24 Eylül 2024 Salı

'Zülküf tecridi kırmak için eylem yaptı'

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde 1 Mart'an bu yana açlık grevinde olan ve dün gece tecridi protesto etmek için yaşamına son veren Zülküf Gezen'in 2007'den beri tutuklu olduğu öğrenildi. Amcası Ahmet Gezen, "Yeğenim tecridi kırmak için eylem yapmıştır. Kürt halkının başı sağolsun dedi.
Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde 1 Mart'tan bu yana Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması talebiyle süresiz dönüşümsüz açlık grevine giren Zülküf Gezen, dün gece yaşamına son verdi. Gezen'in cenazesi Namık Kemal Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. Haberi alan Gezen ailesi, cenazeyi almak için Tekirdağ'a giderek çocuklarının cenazesini aldı. İstanbul'da havalimanında cenazeyle birlikte ailenin yanı sıra HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP il ve ilçe yöneticileri, ESP Genel Başkanvekili Şahin Tümüklü ve çok sayıda kişi bekledi.
 
Zülküf Gezen'in cenazesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda kitlesel bir şekilde sloganlarla karşılandı. Cenaze alınırken bir konuşma yapan HDP Milletvekili Gülistan Koçyiğit, aileye ve Kürdistan halkına başsağlığı dileklerini iletirken, cenazenin aile ile birlikte yarın sabah saat 09.50'de Diyarbakır'a götürüleceğini söyledi.
 
Diyarbakır halkına, Gezen'in cenazesini kitlesel karşılama çağrısı da yapan Koçyiğit, açlık grevi direnişçilerinin taleplerinin bir an önce yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.
 
AHMET GEZEN: KARDEŞİM TECRİDİ KIRMAK İÇİN BU EYLEMİ YAPTI
 
Yaşamını yitiren Zülküf Gezen'in amcası Ahmet Gezen, Medya Haber TV'deki programa katılarak, yeğeninin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldığını ve 12 yıldır tutuklu bulunduğunu anlattı. Yeğeninin PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridi kırmak için bu eylemi gerçekleştirdiğini söyleyen amca Gezen, "Kürt halkının başı sağ olsun. Zülküf Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kırmak için bu eylemi yapmıştır. Tüm Kürt halkının başı sağ olsun" dedi.
 
Zülküf Gezen'in Diyarbakır ve Sincan cezaevlerinden sonra Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevine sevk edildiği bilgisini veren Gezen, "Aile İstanbul'da cenazeyi aldı ve şu an havaalanında. Cenaze havayoluyla Diyarbakır'a getirilecek. Yarın toprağa vermeyi düşünüyoruz. Tüm halkı bu eylemi sahiplenme adına Yeniköy Mezarlığı'na bekliyoruz" dedi.
 
Amca Gezen, yeğeninin 12 Eylül 2012 tarihinde PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve Kürtçe üzerindeki engellerin kaldırılması talebiyle açlık grevi eylemine de girdiğini hatırlattı.
 
GEZEN 10 EKİM 2007'DEKİ BİR EYLEM NEDENİYLE TUTUKLANDI
 
Diyarbakır'ın Balıkçılarbaşı Semti'nde 10 Ekim 2007 yılında bir polisin yaşamını yitirdiği ve 2'si polis 6 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan saldırı ile ilişkisi bulduğu gerekçesiyle Zülküf Gezen hakkında açılan dava 19 Şubat 2010'da Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde karara bağlandı. Gezen, 7 sayfalık siyasi savunma yaptı.
 
AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VE 109 YIL 6 AY CEZA
 
Mahkeme heyeti, Zülküf Gezen'in TCK'nin 82/1 maddesi gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Ayrıca patlama olayında 5 kişinin yaralanmasına ilişkin de TCK'nın 35. maddesi gereğince "Eyleminin teşebbüs aşamasında kalmış olması, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı göz önüne alınarak", her bir kişinin yaralanması nedeniyle 20'şer yıldan toplam 100 yıl hapis cezası verildi. Ayrıca eylemin "Suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmiş olması" iddiasıyla 5 yıl hapis cezası ve bin gün adli para cezası verildi. "Mala zarar vermek" iddiasıyla 1 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti, bu cezayı artırarak 4 yıl 6 aya çıkardı. Gezen'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve toplam 109 yıl 6 ay hapis cezası verildi.