10 Ekim 2024 Perşembe

10 Ekim'de katledilenler anıldı: Tüm sorumlular yargılanana kadar adalet yürüyüşümüzü sürdüreceğiz

10 Ekim'de katledilenler anısına kentlerde eylem ve etkinlik düzenlendi. 

Adana Garı önünde, katliamın yaşandığı saat olan 10.04'te anma yapıldı. Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri anmaya katıldı. Hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının yer aldığı "Barış şehitlerimiz" yazılı pankart ve karanfiller taşındı. 

Saygı duruşu sonrası konuşan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Çelik, "Katliamda rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren, hangi mevki ve makamda olursa olsun tüm sorumlular yargılanana dek adalet yürüyüşümüzü sürdüreceğiz" dedi. Katliamda kızı Dilan'ı kaybeden Nesligül Sarıkaya ve katliamda kardeşi Fevzi'yi kaybeden Saadettin Sert de birer konuşmayla yakınlarını andı. TMMOB Adana İKK Sekreteri Kerem Şahin de kısa bir konuşma yaparak, asıl sorumluların yargılanmasını istedi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu öncülüğünde 10 Ekim'de yaşamını yitirenler mezarları başında anıldı. Platform üyeleri ilk olarak Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığına defnedilen Abdullah Erol'un mezarı başında anma düzenledi. KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Eşsözcüsü Faruk Ercan, 10 Ekim'de katledilenleri unutmadıklarını vurgulayarak, "Anıları mücadelemize ışık olacak. Mücadelelerinin önünde saygı ile eğiliyoruz, mücadelelerini devam ettireceğimize söz veriyoruz" dedi. Yapılan anma ardından Erol'un mezarına karanfiller bırakıldı.

Sonrasında Yenişehir ilçesinde bulunan Şehitlik Mezarlığı'nda defnedilen Feyat Deniz'in mezarı ziyaret edildi. Burada söz alan KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Eşsözcüsü Saliha Zorlu da katliamın her kesimden toplumun yüreğini yaktığını ifade etti. Zorlu, katliamın failleri arkasında bulunan güçlerin halen yargılanmadığını ve yargılanıncaya kadar mücadelelerinin süreceğini belirtti. Yapılan konuşmalar ardından Deniz'in mezarına karanfiller bırakıldı. Eylemde saat 17.00'da Rojava Parkı'nda yapılacak basın açıklamasına da çağrı yapıldı.

'10 EKİM KATLİAMINI UNUTMA, UNUTTURMA'
Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, katledilenleri anmak için akşam saatlerinde Rojava Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya platform bileşenleri, Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Cengiz Dündar ve çok sayıda kişi katıldı. "Em komkujiya 10'ê Cotmeh'ê jibîr nakin û nadin jîbirkirinê" pankartının açıldığı eylemde, sık sık "Şehit namirin", "10 Ekim katliamını unutma unutturma" sloganları atıldı.

Açıklama yapan KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Eş Sözcüsü Faruk Ercan, "Gar katliamı, Türkiye tarihinin en büyük katliamı olarak kapkara bir sayfa olarak tarihimize geçti. Katliamın ardından başlayan dava sürecinde birileri o karanlık sayfa hiç aydınlatılmasın diye elinden geleni yaptı. Yapmaya devam ediyor. Ama dava süreci acılı ailelerimizin, avukatlarımızın ısrarlı çabaları ile tüm dünya kamuoyunun gündemine girdi" dedi.

Açıklamanın ardından kitle Eğitim Sen 2 No'lu Şube'de katliamda yaşamını yitirenler için düzenlenen anma etkinliğine katıldı. Anmanın yapıldığı yerde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları asıldı ve mum yakıldı. Anma katliamda yaşamını yitirenler için saygı duruşuyla başladı. Yapılan konuşmaların ardından katliamda yaralananların anlatımlarının yer aldığı belgesel ve slayt gösterimi yapıldı.

Anma, katledilenler için bestelenen şarkının söylenmesinin ardından son buldu.

