23 Eylül 2024 Pazartesi

Uğur Kurt davasında cezasızlıkta ısrar

Berkin Elvan'ın cenazesine katılmak üzere Okmeydanı Cemevi'nde bulunanlara yönelik polis saldırısında başından vurularak katledilen Uğur Kurt'un katiline yargı koruması devam ediyor. Savcı bir kez daha 'taksirle ölüme neden' olunduğunu öne sürerek sanık polis Sezgin Korkmaz'a 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istedi.

Gezi ayaklanmasında polisin attığı gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın 14 Mayıs 2014 tarihinde düzenlenen cenaze törenine polis saldırısı yaşanmıştı. Okmeydanı Cemevi'nde toplanan kitleye yönelik saldırıda, polis Sezgin Korkmaz, Uğur Kurt'u başından vurarak katletti.

Nisan 2017'de katil polise 12 bin 100 lira para cezası vererek davanın üstü kapatılırken Kurt'un ailesi ve avukatları Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. AYM, geçen yılın mart ayında Kurt'un yaşam hakkının ihlal edildiğine karar vererek, polis Sezgin Korkmaz'ın yeniden yargılanmasına karar verdi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde başlatılan yeniden yargılama kapsamında bugün görülen duruşmada, söz alan Uğur Kurt'un eşi Narin Kurt, "Masum bir insanın kolluk kuvveti tarafından yaşam hakkının elinden alınması ve bizim yaklaşık 10 yıldır adalet arıyor olmamız çok acı. Sanığa 12 bin 100 lira para cezası veren hakim heyetini kınıyorum. Ve asla kabul etmiyorum. Oğlum, babası öldürüldüğünde 1,5 yaşındaydı. Bundan sonraki hayatında babasızlığa mahkum eden kişiye ceza verilmiyor olması çok acı. Oğluma yaşadığımız adaletsizliği anlatamıyorum. Bu zamana kadar yaşadığımız haksızlığın son bulmasını ve adalet terazisinde eşit tartılmayı ben ve ailem adına sizden umutla bekliyoruz" dedi.

GÖRÜNTÜLERİN İZLENMESİ VE BİLİRKİŞİ RAPORU TALEPLERİ REDDEDİLDİ
Kurt ailesinin avukatı Turgut Kazan, cemevinin polislerin bulunduğu yerin aşağısında olduğunu ve polisin görüşünün tam olduğunu söyledi. Kazan, görüntülerin izlenmesini, yeniden bilirkişi raporu hazırlanmasını istedi. Mahkeme heyeti, talepleri reddetti.

SAVCI YİNE 'TAKSİR' DEDİ, 2 YILDAN 6 YILA KADAR HAPİS İSTEDİ
Duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasında, toplanan delillere göre mahkemenin suç vasıflandırmasının yerinde olduğunu, sanığın somut olayda dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareket ederek maktulün ölümüne sebebiyet verdiğini öne sürdü.

Savcı, Uğur Kurt'un katili olan polis Sezgin Korkmaz'ın "Taksirle ölüme neden olma" suçunu işlediğini iddia etti. AYM kararında cezanın eylemle orantılı olması ve ihlalin ortadan kaldırılması gerektiği vurgusuna değinen savcı, Korkmaz'a 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi ve alt sınırdan uzaklaşılarak verilen cezanın paraya çevrilmesine yer olmadığına karar verilmesini istedi.