyük inancımız ile her türlü teröre karşı duracağız" dedi.

DEMOKRATİK İSLAM KONGRESİ DİN KADINLARI OFİSİ DAYANIŞMA ÇAĞRISI YAPTI
Demokratik İslam Kongresi Din Kadınları Ofisi, Halep, Qamişlo, Tebqa, Rakka, Til Temir ve Kobanê'de ortak basın açıklaması yaptı. İşgalci Türk devletinin korku yaymak istediğine dikkat çekilen açıklamada, bölgenin alt yapısını hedef alarak halkı açlıkla karşı karşıya bırakmak istediği belirtildi.

Bölge ve dünya kadın örgütlerine dayanışma çağrısı yapıldı.