23 Eylül 2024 Pazartesi

Êzidî çocuğu kaçıran DAİŞ'linin davasında mahkemeden avukatlara tehdit

Ankara'da Êzidî bir kız çocuğunu kaçıran DAİŞ'linin süren yargılamasında mahkeme başkanı DEM Parti milletvekili Kaya ve katılma talebinde bulunmak isteyen avukatları tehdit ederek salondan çıkardı. Mahkeme başkanı avukatlar hakkında yalan beyanda bulundu.

Êzidî bir kız çocuğunu kaçıran DAİŞ'li Sanık Oruç hakkında "çocuğu kaçak yollarla Türkiye'ye getirmek ve hürriyetinden yoksun kılmak" suçlamasıyla açılan davanın 2. duruşması görüldü. Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmayı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya ve partililer ile çok sayıda insan ve hukuk örgütünden isim izledi.

MAHKEME BAŞKANINDAN AVUKATLARA TEHDİT
DAİŞ'li Sanık Oruç'un hazır edildiği duruşmaya katılma taleplerini iletmek için salonda bulunan hukuk örgütlerinden temsilciler, duruşmanın kapalı yapılma kararı gerekçesiyle polisler tarafından dışarıya çıkarıldı. Mahkeme heyeti, avukatlara "Kimliklerinizi bırakın sizi şikayet edeceğim" ifadelerini kullandı. DEM Parti Diyarbakır Milletvekilli Adalet Kaya da dışarı çıkarıldı.

AVUKATLARDAN MAHKEME HEYETİNE TUTANAK
Katılma talepleri alınmayan avukatlar, mahkeme heyetine yönelik tutanak tutarak, baroya ileteceklerini bildirdi. Ankara Barosu Mületci Hakları Merkezi Başkanı Elifcan Demirtaş, Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Hilal Çelik tarafından tutulan tutanakta, mahkeme başkanının adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini, kendilerini üç kere tehdit ettiğini belirtti.

Tutanakta, dilekçe verilmeye çalışılırken heyet başkanının daha duruşma başlamadan zapta, "uyarıya rağmen dışarıya çıkmayan kişilerin kimlik tespiti..." diye yazdırmaya başlayarak tehditlerini sürdürdüğü kaydedildi.

Duruşma kapalı görüldü.