2 Ekim 2024 Çarşamba

Ulaşım zammına karşı öğrencilerin eylemleri sürüyor

Ulaşıma yapılan yüzde 40'lık zamlara karşı üniversite öğrencilerinin eylemleri sürüyor. YTÜ öğrencileri Davutpaşa kampüsünde, "Artık yeter" diyerek zamlara karşı yürüdü. İstanbul Üniversitesi öğrencileri de yaptıkları eylemde eğitim haklarını gasp edenlere karşı ses çıkarma çağrısı yaptı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) nisan ayı toplantısında, elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş ve minibüs ücretlerine yapılan yüzde 40'lık zamma karşı öğrencilerin eylemleri sürüyor. 

YTÜ ÖĞRENCİLERİ ‘ARTIK YETER' DEDİ
Bugün de Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencileri, Davutpaşa kampüsünde yaptıkları yürüyüşle zammı protesto etti. "Artık yeter" diyen öğrenciler, ulaşıma gelen zamma sessiz kalmayacaklarını kaydetti. 

Öğrenciler, "Biz ses çıkarmadıkça yönetenler zamlarla belimizi bükmeye devam ediyor. Usandıklarımız yetti artık. Biz istersek olur, biz yaparsak olur" dedi. 

Öğrenciler, şöyle devam etti: "Nitelikli ve ücretsiz ulaşım istiyoruz" diye vurguladı. Yapılan açıklamada, "Bu sabah ise okulda, öğrencilerin kullandığı ringlerde de zam haberiyle güne başladık. Biz ses çıkartmadıkça, en ufak bir boşlukta karlarına kar katabilmek için ücretlerin yükseldiğini görüyoruz. 

Peki soralım; seçim zamanında ulaşım ücretleri için atıp tutanlar; 2 ay içerisindeki 2. zammınız hangi vaadinizdi? Bu kriz koşullarında uygulanan zamlı fiyatlarla ne kadar kişinin ulaşımı kullanabileceğini düşünüyorsunuz? Her sabah kalktığımızda zam haberlerini görmekten, ne kadar paramızın kaldığını kontrol etmekten artık usandık. Biz bizim olanı istiyoruz. Biz nitelikli ve ücretsiz ulaşım istiyoruz. Biz istersek olur, biz yaparsak olur.  Bunun için bugün burada, artık yeter diyor ses çıkartıyoruz."

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NDE DE EYLEM
İstanbul Üniversitesi'nde Devrimci Gençlik Birliği, her gün en temel insani ihtiyaçlara getirilen zamlara ve İBB'nin ulaşıma getirdiği zamma ilişkin İstanbul Üniversitesi yemekhanesinde öğrencilere seslendi. 

İÜ öğrencilerini ses çıkarmaya çağıran seslenmede şunlar ifade edildi: "Hepinizin bildiği gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ulaşıma yüzde 40 zam yaptı. Bizler yılın başından beri barınamıyoruz, yılın başından beri beslenme hakkımıza zamlar getiriliyor. Şimdi de ücretsiz ve niteliksiz olması gereken ulaşım hakkımıza zamlar getiriliyor. Biz gençlik olarak bu zamları kabul etmiyoruz. Yaşamlarımızı çekilmez hale getirenlere, eğitim hakkımızı gasp edenlere karşı herkesi ses çıkarmaya çağırıyoruz."

METROBÜSTE EYLEM
Dün akşam Altunizade Metrobüs İstasyonu'nda üniversite öğrencileri eylem yapmış; "Bizler, 600 lira kredi ile geçinmek zorunda bırakılan, okurken çalışmak zorunda kalan üniversitelileriz. Ulaşıma gelen yüzde 40'lık zammı kabul etmiyoruz" diyerek turnikelerden atlamıştı.

Üniversitelilerin eylemine ÖGB engel olmaya çalışırken, halk alkışlarla destek vermişti.