25 Eylül 2024 Çarşamba

Yüksekdağ: Yaşananlardan iktidar sorumludur

Cizre'de katledilen Mehmet Tunç'un cenazesine katılığı için hakkında hazırlanan fezlekeye ilişkin savunma yapan HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Ölümler olmadan engellemek istedik. Biz ne söylediğimiz sözlerden ne de katıldığımız eylemlerden geri çekilmedik. Tek suçumuz Cemile'yi, Taybet Ana'yı kurtaramamış olmak. Yaşananlardan iktidar sorumludur" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutuklu yargılandığı ve hakkında hazırlanan 7 ayrı fezlekenin birleştirilmesiyle oluşturulan davanın 12. duruşması Sincan Hapishanesi Kampüsü'ndeki Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor.
 
Cizre'de ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında mahsur kaldıkları bodrumlarda yakılarak öldürülen Mehmet Tunç ve Orhan Tunç'un cenazelerine katıldığı için hakkında hazırlanan fezlekeye dair savunmasına devam eden Yüksekdağ, "Türkiye bu yaşam anlayışının gerçekliğini bilmeyen insanlarla acıya yabancı kalıyor. Onca ölen canların yaşamını yitirmesinin önüne geçebilseydim, ablukaların önüne geçebilseydik. İnsanlar Cizre bodrumlarında yeni bir katliam silsilesiyle karşı karşıyayken, insanların vicdanlarına hitap ettiler. Mehmet Tunç, bir kahramandı. En zor koşullarda yaşam inancını kaybetmemek kahramanlıktır. Bu kadar yaptığı şeyde bütün Türkiye toplumuna önemli bir mesaj verdi; 'Biz diz çökmedik, çökmüyoruz' dedi. İnsan karanlığa hapsedilmişken, elinden kimse tutmuyorken bu inanç yaşatır. O sesleri Türkiye duymadı" dedi.
 
'O BARİKATLARDA SİVİL İNSANLAR VARDI'
 
Türkiye, Avrupa ve dünyanın gözü önünde naklen bir katliam gerçekleştirildiğini vurgulayan Yüksekdağ, "Uluslararası kurumlarda kaç çocuğun, kadının öldüğü kayıtlarda mevcuttur. O süreçte, barikatların kurulduğu süreçte insanlar evlerini terk etmediler. O barikatların içerisinde sivil insanlar vardı. Orayı terk etmeyen oraya bağlılığını koparmak istemeyenler öldü. Bir siyasi iktidar bunu anlamıyorsa o siyasi iktidarın sorunudur. Oradaki kolluk kuvvetleri, siyasi iktidar orada bulunan halka açık açık 'sizi oradan çıkarmayacağız' dedi. Ama orada yapılanlar bu insanların Kürt olmasından kaynaklıdır. Siyasi iktidar karşısında muhalif istemiyor. Karşısında halsiz, pasif siyasiler istiyor. O dönemde Meclis'ten takip ediyorduk, insanların hayatlarını kurtarmaya çalışıyorsun ama insanların ölümünün önüne geçemeyecek bir durumda kalıyorsun. Sokak eylemlerinde demokratik eylemlerde katliamın önüne geçmeye çalışıyorduk" şeklinde konuştu.
 
'BÜTÜN KESİMLERE, KÜRTLERE KARŞI TASFİYE GİRİŞİMİ YAPILDI'
 
Vali ile operasyon yapan kişilerle, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanla iletişim halinde olduklarını anlatan Yüksekdağ, şöyle devam etti: "Cizre'den yurttaşlar telefon açıyor 'bu noktadayım' diyor biz kolluk güçlerine bildiriyoruz kolluk güçleri kurtarmak yerine orayı bombalıyorlar. Tüm bunlar birde siyasi kazanım olarak gösterildi. Türkiye içinden çıkamayacak bir hal haline geldi. Siyasi iktidar bugün be ne yaptım demeye hakkı yok. Biz onlara yapmayın dedik. Türkiye kazanmıyor. Bu siyasi iktidarla kazanamaz. Bütün kesimlere, Kürtlere karşı tasfiye girişimi yapıldı.
 
