4 Ekim 2024 Cuma

19 Aralık'ın hazırlığında yer alan albay tanık olarak çağırıldı

19 Aralık katliamında Bayrampaşa Hapishanesi'nde 6 tutsağın katledilmesine ilişkin açılan davada, "Tufan Harekat Planı"nda ve operasyon hazırlık planında imzası olan Albay Ali Aydın'ın tanık olarak dinlenmesine karar verildi.

Bayrampaşa Hapishanesi'ne, 19 Aralık 2000'de "Tufan" planı kapsamında düzenlenen "Hayata dönüş" katliamıyla ilgili davanın 41.  duruşması görüldü. 

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "Tufan Harekat Planı"nın eklerinde imzası bulunan, o dönem Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanlığı'nda görevli olan Albay Ali Aydın'ın tanık olarak dinlenmesine karar verdi. 

OPERASYONDA İMZASI OLAN ALBAY TANIK OLACAK
Albay Aydın, tutsakların katledildiği operasyonun bitmesinden bir gün sonra Ankara'da gazetecilere katliamla ilgili açıklama yapmıştı. Ayrıca, katliamdan birkaç ay önce hazırlanan ve operasyonun gerekçelerinden yapılan "cezaevlerinin durumu"na ilişkin raporda da Aydın'ın imzası yer alıyordu.

Jandarma Genel Komutanlığı'nın mahkemeye 2014 yılında gönderdiği rapor, Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanı Albay Ali Aydın ile Ceza ve Tevkifevleri Şube Müdürü Binbaşı Cemal Vural imzalı.

Mahkemeye sunulan raporun hazırlanış tarihi: 25-30 Eylül 2000. Yani, ölüm oruçlarına başlanan tarih olan 20 Ekim 2000'den yaklaşık bir ay önce hapishanelerde inceleme yapılarak operasyon hazırlığıyla ilgili bir rapor hazırlandı. Albay Aydın ile Binbaşı Vural, 25-30 Eylül 2000'de Kocaeli, Gebze, Ümraniye, Paşakapısı, Bayrampaşa, Kartal, Metris, Tekirdağ, Çanakkale ve Bursa'daki hapishanelerde yaptıkları incelemeleri rapor haline getirdi.

Raporda "yapılması kesinlemiş olan" operasyonun, daha önce mahkemeye sunulan "Tufan planı" gibi harekat planlarıyla ilgili tavsiyeler yer alıyor. Raporda medya ve yargı ile ilgili "yapılması gerekenler" bölümü de var.

Bayrampaşa Hapishanesindeki operasyonda yer alan 39 zorunlu askerin sanık olduğu dava ile birleşen iddianame neticesinde operasyona katılan Ankara Jandarma Özel Harekat askerleri de sanık olarak yargılanıyor. 

Bugünkü duruşmada ifadesi alınan üç sanık da katliam operasyonunda "aktif görev almadıklarını, dışarda beklediklerini" savunarak, yaralanan ya da yaşamını yitiren kimseyi görmediklerini iddia etti.

ALAY KOMUTANI: HATIRLAMIYORUM, BİLMİYORUM
Duruşmada ayrıca, katliamın emrini verenlerden olan Albay Mehmet Ay, tanık olarak dinlendi. 19 Aralık 2000'de İstanbul İl Jandarma Alay Komutan Yardımcısı olan Mehmet Ay, operasyon sırasında Bayrampaşa değil Ümraniye Hapishanesi'nde olduğunu iddia etti. 

Müdahil avukatlarından Güçlü Sevimli ise duruşmada, İstanbul'daki her iki hapishaneyle ilgili operasyonun, Ay'ın görev yaptığı İstanbul İl Jandarma Alay Komutanlığında planlandığını hatırlattı.

Ay, yöneltilen soruların bir çoğuna da "Bilmiyorum, görmedim, hatırlamıyorum" şeklinde yanıt verdi. 

Katliam sırasında hapishanede teğmen olan sanık Bayram Tetik, önceki duruşmalarda verdiği ifadesinde "Ankara Jandarma Özel Asayiş Komutanlığından, operasyondan 4-5 gün önce İstanbul, Hasdal'a geldik. Silah kullanma yetkilerini askeri personele tebliğ ettik. Amaç hayat kurtarmaktı" demişti.

Mahkeme, Avukat Sevimli'nin bu ifadeye dayanarak silah kullanma yetkisinin tebliğ edildiği belgenin istenmesine yönelik talep ile Ankara Jandarma Özel Asayiş Birliğinden katliam günüyle ilgili düzenlenen raporların istenmesine karar verdi. 

Duruşma 3 Mart 2021'e ertelendi. 

Çok sayıda hapishaneye 19 Aralık 2000'de eş zamanlı olarak gerçekleştirilen katliam sırasında, Bayrampaşa Hapishanesi'nde 5 devrimci kadın yakılarak katledilmiş, bir kadın tutsak ise gazdan zehirlenerek yaşamını yitirmişti. Katliamı ilişkin fotoğraflar 11 yıl sonra dava dosyasına girmişti.