10 Ekim 2024 Perşembe

Üniversite öğrencileri 10 Ekim'de katledilenleri andı

İstanbul Üniversitesi Beyazıt ana kapı önünde 10 Ekim'de katledilenleri anan üniversite öğrencileri, "Gençlik olarak her zaman ezilen halkların yanında konumlanacak, nerede hukuksuzluk ve adaletsizlik varsa haykıracağız. Örgütlü direnişimizi büyütmeye devam edeceğiz" dedi. 

Üniversite öğrencileri, 10 Ekim katliamının 9. yılında Beyazıt ana kapı önünde anma düzenledi. Katliamda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başlayan açıklamada, "10 Ekim'i unutmadık hesabını meydanlarda soracağız" pankartı taşıdı. 

'BARIŞI SAVUNANLAR KATLEDİLİRKEN, CİHATÇILAR SERBEST KALDI'
Ankara katliamının faillerinin dün Maraş'ta, Sivas'ta, Suruç'ta katledenler olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "IŞİD çetelerine kasalarla silah gönderenler katledilen onlarca barış yanlılarının failleridir. Bugün emperyalizmin ve siyonizmin işbirliğini yapanlar tam da bu katliamın sorumlusu konumundadır. İşte bu katiller mahkeme salonlarında korundular. İnsanlığa dair suç işlemekle suçlananlar beraat kararıyla ellerini kollarını sallayarak dışarı çıktılar. IŞİD militanları dışarda cezasızlıkla ödüllendirildi. Barışı savunanlar katledilirken, mahkeme salonları cihatçı çeteleri serbest bıraktı" denildi.

'İKTİDAR HER DEFASINDA VUR EMRİ VERMEKLE ÖVÜNÜYOR'
Dünden bugüne katliamlar yaşanırken AKP iktidarının her defasında emri vermekle övündüğü anımsatılan açıklamada, "İşte bu emir bugün kadınlara, çocuklara, işçilere, kürtlere, LGBTİ+'lara yönelik nefret politikalarını ve saldırılarını körüklüyor. Daha geçtiğimiz günlerde devletin tüm yaşam alanlarını sattığı sermayenin tetikçileri; Artvin'de ormanını savunan, sermayeye peşkeş çekilmesine izin vermeyen köylülerin üzerine ateş açtı. Reşit Kibar devlet destekli sermayenin tetikçiliğiyle katledildi. Sorumlular yargılanmazken doğasını savunan köylüler tutuklandı. Bizler erkek adaletin cezasızlık politikası kadınları her gün katlediyor derken İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil bir erkek tarafından canice katledildi. 1 yıl boyunca kadınları taciz eden fail işte bu adaletsizlikten güç aldı. Münevver Karabulut'un faili Cem Garipoğlu'nun akıbeti ise yıllar geçmesine rağmen gizli tutuluyor. Hayvan yasası çıkararak yaşamaya dair her şeye düşman olan AKP kendini tekrar tekrar tanıtıyor" ifadeleri kullanıldı.

İktidarın siyonist İsrail'e olan desteğine de dikkat çekilen açıklamada, "Filistin'de hastane, okul, üniversite kalmamışken katliamın işbirlikçiliğini yapmaktan utanmıyor! İsrail'in kadınları, çocukları katletmesine emperyalist çıkarları için göz yumuyor" vurgusu yapıldı. 

'DİRENİŞİMİZİ BÜYÜTMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Açıklama şöyle devam etti: "Mahkeme salonları katilleri koruyorken, 2015'teki bombalı saldırıların; Suruç'un, Ankara'nın hesabını Meydanlar'da sormak için burada bulunuyoruz. 33 düş yolcusundan 103 canımızın hesabını sormak şimdi bizim elimizde. Katilleri tanıyoruz, katliamlara yol açanları biliyoruz. Biz bu saldırıları çok iyi tanıyoruz ve unutmuyoruz! Unutmuyoruz çünkü katledilen yüzlerce insanın kanı var bu topraklarda. Adım attığımız her alanda onlarla yaşıyoruz. Gezi direnişindeki sokakları terk etmeyen irade, yıkılmış bir kenti tekrar inşa etmek için topraklarımızdan Rojava'ya yola çıkanların iradesi, direnen onurlu Filistin ve Lübnan halklarının ortak iradesidir. Bugün bu irade gücünü; direnen Fernas işçilerinden, katledilen tüm kadınlar için sokakları doldurup taşıranlardan, özerk-demokratik üniversite talebiyle kayyum rektörlerle mücadele eden üniversitelilerden alıyor. Gençlik olarak her zaman ezilen halkların yanında konumlanacak, nerede hukuksuzluk ve adaletsizlik varsa haykıracağız. Örgütlü direnişimizi büyütmeye devam edeceğiz."