24 Eylül 2024 Salı

Van'da final mitinginde alan doldu taştı

HDP'nin Van'da düzenlediği final mitinginde meydan dolup taştı. Binaların çatılarına çıkan Vanlılar, 31 Mart'ta 14 belediyeyi alacaklarının mesajını verdi.
Van'da yapılan final mitingi nedeniyle sabahın erken saatlerinden itibaren onbinlerce kişi Beşyol Meydanı'na aktı. Polis barikatlarını aşan kitle, HDP bayraklarıyla "HDP halktır halk burada" sloganlarıyla miting meydanına geldi. Alan çok kısa bir sürede dolup taştı. Binlerce kişi meydanın dışında kalırken, yüzlerce kişi ise binaların çatılarına çıkarak mitingi izledi. Renk cümbüşüne dönen miting alanında sloganlar hiç dinmedi. Belediye eşbaşkanları ve milletvekilleri, alana süpürgelerle gelmesi dikkat çekti. Saygı duruşuyla başlayan mitingde dakikalarca "Bê Serok jiyan nabe", "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı. 
 
'ROBOSKİ'Yİ, TAYBET ANA'YI UNUTMADIK'
 
Mitingin açılış konuşmasını yapan HDP Van İl Eşbaşkanı Ümit Dede, "Taybet Ana'yı unutmadık, Roboski'yi unutmadık, cenazesi buzdolabında saklanan Cemile'yi unutmadık. Yeniden huzur olsun, barış gelsin diye DTK Eşbaşkanımız Sayın Leyla Güven bedenini açlığa yitirdi. Şu anda binlerce yoldaşımız Leyla Güven'in taleplerini sahipleniyor. Tek talep devletin kendi anayasasını uygulaması ve İmralı'da Sayın Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılmasıdır. Bu tecrit sonlandırılırsa Türkiye'de demokrasinin önü açılır, bu ülke huzur bulur.
 
'31 MART'TA İRADE GASPINA CEVAP VERECEĞİZ'
 
Dede'nin ardından konuşan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Bedia Özgökçe, yaklaşık üç aydır yürüttükleri seçim çalışmalarının sonuna gelindiğini ve kazanmak için gün saydıklarını söyledi. Özgökçe, "Bizler adil olmayan koşullar ve binbir zorlukla çalışmalarımızı yürüttük. Bütün engellemelere, baskılara, tutuklamalara rağmen halkımız bizi bağrına bastı. El ele, omuz omuza bugünlere geldik. Çok ama çok güçlüyüz. İşte bizler gücümüzü sizlerin bu inancından alıyoruz. Bizler size yalan söyleyemeyiz. Bugün kaldığımız yerden sizlerle birlikte yeniden bir yaşamı kurmaya devam edeceğiz. 31 Mart irade gaspına cevap olacaktır. 31 Mart kayyum gaspına 'dur' diyeceğimiz gün olacaktır. Newroz'da ve en son bugün bunun işaretini verdiniz. 31 Mart'ta Süleyman Soylu'ya cevap vereceğimiz bir gündür. 31 Mart'ta, Tansu Çiller ve Mehmet Ağar'ı onur konuğu yapan Erdoğan'a yanıtımız olacaktır. Onlar faili meçhul cinayetlerin, yakılan köylerimizin en büyük sorumlusudurlar. İnsanca yaşama dışında talebi olmayan Kürtlerin kanına eli bulaşanlar ne yüzle halkımızdan oy istiyor" dedi.
 
"2002'de kurulan AKP'nin artık o AKP olmadığını, AKP'nin artık derin koalisyonun, 90'lı yıllardaki çetelerin AKP'si" olduğunu belirten Özgökçe, "Bu coşkuyu 31 Mart'ta zaferle sonuçlandırmak için oyumuza, sandığımıza sahip çıkalım. Büyük bir bilinç ve siyasi ahlakla hareket ettik. Asla kara propaganda yapmadık. Ama AKP, Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bahçeli, Süleyman Soylu gittikleri her yerde partimizi hedef gösterdiler, milletvekillerimizi hedef gösterdiler. Onların yarın halkımızın yüzüne nasıl bakacaklar? Ne derlerse desinler. Newroz'da en güzel cevabı halkımız vermiştir. Bu alana sığmayan Van halkı cevabı verdi ve 31 Mart'ta Van halkı yine cevabını verecektir" diye konuştu.
 
'31 MART'TA HER YER TEMİZLENECEK'
 
Özgökçe'den sonra konuşan kentin diğer eşbaşkan adayı Mustafa Avcı, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın dünkü Van mitingine atıfta bulunarak, mitinge gelenlerin başka şehirlerden getirildiğini söyledi. Avcı, "Dün AKP Başkanı Recep Tayyip Erdoğan diyor ki 'Van halkına suyu biz getirdik.' İçme suyu 1970'de Van'a gelmiş. O zaman AKP var mıydı? 2012 ile 2015 arasında DSİ ile birlikte su için çalışma yürüttük. Bunun parasını kim verdi? DBP'li belediye verdi. Bu kadar yalan olur mu? Van'daki mitinginde 'Cezaevlerinde Kürtçe konuşmaya biz müsaade ettik' diyor. Bizi cezaevine atıyorlar, sonra 'Kürtçe konuşursunuz bu da bizim size hayrımız olsun' diyor. Bu zulümdür, zulüm! 31 Mart'ta Van halkı olarak kayyum zihniyetini süpüreceğiz. Ama ne yaparsanız yapın halkımız 31 Mart'ta kirliliği temizleyecek ve her yer temizlenecek" dedi.
 
