24 Eylül 2024 Salı

Yeşil Sol Parti Mecliste açıklama yaptı

Mecliste açıklama yapan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Uçar; tecrit kaldırılmadığı, çatışmalar devam ettiği ve yeni Anayasa haklara ve özgürlüklere dair olmadığı sürece demokratik bir anayasa oluşturmanın gerçek olmayacağını vurguladı ve Yeşil Sol Parti olarak mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Yeşiller Sol ve Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın Meclis'te basın kapısı önünde milletvekilleri ile birlikte basın açıklaması düzenledi.

İktidarın bir zamanlar çözeceğini iddia ettiği Kürt sorununun çözümsüz bırakıldıkça Türkiye halklarının bedelini ağır ödemeye devam ettiğini söyleyen Uçar, "İmkan verilsin bir hafta içinde barış ortamını sağlayabilirim diyen sayın Öcalan'ın Kürt sorununun çözümünde güçlü ve etkili varlığına ve sözüne karşılık halen savaş ve yoksullaştırma siyasetinde ısrar edilmesi; Kürt meselesinin çözümsüzlüğünü isteyenlerin savaştan medet umanların hesabını ve çıkarlarını göstermeye devam ediyor. Bizler bu kirli hesaplara karşı toplumun iyiliğini, geleceğini, umudun savunduk savunmaya devam ediyoruz dedi.

Adalet Bakanlığının "tecrit yok" dediğini ancak 2022 yılında 30'un üzerinde ülkeden iki bin avukatın aynı anda İmralı'daki tecridin sona ermesi için girişimde bulunduklarını hatırlattı.

Gezi tutsaklarının cezalarının onanmasına tepki gösteren Uçar, Gezi davasında verilen kararların her yönüyle yok hükmünde olduğunu söyledi ve devam etti: "Çünkü ortak yaşam ideali, eşitlik talebi meşrudur, yok edilemez. Aynı şekilde Kobanî Kumpas Davasında olduğu gibi hukukun askıya alınarak yürütülen bu davalar, verilen cezalar; ülkenin yeni düzeni olarak uygulanan tecrit rejiminin karakterinden bağımsız ele alınamaz."

Çözümün tartışılacağı, konuşulacağı ve ortaklaşılacağı en önemli güçlü zeminlerden birinin Meclis olduğunu belirten Uçar, Meclisteki siyasi partilere bu konuda sorumluluk alma çağrısı yaptı.

İktidarın Anayasayı tanımadığını, Anayasada temel haklar kategorisinde yer alan haklardan dahi yararlanılamadığının altını çizen Uçar, Demokrasiye ve özgürlüğe açılan kapının toplumsal inşasını ifade edecek bir Demokratik  Anayasa, ancak Türkiye halklarının barış içinde, eşit ve ortak yurttaşlık temelinde yaşayacağı demokratik bir cumhuriyetin inşa mücadelesi ile mümkün olabilir" dedi.

Tecrit kaldırılmadığı, çatışmalar devam ettiği ve yeni Anayasa haklara ve özgürlüklere dair olmadığı sürece demokratik bir anayasa oluşturmanın gerçek olmayacağını vurgulayan Uçar, şöyle devam etti: "Bizler, Yeşil Sol Parti olarak devraldığımız geleneğin bize verdiği güçle yeni yüzyılı demokratik Anayasanın ve demokratik cumhuriyetin yüzyılı yapmak için buradayız. Mutlaka kazanacağız, hep birlikte kazanacağız!"