23 Eylül 2024 Pazartesi

Türkiye'de 4 pudra markasından asbest çıktı

Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği (ASTA) ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD), inceledikleri pudra numunelerinin tamamının asbest içerdiğini belirtti.
Son dönemlerde ulusal ve uluslararası haber kanallarında sıkça gündeme gelen; talk pudralarının, insan sağlığına kanserojen etkisi olduğu kanıtlanmış olan asbest içeriyor olmasına ilişkin tartışmalar sürerken Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği (ASTA) ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) 2018 Aralık ayında ortak bir çalışma başlattı.
 
Çalışma kapsamında Türkiye genelinde çeşitli markalara ait pudralar temin edilerek, tarafsızlık ilkesi gereği aralarından markaları belli olmadan rast gele seçilen 4 adet pudra numunesinin analizleri ASTA üyesi olan laboratuvarlarda gerçekleştirildi.
 
Çalışmaya göre incelenen pudra markalarının tamamında asbest tespit edildi. Asbestin kanserojen etkisine karşı önlem alınması için uyarı yapıldı.
 
ASTA ve ASUD tarafından yapılan ortak açıklamada, "Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) 'kesin kanserojen' tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırdığı asbesttin, pudralara kontamine olmuş olması insan sağlığına verilen önemden ne denli uzak olunduğunu gözler önüne sermektedir" denildi.
 
Bu araştırma bir ön araştırma olduğu, durumun ne denli ciddi olduğunun çerçevesini çizmek ve daha kapsamlı bir sonuç elde etmek amacıyla ikinci bir araştırma yapılacağı kaydedilen açıklamada, "Yapılacak araştırmada tarama yolu ile tüm marka pudralar toplanacak numune analizleri üyemiz laboratuvarlar haricinde TÜBİTAK ve bu konuda yeterli diğer kamu laboratuvarlarında inceletilerek karşılaştırma yapılacak ve sonuçları duyduracaktır" ifadelerine yer verildi.
 
Açıklamada, "Konunun detaylıca araştırılması ve böylesine bir konuda acil tedbirlerin alınması için ilgili Bakanlıkları göreve davet ediyoruz" diye belirtildi.