25 Eylül 2024 Çarşamba

Üniversite öğrencileri: Müşteri değil öğrenciyiz

İstanbul Gelişim Üniversitesi öğrencileri kendilerine müşteri gibi davranan ve eğitim haklarını gasp eden üniversiteye tepki gösterdi, taleplerini sıraladı.

Öğrencim ücretlerine yüzde 100'e yakın zam yapıldı. Öğrencilere ücretleri ödemesi için ise mobbing uygulanıyor ve öğrenciler mağdur ediliyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi de bu sorunların yaşandığı okullardan. Üniversitenin Avcılar yerleşkesi önünde öğrenciler kendilerine öğrenci müşteri gibi davranılmasına tepki gösterdi, "Eğitim haktır satılmaz" dedi.

"Müşteri değil öğrenciyiz" pankartının açıldığı eylemde söz alan Buse Ataş, kayıt ücretlerine yapılan yüzde 100'lük zammı karşılayamadıklarını söyledi ve zamların geri çekilmesini istedi. Kayıt döneminde yüzde 10'luk zam sözü verildiğini ve bunu da çiğnendiğinin altını çizen Ataş, zamlar geri çekilene dek durmayacaklarını ifade etti.

"Eğitim hakkımızdan faydalanmak istiyoruz ve siz bu hakkımızı bu fahiş zam oranıyla gasp ediyorsunuz. Yapılan bu zammın geri çekilmesi için ayaktayız" diyen Ataş, erken kayıt döneminin de diğer okullara göre çok erken başladığını, bu sürenin uzatılmasını istedi. Ataş, "Aynı zamanda peşinatın okulunuz tarafından 5 bin belirlenip, sonrasında 10 bin TL'ye çıkması öğrenciler üzerinde bir mobbing oluşturuyor. 5 bin TL'ye tekrar geri düşürülmesini ve bu konuda ki mağduriyetimizin de giderilmesini istiyoruz" çağrısı yaptı.

Ataş, öğrencilerin taleplerini şöyle sıraladı:
🔹"Okul yönetimi tarafından okul yemekhane ve kantinlerine yapılan zamlarında ele alınmasını ve bu yapılan zamların geri çekilmesini yapılacaksa da okul içerisindeki öğrencilerin maddi/manevi durumlarını gözeterek bir zam uygulamasına geçilmesini talep ediyoruz.
🔹Okulumuzda kulüp başkanı olan öğrencilerin kendi haklarını savundukları ve yasal olan eylem haklarını gerçekleştirdikleri için kulüplerin kapanmasına dair söylemlerde bulunmasını kabul etmiyoruz. Bunun içinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Aynı zamanda yapılan bu söylemler tehdit oluşturuyor.
🔹Okulun ve okul yönetiminin bu konuda geri adım atmasını bu şekilde tehditvari söylemlerde bulunup öğrenci üzerinde yapılan bu mobbingi sona erdirmesini istiyoruz. Yasal hakkımız olan eylem hakkımızı kullandığımız için okul kulüplerini kapatma tehdidiyle öğrencileri baş başa bırakmaya hakkınız yok. Bu duruma son vermenizi istiyoruz."

Açıklama sonrası öğrenciler taleplerini rektörlüğe verdikleri dilekçe ile iletti.