24 Eylül 2024 Salı

Vartinis davasında zaman aşımı riski değerlendirilecek

Zaman aşımına uğramasına bir aydan kısa süre kalan Vartinis davasında mahkeme heyeti, avukatın talebi üzerine zaman aşımı riskini değerlendireceklerini belirterek, "Bu davada hukuku uygulayacağız" dedi.

Muş'un Korkut ilçesine bağlı Vartinis beldesinde 3 Ekim 1993 tarihinde evleri ateşe verilerek aynı aileden 9 kişinin katledilmesiyle ilgili Yargıtay'ın bozma kararı sonrası yeniden başlayan Vartinis davasının 18'inci duruşması Kırıkkale 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Muş Milletvekili Sümeyye Boz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu'ndan Avukat Özgür Yaldız duruşmada hazır bulundu.

Avukat Fuat Özgül, müşteki Aysel Öğüt duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada ilk olarak söz alan Avukat Özgül, dosyadaki eksik hususların giderilmesi talebinde bulundu. Ardından söz alan Avukat Yaldız, 3 Ekim 2023'te davanın zaman aşımı riskine dikkat çekti. Mahkeme hakimi ise buna karşılık, "Bu davada hukuku uygulayacağız" dedi. Hakim, Yaldız'ın davada insanlığa karşı suç olması dolayısıyla zaman aşımı işlemeyeceği bildirmesi üzerine zaman aşımı riskini değerlendireceğini belirtti.

Sanığın yakalanması için bakanlığa ve Interpol'de yeniden soru sorulmasına, eksik hususların toplanmasına karar veren mahkeme heyeti, Kırmızı Bülten kararının yerine getirilmesi için duruşmayı 27 Eylül, 16.15'e erteledi.