MALATYA
Gar Katliamı'nda hayatını kaybedenler, Malatya'da yürüyüş ve yapılan açıklamayla anıldı. Katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanı sıra çok sayıda kişi etkinliğe katıldı. Kitle, Yeşilyurt ilçesinde bulunan Barış Güvercinleri anıtına yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte sık sık "Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek" ve "Barışa uzanan eller kırılsın" sloganları atıldı.

Yürüyüş sonrası katledilenler için saygı duruşu yapıldı. Yürüyüş sonrası konuşan SES Malatya Şube Eşbaşkanı Cansu Kaplan, mahkemenin katliamı "insanlığa karşı suç" olarak kabul etmeyerek DAİŞ'i akladığını söyledi. Katliam tanıklarından DEM Parti PM üyesi Pakize Sinemillioğlu, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan katliamları hatırlattı.

Sonrasında katledilenler anısına yapılan anıta güller bırakılarak, mum yakıldı.

İSTANBUL
18 yaşında katledilen Dicle Deli için Zeytinburnu Silivrikapı Mezarlığında bulunan mezarı başında anıldı. Anmaya Deli'nin ailesi, Emek Partisi, DEM Parti, Suruç Aileleri, KESK ve CHP katıldı.

Anmada konuşan Dicle Deli'nin anması babası Faik Deli, 9 senedir adalet, barış ve demokrasi için mücadele ettiklerini söyledi. Deli, "Yanı başımızdaki savaşta gördüğümüz vahşetle birlikte bu ülkede barışın, insan hak ve özgürlüklerinin çok daha kıymetli olduğunu bir kez daha gördük. Çocuklarımızı, yoldaşlarımızı kaybettik ama barış mücadelesinden asla taviz vermedik, vermeyeceğiz. Buradan sözümüzü bir kez daha yineliyoruz; onların dilekleri, barış, demokrasi, insan hak ve özgürlükleri mücadelesi ve özlemi neyse bizlerinde özlemi ve mücadelesi o olacaktır" dedi.

ANTAKYA
Antakya'da İHD İskenderun Şubesi'nin çağrısıyla Emek ve Demokrasi Güçlerinin de katılımıyla basın açıklaması yapıldı. İskenderun Yaşam Parkında yapılan açıklamaya Emek Partisi MYK üyesi Halil İmrek, CHP İlçe başkanı ve üyeleri ile çok sayıda insan hakları savunucuları katıldı. 10 Ekim Katliamında yaşamını yitirenlerden BTS İskenderun temsilcisi Fevzi Sert'in de anıldığı açıklamada, "Fevzi yoldaş onurumuzdur", "10 Ekim'i unutma unutturma", "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Yaşasın barış mücadelemiz" sloganları atıldı.

Açıklamayı okuyan İHD Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, "Ortadoğu'da devam eden savaşın yaşadığımız coğrafyaya sıçramaması için siyasi çıkarlar nedeniyle sürdürülen gergin halin ve çatışmanın bir an önce son bulması için politik yaklaşımlar gerekmektedir" dedi. İnsan hakları savunucuları olarak mücadele vurgusu yapan Selçuk, "İnsanlığa karşı suç olan 10 Ekim Katliamı'nın gerçek failleri ortaya çıkarılıp yargılanana ve onarıcı adalet sağlanana kadar bu davanın takipçisi olacağız. Barış hakkını her şart altında savunmaya devam edeceğiz" diye ekledi. 

ANTEP
Antep'te EMEP'in çağrısıyla Ali Deniz Uzatmaz ve  ve katliamda hayatını kaybedenlerin mücadelesinin sürdürüleceği vurgulandı. Mezar başında konuşan Emek Gençliği yöneticisi Mahmut Serem, "Bu 9 yılda barış talebinin ne kadar önemli olduğunu ne kadar can alıcı bir talep olduğunu her gün yeniden görüyoruz, yaşıyoruz. Dünyanın dört bir yanında savaşlar artarak sürüyor. Barışa her geçen gün daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Bugün Ali Deniz'in mezarı başından tüm gençlere sesleniyoruz. Bizler şimdi onların bıraktığı barış mücadelesini sürdürmek ve yükseltmek zorundayız" dedi.