'CİZRE'DE YAŞANANLARIN SORUMLUSU İKTİDARDIR'
 
Cizre'de bu açık açık oldu. İçişleri Bakanı; 'oradaki kolluklar lafımızı dinlemiyor' dedi. Bu koşullar içerisinde insanların yaşam hakkı elinden alındı. Ölümler olmadan engellemek istedik. Biz ne söylediğimiz sözlerden ne de katıldığımız eylemlerden geri çekilmedik. Tek suçumuz Cizre'de olanları engelleyemedik. Cemile'yi, Taybet Ana'yı kurtaramamış olmak. Tek sancımız bu. Kan hayat verir ve insanı var eden kandır. Bir toplumun hayatı dökülen kanla arada kalmaz, yürür, başka hayata karışır. Kimse dönüp bu memleket bu kadar gelişebilecekken, neden hala kan dökülüyor? Sorusunu sormuyor. Askeri araçların sıralamasında birinciyiz. Ekmeğin, patlıcanın derdine düşen mermiden neden haber olsun ki? Biz bu gerçeklikleri söylemek zorundayız. Biz insanların hayatlarını kurtarmayı başaramadık. Bunun sorumluları siyasi iktidardır. Bunda benim başarısızlığım vardır. Kente giren siyasetçilerden birisiyim."
 
'ORADA BİR YANANLAR BİR DE O YAKANLAR VARDI'
 
İlçeye girdiklerinde karşılaştıkları tabloyu Yüksekdağ, savunmasını şöyle sürdürdü: "O anları yaşayanları kimse anlayamaz. Girdiğimizde yanık et kokusu vardı. Bir o yananlar bir de o yakanlar vardı. Cizre'de siyasi iktidar gözümüzün içine baka baka bir beka sorunu olduğunu söylemeye devam edip, bizi ikna etmeye çalışıyordu. Unutulmayacak! Oradaki kan kokusu, insan kokusu unutulmayacak. Yaşadıkları yerlerde karşılarına çıkacak. 4 gün boyunca girişlerimize izin vermediler. Orada temizlik yaptılar. Sonuç engellenmemiz kaldırıldığında bizimle birlikte yüzlerce insan akın akın girmeye çalıştı. Barikatların olmadığı mahallelere de girilmişti. Çatışma, gasp olayları vardı. Başka mahalleleri de gezdik ve en son bodrumlara girme kararı aldık. Kimyasal bomba kullanılmıştı. ATK raporlarında bu mevcuttur biz içeri girdiğimizde Adli Tıp kurumundan gelenler inceleme yapıyorlardı. Ona rağmen girdik içeriye ve onlar incelemelerine devam ediyordu. 4 gün boyunca temizleme yapmalarına rağmen hala odaları temizleyememişler ve delilleri ortadan kaldıramamışlardı. Mehmet Tunç o bodruma kardeşi ve diğerlerini kurtarmak için girmişti. Onlara karşı herkes görevini yerine getirmek için bir şeyler yapmadı. Son istediğini yerine getiren kişi için hazırlanan bu iddianameler siyasi iktidarın gafleti içerisindedir.
 
'ONLARIN MERHAMETİNE VE VİCDANLARINA İHTİYACIMIZ YOK'
 
Tüm demokrasi şehitleri ölümsüzleşmiştir, onların anılarını yaşatacağız. Ölülerimize karşı yaptığımız siyasi iktidar durdurmaya çalışsa da bizler durmayacağız. Onların vicdanlarına, merhametine asla ihtiyacımız yoktur. Biz sadece onlara akıl veriyoruz. Halen kendi çizgimizdeyiz. Bask ı altında, esaret altında da olsak da siyasi iktidar halen bizleri bitiremedi."
 
Duruşmaya verilen aranın ardından Yüksekdağ'ın savunması ile devam ediyor.