1 Ekim 2024 Salı

Tutsak yakınları bugün de nöbetteydi

Hasta ve infazı yakılan tutsakların durumuna dikkat çekmek için Diyarbakır ve İzmir'de başlatılan Adalet Nöbetleri sürüyor. 

Diyarbakır'da nöbetin 211. gününde D Tipi Kapalı Hapishanesi önünde buluşan ailelere Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üye ve yöneticileri destek verdi.

Diyarbakır D T Tipi Kapalı Hapishanesinde olan hasta tutuklu Abdullselam Güler'in kız kardeşi İnci Güler, 7 aydır adliye, hapishane ve Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde adalet nöbetini sürdürdüklerini söyledi. Tek taleplerinin hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması olduğunu dile getiren Güler, "Tutuklularımız 30 yıl cezaevinde ve cezalarını bitirmiş olmalarına rağmen, infazları yakılarak tahliye edilmiyor. Tutuklular dört duvar arasında, ağır bir zulüm altındalar. Biz tutuklu aileleri olarak bu zulmü kabul etmiyoruz" dedi.

Eylem, "Hak hukuk adalet" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganları ile son buldu.

İZMİR
İzmir'de ise Adalet Nöbeti'nin 73.'sü İzmir Barosu önünde devam etti. Ailelere, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bornova ve Bayraklı ilçe örgütleri de destek verdi. Aileler, "Ji girtiyên nexweş re azadî (Hasta tutuklulara özgürlük)" yazılı önlükler giyerek nöbeti başlattı.

Adalet Nöbeti'ndeki ailelerin yanında olduklarını söyleyen HDP Bayraklı İlçe Eşbaşkanı Ayşe Sılık, eylemin artan hak ihlallerinin son bulması ve adaletin sağlanması açısından önemli ve anlamlı olduğunu aktardı. Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine değinen Sılık, tutukluların tedavilerinin sağlanmadığını belirterek, infazı tamamlanan tutukluların serbest bırakılmamasına tepki gösterdi.

Sılık, "Artan baskılara karşı anneler nöbette. Annelerin Adalet Nöbeti'ni sahipleniyoruz ve destekliyoruz. Herkesin hak talebi meşrudur. Adalet Nöbeti'ndeki ailelerin talepleri karşılansın, tutuklular üzerindeki baskı son busun" dedi.

Ardından söz alan HDP Bayraklı İlçe Eşbaşkanı Abdullah Telli de, toplumun bir bütünen Adalet Nöbeti'ndeki aileleri desteklemesi gerektiğini ifade ederek, "Yaşanan baskılara karşı Gemlik'e yürümek istedik. Ancak polis tarafından engellendik. Ülkeye barışın gelmesi gerekiyor. Barışın ve adaletin gelebilmesi için de İmralı'da süründürülen tecrit politikasının son bulması gerekiyor. Çözüm birilerinin işine gelmiyor; bu nedenle Sayın Öcalan avukatları ve ailesiyle görüştürülmüyor. İmralı'nın kapılarını açın, insanların barışa ihtiyacı var" dedi.