Ali Deniz Uzatmaz'ın babası Ogün Uzatmaz da konuştu. Uzatmaz, "Maalesef kanın, gözyaşının ve zulmün rutin olduğu topraklarda yaşıyoruz. Devleti yönettiğini iddia edenlerin de itiraf ettiği gibi kurgulanmış bir katliamda yitirdik Ali Deniz'i de. 9 yıldır acı çekiyorum, tarifsiz. Bu acıyı hiç dindiremeyeceğim. Tek isteğim barışın olması, her birimize yetecek kadar geniş bir dünyadayız" ifadelerini kullandı.

ORDU: 10 EKİM KATLİAMININ UNUTTURULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ
Ordu'da KESK'in çağrısıyla Köprübaşı Ceren Özdemir Meydanında bir araya gelen kitle 10 Ekim Ankara Katliamında yaşamını yitirenleri andı. Emek ve Demokrasi Güçlerinin de katıldığı anmada basın metnini Eğitim Sen Ordu Şube Başkanı Nursen Kaymaz okudu.

Kaymaz, "10 Ekim katliamında rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren, hangi mevki ve makamda olursa olsun tüm sorumlular yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar adalet yürüyüşümüzü hep birlikte sürdüreceğiz. 10 Ekim katliamının unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz. Bu toprakları katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkarıp barış ve demokrasiyle taçlandırarak yitirdiğimiz canlarımıza, yoldaşlarımıza, karanfillerimize armağan edeceğiz. Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak; emek kazanacak, demokrasi kazanacak, barış kazanacak" dedi.

URFA
Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, Urfa'nın merkez Haliliye ilçesinde bulunan Topçu Meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi. "10 Ekim Ankara katliamını kınıyoruz" pankartının taşındığı açıklamaya TJA, DBP ve DEM Parti Urfa il ve ilçe yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Urfa Şube Eşbaşkanı Ferhat Demir, "Katliamın zihniyeti hala devam ediyor. Katliamların aydınlatılmaması bir yana mücadelesini yürüttüğümüz için bize dönük saldırılar sürüyor" dedi.
 
ŞIRNAK
Şırnak Emek ve Demokrasi Platformu, Cizre ilçesinde bulunan Sanat Sokağında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya siyasi parti ve kurum temsilcilerinin yanı sıra Halkların Eşitlik Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şırnak Milletvekilli Mehmet Zeki İrmez katıldı.

"10 Ekim katliamını unutmadık unutmayacağız, barış talebimizden vazgeçmeyeceğiz" pankartının açıldığı açıklamayı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şube Eşbaşkanı Esin Yılmaz okudu.

Üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen katliam faillerinin bulunmadığını belirten Yılmaz, yargının suçluları koruma altına aldığını söyledi. Yılmaz, "Türkiye'nin demokratikleşebilmesi, ihtiyacı olan barışa kavuşabilmesi ve yaşamın her alanına yayılan cezasızlık kültürünü ortadan kaldırabilmesi için 10 Ekim Katliamının gerçek sorumlularının ortaya çıkarılması, böyle katliamların bir daha yaşanmaması için etkin ve etkili bir kovuşturma sonrası cezalandırılmaları gerekmektedir" dedi.

Ardından söz alan İrmez, demokrasi, barış ve özgürlük isteyenlere karşı gerçekleştirilen saldırıda adalet, demokrasi ve barışın katledildiğini belirtti. İrmez, "Antep'te, Suruç ve Diyarbakır'da katliam yapanlar aynı şekilde Ankara'da da yaptı. Kim katliamlardan sonra, 'Oylarımız arttı' dediyse bu katliamların ortaklarıdır. Biz hiçbir zaman yoldaşlarımızı unutmayacağız. Onların demokrasi, özgürlük ve barış hayallerini gerçekleştirene kadar mücadelemiz sürecek" ifadelerini kullandı.

