28 Eylül 2024 Cumartesi

22 gazetecinin yargılandığı dava 2 Haziran'a ertelendi

Özgür Gündem gazetesine baskın sırasında darp edilen ve gözaltına alınan gazeteciler hakkında açılan dava duruşması 2 Haziran'a ertelendi.

OHAL kararnamesi ile kapatılan Özgür Gündem gazetesine 16 Ağustos 2016 tarihinde yapılan polis baskınında darp edilerek gözaltına alınan gazeteciler hakkında daha sonra "hakaret" ve "görevi yaptırmamak için direnmek" iddiasıyla açılan davanın 6. duruşması İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya gazeteciler katılmazken avukatlar hazır bulundu.

Baskın sırasında el konulan telefon ve diğer dijital materyallerin akıbeti hakkında mahkemeye cevap geldiği görüldü. Avukatlar, önceki savunmalarını tekrar ettiklerini ve eksik hususların giderilmesini istedi. Avukatlar, baskın sırasında el konulan telefonlarda gazetecileri darp eden polislerin görüntüsünün olduğunu ve dolayısıyla bu soruşturma ile ilgisi olduğu için incelemesi biten telefonların iadesini istedi.

Taksim Şehit Haşim Usta Polis Merkezi Amirliği'nden mahkemeye gelen yazıda, baskın sırasında Kemal Bozkurt'a ait baskın sırasında el konulan cep telefonu ve sim kartı ile Davut Uçar'a ait cep telefonu, sim kartı ve iki hafıza kartının kaybolduğu ileri sürüldü. Konuya ilişkin savunması istenen polis, emniyet amirliğinde ağzı açık bir çuvalda tutulan materyallerde sayım yaptıklarını, ancak Kemal Bozkurt ve Davut Uçar'a ait malzemelerin kaybolduğunu savundu.

Mahkeme, hakkında yakalama kararı olan gazeteciler Amine Demirkıran, Günay Aksoy, Bayram Balcı ve Ersin Çaksu'nun yakalama kararının beklemesine, gelen evraklar gelip incelenene kadar müdafi avukatlara süre verilmesine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosuna müzekkere yazılarak dosya arasına giren emniyet ile ilgili yazılan yazının cevabı beklemesine karar verdi.

Duruşma 2 Haziran'a ertelendi.