23 Eylül 2024 Pazartesi

Yunanistan siyasi sığınmacılara yardım eden sosyalistlere ceza verdi

Yunanistan'ın Midilli adasında Türkiyeli siyasi sığınmacılara yardım ettikleri için 6 ay tutsak edilen iki sosyaliste hapis cezası verildi.

Yunanistan göçmenleri geri iterek ölüme gönderirken, göçmenlere yönelik saldırgan bu tutuma karşı mücadele eden sosyalistler cezalandırıldı.

Midilli adasında Türkiyeli siyasi sığınmacılara yardım eden iki sosyaliste hapis cezası verildi.

17 Kasım 2020 tarihinde Yunanistan'ın Midilli adasına gelen iki Türkiyeli sığınmacıya Yunan devletinin şiddet, geri itme (push-back) ve katletme saldırısına maruz kalmamaları için yardım eden Hüseyin Şahin ve Ali Can Albayrak gözaltına alınarak 6 ay boyunca tutsak edilmişti.

Polisin işkencesine maruz kalan iki sosyalist Sakız adasındaki hapishanede de benzer saldırılarla karşılaşmıştı. 6 aylık tutsaklığın ardından 10 Mayıs 2021'de görülen ilk duruşmada beraat ederek serbest bırakılan Şahin ve Albayrak, savcısının itirazı üzerine yeniden yargılanmaya başlandı.

Temyiz mahkemesinde dün görülen duruşmada, mahkeme savcısının, para karşılığı insan kaçakçılığı da dahil olmak üzere birçok suç isnadı ile yüksek cezalar talep edildi. Sosyalistler sığınmacılarla dayanışmanın insani ve vicdani sorumlulukları olduğunu belirterek bunun yargılanamayacağını söyledi.

Sosyalistlerin avukatları da, savcının iddialarının yersiz olduğunu belirterek, müvekkillerinin Ege adasındaki mülteci ve göçmenlerin hemen her gün yaşadığı insani trajedinin de gösterdiği gibi sığınmacı arkadaşlarının güvenlikleri için duydukları kaygı nedeniyle dayanışma sergilediklerini söyledi. Avukatlar, mültecilerle dayanışmanın suç olmadığını vurguladı.

Duruşmaya, adada faaliyet yürüten çeşitli mülteci ve göçmen dayanışma grupları ile Avrupalı gözlemciler de katılarak destek verdi.

Savcının itirazı üzerine beraat kararı bozulan Hüseyin Şahin ve Ali Can Albayrak'a 2 yıl 10'ar ay hapis cezası verildi. Mahkeme, iki sosyalistin 6 ay tutuklu kaldığını göz önünde bulundurarak haklarında tutuklama kararı vermedi.