MERSİN
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Özgür Çocuk Parkı'nda yaptığı basın açıklaması ile katledilenleri andı. Anmaya Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanları Nuriye Arslan ve Hoşyar Sarıyıldız ile Yenişehir Belediyesi Başkanı Abdullah Özyiğit de katıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada ortak açıklamayı Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Özbay yaptı.

Katliamın üzerinden 9 yılda acı ve öfkenin her geçen gün arttığına işaret eden Özbay, "Barış şehitlerine sözümüz var, bizler eğitimden sağlığa, kamu kurumlarından, sokakta, mahallede, basında kısacası yaşamın tüm alanlarına hakim kılınmaya çalışılan baskıcı, yasakçı, gerici, tekçi ve ırkçı zihniyete karşı her zaman eşitlikçi, laik, demokratik ve özgürlükçü, aydınlık bir Cumhuriyetin savunucusu olmaya devam edeceğiz. Bu katliamı yapanlardan hesap sorana kadar mücadelemiz devam edecek. Yastayız, isyandayız, bu yapılan katliamı asla unutmadık, unutturmayacağız" dedi.

ANTALYA
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Heykeli önünde açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı anmada açıklamayı Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadri Öztürk yaptı.

Katliamın göz göre göre geldiğini ifade eden Öztürk, "Bizler IŞİD'e ve IŞİD zihniyetine, gericiliğe, laiklik karşıtı faaliyetlere, halklarımızın düşmanlaştırılmasına teslim olmadık, olmayacağız. Bir kez daha savaş rüzgarlarının estirildiği bu dönemde ülkemizde, bölgemizde ve dünyada bedeli ne olursa olsun barış politikasını savunacak, emek ve demokrasi mücadelesini yükselteceğiz. Yitirdiğimiz arkadaşlarımızın bizlere bıraktığı en değerli miras olan emek, barış, demokrasi mücadelesini hep beraber, kol kola omuz omuza büyütmeye kararlıyız.Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak; emek kazanacak, demokrasi kazanacak, barış kazanacak" diye konuştu.

VAN
Van Büyükşehir Belediyesi tarafından katledilenler anısına 103 meyve ağacı fidesi dikildi. Çevre Yolu Sahil Parkıında düzenlenen fidan dikimine, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Tuncer Sağınç, DBP, DEM Parti il ve ilçe örgütleri, DEM Parti Van milletvekilleri Gülcan Kaçmaz Sağyiğit, Mahmut Dindar ve Zülküf Uçar katıldı.

DEM Parti Van İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, katliamda yaşamını yitirenleri anarak, "Ülkenin dört bir yanından sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve çeşitli aktivistler Ankara'da barışın gelmesi çağrısı için toplandıkları mitingde bir araya geldi. Gerçekleşen saldırı sonucu yaşamını yitiren tüm yoldaşlarımızın anısına bugün burada fidan dikimi gerçekleştirerek onların anısını yaşatacağız" dedi.

Ardından fidan dikimine geçen parti temsilcileri ve milletvekilleri kürek alarak fidanları toprakla buluşturdu.

MARDİN
Mardin Emek ve Demokrasi Platformu'nun Karayolları Parkı'nda yapmak istediği anma Mardin Valiliği'nin "eylem etkinlik yasağı" kararı bahane edilerek engellenmek istendi. Parkın çevresi çevik kuvvet polisleri tarafından abluka altına alınırken, platform üyeleri parktaki anmaya izin verilmemesi üzerine yürüyüşe geçti. Sloganlar atan kitle, İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesinin önüne kadar yürüyerek, burada anma gerçekleştirdi.

Anmada platform adına söz alan Eğitim Sen Mardin Şube yöneticisi Sümeyye Oğur, 10 Ekim'de Ankara'da katledilen 104 kişinin anısını yaşatmaya devam edeceklerini, katillerden hesap soracaklarını vurguladı.