10 Ekim 2024 Perşembe

10 Ekim'de katledilen Mak ve Gür'ün mezarı başında anma

Dersim'de Mesut Mak ve Adil Gür'ün mezarı başında yapılan anmada, katliamda parmağı bulunan herkesin halklara hesap vermesi için mücadelenin süreceği kaydedildi. 

10 Ekim'de katledilen Mesut Mak ve Adil Gür için Dersim'de anma düzenlendi. Mak ve Gür'ün Atatürk Mahallesinde bulunan mezarı başındaki anmaya yakınlarının yanı sıra Dersim Belediyesi Eşbaşkanı Birsen Orhan, Dersim'deki siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri katıldı.

'10 EKİM ÜLKEMİZDE BARIŞ MÜCADELESİNİN GÜNÜDÜR'
9 yıl önce Ankara'da Türkiye tarihinin en kitlesel katliamlarından birinin yaşandığını ifade eden EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, "10 Ekim'de yapılmak istenen barış mitingine 2 IŞİD canisinin yaptığı canlı bomba saldırısıyla 104 insanımızı kaybettik. Mesut Mak ve Adil Gür yoldaşımız başta olmak üzere 104 insanımızı saygıyla anıyoruz. Bugün Ortadoğu'da ve bölgede yaşanan savaş, soykırım ve katliamlar 9 yıl önce emek ve demokrasi güçlerinin yaptıkları bu mitingle ve hayatını kaybeden yoldaşlarımızın ne kadar değerli bir mücadele için yan yana geldiğini bize gösteriyor. O nedenle 10 Ekim sadece yoldaşlarımızı andığımız gün değildir 10 Ekim artık bölgede ve ülkemizde barış mücadelesinin günüdür" diye belirtti.

'KATLİAMDA PARMAĞI OLAN HERKES HESAP VERMELİ'
7 Haziran 2015 yılındaki seçimlerin Türkiye'de yeni bir başlangıç olduğunu belirten ESP PM üyesi Orhan Çelebi, "Seçim sonuçlarını hazmedemeyen iktidar yaptığı saldırılarla kendisine yeni bir yol açmak istedi. 5 Haziran'da Amed'de HDP mitingine yapılan saldırı, 20 Temmuz'da Suruç'taki katliamla devam ettirildi ve 10 Ekim gar katliamı bu sürecin devamı olarak tarihe geçti. Bugün yeni bir adım atmak isteyenlerin öncelikle bu katliamlarla yüzleşmesi gerekiyor. 10 Ekim katliamında parmağı olan herkesin açığa çıkartılarak halklara hesap vermesi gerekiyor" dedi.

'MÜCADELEYİ YÜKSELTMEMİZ GEREKİYOR'
10 Ekim Ankara katliamında katledilen Adil Gür'ün arkadaşı Kamer Yoltay ise konuşmasında şunları dile getirdi: "10 Ekim Katliamı'ndan sonra adalet yerine getirilmedi ve hiçbir kamu görevlisi yargılanmadı ve katliamın failleri yargılanmadı. Bizim saldırılara hedef olmamızın temel nedeni devrimci, solcu olduğumuz için bunları yaşadık. Bizim sorgulamamız gerekiyor siz bizim barış isteyen çocuklarımızı neden öldürdünüz diye? Asla bu katliamı unutmamamız gerekiyor, yoldaşlarımızın barış mücadelesini yükseltmemiz gerekiyor."

Yapılan konuşmaların ardından Mak ve Gür'ün mezarlarına karanfiller bırakıldı.