30 Eylül 2024 Pazartesi

Van halkı alanları doldurdu: Ölüme karşı yaşamı savunuyoruz

Van mitinginde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, Türkiye halklarının onurlu barış, adalet ve demokrasi istediğini söyledi. Buldan, Bu ülkedeki sorunları çözecek ve onurlu barışı getirecek olan tek partinin HDP olduğunu kaydetti ve mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. 

1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Van'da Musa Anter Barış Parkında miting düzenlendi.  Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde gerçekleşen mitinge, kentteki siyasi parti, demokratik kitle örgütlere ve çok sayıda kişi kakıldı. "Tecrit dursun, barış konuşsun", "Savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunuyoruz", "Savaşa durduracak gücümüz, barışı inşa edecek inancımız var" pankartları miting alanına sahne arkasına ise "Şer mirin e, aşitî jiyan e. Aştiyê biparize" pankartı asıldı.

KADINLAR AYSEL TUĞLUK FOTOĞRAFIYLA YÜRÜDÜ
HDP İpekyolu ilçe binası önünde toplanan yüzlerce kadın, kortej oluşturarak "Jin jiyan azadî" sloganları ve zılgıtlarla mitingin yapılacağı alana yürüdü.  Hasta tutsak Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk'un büyük bir fotoğrafının olduğu pankartı taşıyan kadınlar beyaz tülbentler taktı. 

TUTSAK YAKINLARI, TUTSAKLARIN TALEBİNİ ALANA TAŞIDI
Adalet Nöbeti'ne katılan tutsak yakınları da talepleriyle yürüyüşte yer aldı.

HDP ve DBP flamalarıyla süslenen miting alanında "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe" sloganlarıyla PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talep edildi.

'BARIŞ GELENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'
Saygı duruşuyla başlayan ve coşkulu geçen mitingde DBP İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı,"Barışın kimlerle yapılacağını firavunlar, zalimler çok iyi biliyorlar. Halkların tek dilden barıştan yana olduğunu bilmiyorlar. Bizler onlara barışın nasıl geleceğini göstereceğiz. Bu topraklara barış gelene kadar mücadele edeceğiz" dedi.

'İŞGALCİLERİ GÖNDERECEĞİZ'
HDP İl Eşbaşkanı Fikret Doğan ise "Bizim halkımızın duruşundan büyük bir umudumuz var. Biz inanıyoruz ki halklar Kürtlerin öncülüğünde barışa ulaşacaklar. Bizler, mücadelemizle işgalcileri göndereceğiz" dedi. 

Doğan'ın ardından Koma Sorjiyan sahne aldı. Mitinge katılanlar çalınan şarkılar eşliğinde halay çekti. 

BULDAN: HALKLAR ONURLU BARIŞ İSTİYOR
Söz alan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan alkış ve sloganlar eşliğinde sahneye çıktı. Türkiye halklarının tercihinin onurlu barış, adalet, hukuk, demokrasi ve insan hakları olduğunun altını çizen Buldan, bu ülkenin barışa olan ihtiyacı karşılayacak olan tek partinin de HDP olduğunu belirtti. 

'TECRİT BİR AN ÖNCE KALDIRILMALI'
PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecride dikkat çeken Buldan, İmralı Hapishanesinde uygulanan tecridin ülkenin her yerine yayıldığını söyledi. Tecridin bir an önce kaldırılması gerektiğinin altını çizen Buldan, "Sayın Öcalan ailesi ve avukatlarıyla düzenli görüşmeler yapabilmelidir. Ülkeyi düze çıkaracak ve bu krizlerden kurtaracak olan tek yol tecridin kaldırılmasıdır. Ama bu iktidarın ne yapmaya çalıştığını biliyoruz. Halkı, Türkiye halklarını bir borç batağına sapladılar. Son günlerde, büyük rüşvet çarklarının döndüğünü ve açığa çıktığını hepimiz gördük. Şaşırdık mı? Hayır şaşırmadık. Çünkü AKP'nin iktidara geldiği günden beri rüşvetle, talanla ve inkarla siyaset yaptığını hepimiz biliyoruz" dedi.

'İNKARI, ASİMİLASYONU KABUL ETMİYORUZ'
İktidarın kaybetmeye devam ettiğini ve bu yüzden daha da saldırganlaştığını söyleyen Buldan, şöyle devam etti: "Bizim yolumuz demokrasi yoludur. Bizim yolumuz barış yoludur. Bizim yolumuz adalet, hukuk ve insan hakları yoludur. Birlikte yaşamdır, ortak yaşamdır ama bu ortak yaşamın elbette ki Kürtlerin dilinin kimliğinin tanındığı, kültürünün yasaklanmadığı bir coğrafyanın olmasıdır. Biz Kürt halkı olarak inkarı, asimilasyonu kabul etmiyoruz, cenazelerimize yapılan saldırıları kabul etmiyoruz, cezaevlerinde bizlere uygulanan haksızlığı ve hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. İşte bunun için HDP buradadır halk için, demokratik siyaset yürütüyor. Bu demokratik siyaseti de halkımız için, kadınlarımız için, gençlerimiz için yapmaya da devam edeceğiz."

'HDP HALKLARIN SÖZÜ OLACAK'
HDP'nin Türkiye halklarının sesi olacağını dile getiren Buldan, "HDP Türkiye halklarının sözü olacak. HDP Türkiye halkaların rengi olacak. HDP ortak yaşamın teminatıdır. Bir kez daha söz olsun barış için söz olsun adalet için söz olsun demokrasi için kadınlar ve gençler için söz olsun" dedi. 

Buldan'ın konuşmasının ardından sanatçı Azad Bedran sahne aldı.