AŞTİ: AYRIMCILIK YAPILIYOR 
 
Mitingde daha sonra Azadi Hareketi Temsilcisi Aytullah Aşti konuştu. Kuran-ı Kerim'de insanların eşit yaratıldığına dair ayetlerden örnekler veren Aşti, ancak Kürt halkının inkar edildiğini söyledi. Tek devlet, tek millet söyleminin Allah'ın ayetlerine isyan olduğunu kaydeden Aşti, "Kürt halkına ayrımcılık yapılıyor. Bu yüzden tüm Kürt halkı 31 Mart'ta bu gerçekler doğrultusunda oyunu kullanacaktır" dedi.
 
KAMAÇ: ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI YAPTIK
 
İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç ise yaptığı konuşmada şunlara değindi; "Olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Bu süreç Kürt milleti için çok önemli ve tarihi bir süreçtir. Böylesi bir süreçte Kürdistan partileri olarak ayrı durmaya hakkımız yoktu. Sizlere borcumuz var. Size, tarihe ve geleceğe olan bu borcumuzu ödemek için böylesi bir ittifak gerçekleştirdik. Ama unutulmasın ki bizim ittifakımız diğer ittifaklara benzemez. Biz kimsenin kafatasını ölçmüyoruz. Biz eşitlik, özgürlük temelinde bir ittifak yaptık. Tekçilere sorarsanız bütün ağaçlar kavak, bütün kuşlar leylektir. Peki,  barış güvercinleri ne olacak? Biz ittifak yaparken birliktelik inşa ediyoruz."
 
Kürt halkına yapılan zulmün son halkasına İmralı tecridinin eklendiğini söyleyen Kamaç, "Bu zulme karşı açlık grevinde bulunan tüm arkadaşlarımıza sevgilerimizi ve saygılarımızı gönderiyoruz. Tekçilere diyoruz ki, sizin gibi çakıl taşları bu halkın önünde duramaz. Allah'a şükür ki DAİŞ düştü. Biz Kürt milleti olarak bütün Ortadoğu milletlerine birlikte yaşamanın ne kadar güzel olduğunu gösteriyoruz. Biz bütün dünya milletleri olarak insanlıkta kardeşiz. Kimsenin kimseyi inkar etmeye hakkı ve hukuku yoktur. 'Kürdistan isteyenler defolsun oraya gitsin' diyor. Tarih kara defteri bunu söyleyenlerle doludur. Sen de bunu diyorsan tarihteki kara sayfalarda yer alacaksın" dedi.
 
UCA: GÜCÜNÜZLE İMRALI'NIN KAPILARI AÇILACAK
 
Mitingde son konuşmayı HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca yaptı. Uzun bir maratonun sonunda 31 Mart günü sandıklara gideceklerini kaydeden Uca, ancak Van halkının bugün bu alanda müjdeyi verdiğini söyledi. "Newroz alanına gözlerini kapatanlar bugün gözlerini açsın ve bu meydanı görsün" diyen Uca, şöyle devam etti: "Kürt halkı ağır bir süreçten geçiyor. AKP-MHP ittifakı Kürt karşıtlığı üzerinden şekillenen bir ittifaktır. Bir tarafta faşist ittifak bir tarafta burada halkın ittifakı var. Kayyumlar, baskılarla, işkencelerle, katliamlarla halkımızı teslim almaya çalıştılar ama halkımız asla boyun eğmedi ve eğmeyecek. Leyla Güven, Tayip Temel, Murat Sarısaç, Dersim Dağ bugün Amed'de açlık grevinde, yine binlerce tutsak cezaevinde açlık grevinde. Onların talepleri bizim talebimizdir. Sizler burada bu taleplere sahip çıktınız. Leyla Güven 140 gündür direniyor, onun sesi tüm dünyaya ulaştı. Sayın Öcalan ağır tecrit altında tutuluyor. AKP ve MHP ittifakı tecridin kalkmasını istemiyor. Çünkü barışı duymak istemiyorlar. Çünkü onlar Sayın Öcalan'ın barış söyleminden korkuyorlar. Sayın Öcalan rol ve misyonu karşısında devlet gözünü kör etmiş, görmek istemiyor. Oylarımızla özgürlüğü, barışı seçeceğiz. Sizin bu gücünüzle İmralı'nın kapıları açılacak. O günler yakındır ve hep birlikte o günleri göreceğiz. 31 Mart'ta sizin vereceğiniz sesle bu ülkenin kaderi belli olacaktır. Kürt halkı Efrin'i, Kobanê'yi, Sur'u, Cizre'yi unutmadı ve buna göre oy kullanacaktır. Burası Kürdistan'dır ve bizim evimizdir. Bizler bir yere gitmiyoruz ama kayyumlarını göndereceğiz."
 
Uca'nın konuşmasının ardından açlık grevlerine ses vermek amacıyla 2 dakika sessizlik eylemi yapıldı.
 
Miting Koma Pel'in söylediği şarkılarla son buldu.