10 Ekim 2024 Perşembe

Gazeteci Önver ifade verdi

Haberleri nedeniyle hedef gösterilen ve hakkında soruşturma  başlatılan gazeteci Rabia Önver ifade verdi. Önver'e yalnızca haberde ismi geçen savcı ile ilgili soru soruldu. İfade sonrası yapılan açıklamada Önver, özgür basın olarak bu haberleri yapmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Hakkari'de çocuk ve kadınların seks işçiliğine zorlanması, uyuşturucu kullanımının yaygınlaştırılmasını konu alan haberleri nedeniyle hakkında Hakkari Cumhuriyet Savcılığı tarafından "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" iddiasıyla soruşturma başlatılan JİNNEWS Muhabiri Rabia Önver, ifade verdi.

Van Emniyet Müdürlüğü'ne avukatlarıyla birlikte giden Önver'in talimatla ifadesi alındı. Önver'e sadece haberde ismi geçen savcı ile ilgili soru soruldu. Önver, ise gazetecilik yaptığını, soruşturmanın özgür basını susturma amaçlı olduğunu belirtti.

'HUKUKSUZ BİR SORUŞTURMA'
İfade işlemlerinin ardından Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), DEM Parti milletvekilleri, demokratik kitle, DEM Parti ve DBP il yöneticilerinin katılımıyla Wan Barosu önünde basın açıklaması yapıldı. ÖHD Van Şube Eşbaşkanı Mehtap Işık, soruşturmanın hukuksuz olduğunu belirterek, "Bu soruşturmalarla özgür basının haber yayma hakkının önü kesiliyor. Hakkari'de yaşanan çetelere dönük bir haber yapıldı. Yaptıkları haberler nedeniyle gazeteciler hakkında birçok soruşturma, gözaltı ve tutuklamalar yaşandı" dedi.

'BU HABERLERİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Ardından konuşan Önver, "Hakkari'de yaşanan büyük bir hak ihlalini ve herkesin bilmesi gerekenleri yazdım. Bu haberlerin üzerinin kapatılmak istendiğini iyi biliyoruz. Özgür basının sesi kıstırılmaya çalışılıyor. Özgür basın olarak bu haberleri yapmaya devam edeceğiz. Bu baskılar bizim haber yapmamızın önüne geçemez. Özgür basın susturulamaz" diye konuştu.

'HAKİKATTEN CESARET ALIYORUZ'
Son olarak konuşan Jinnews Muhabiri Öznur Değer de, "Basın bir cesaret ve hakikat işidir. Hakikatten aldığımız cesaretle kalemlerimizi, zihnimizi özgür kılarak haberler yapmaya devam edeceğiz. Burada yargılanmaya çalışılan hakikatin kendisi ve kamuoyuna ulaşmasının engellenmesidir. Rabia burada gazeteciliğin emsalidir çünkü fuhuş ve uyuşturucu çetesini ortaya çıkardı. Rabia, sadece bunu değil emniyetten, savcısına, AKP'liden MHP'lisine ve koruculara kadar kişilerin içerisinde yer aldığı bir uyuşturucu, fuhuş çetesini teşhir etti. Bizzat devletin fail olduğu, göz yumduğu, failleri yargılamak yerine failleri aklamaya çalıştığı bir durum yaşanıyor. Failler hakkında soruşturma açılmazken arkadaşımız hakkında soruşturma açıldı" dedi.