28 Eylül 2024 Cumartesi

'Tüm kayıplar için adalet talep etmeye devam edeceğiz'

İHD Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, 1993'te kaçırılıp katledilen Mecit Baskın ve tüm kayıplar için adalet istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 142. haftasında Yüksekova'da bulunan Sanat Sokağında bir araya geldi. Gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı eyleme, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Onur Düşünmez, Barış Anneleri ve çok sayıda kişi katıldı.

İHD Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Sibel Çapraz, 30 Eylül 1993'te görev yaptığı Ankara Altındağ Nüfus Müdürlüğü önünden kaçırıldıktan 2 gün sonra işkence edilmiş bedeni MİT binası yakınlarında bulunan Mecit Baskın'ın hikayesini kamuoyuyla paylaştı.

Gözaltında insan kaybetmenin bir Türkiye gerçeği olduğunu söyleyen Çapraz, bu gerçekle yüzleşmek için yola çıktığını iddia eden AKP iktidarının eski, karanlık bir zihniyetin yolundan devam ettiğini belirtti. Çapraz, "Adil ve tarafsız bir yargılama ile tüm sorumlular yargılanmalı ve gerekli caydırıcı cezalar verilmelidir! Bedenleri kaybedilen sevdiklerimizin akıbeti bir an önce açıklanmalı, kayıp yakınlarının çiçekler ile donatılacağı bir mezar yerinin olması sağlanmalıdır. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimin akıbetini sormaktan asla vazgeçmeyeceği" ifadelerini kullandı.

BASKIN: ADALET TALEP ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
32 yıl boyunca adliye koridorlarında ve meydanlarda babasının akıbetini sorduğunu belirten Eren Baskın, "2011 yılında yapılan yargılamanın faillerin ortaya çıkarılarak cezalandırılacağını düşünme hevesine kapıldım. Ne yazık ki bu bir aklama yargılaması oldu. Binlerce delil, onlarca görgü tanığı olmasına rağmen zoraki bir beraat kararı verilerek tüm faili meçhul dosyalar zamanaşımı ile düşürüldü. Babam ve tüm kayıplar için adalet talep etmeye devam edeceğiz. Hiçbir zaman meydanlardan ve adliye koridorlarından bu failleri sormaktan asla geri durmayacağız" dedi.

DÜŞÜNMEZ: HALKIMIZ KATİLLERİ TANIYOR
Kayıpların failllerinin üstü ne kadar örtülmeye çalışılsa da toplum vicdanında JİTEM'cilerin katil olarak bilindiğini vurgulayan DEM Parti milletvekili Onur Düşünmez, "Halkımız katilleri biliyor ve tanıyor. Aklama yargılaması bu gerçekliği değiştirmez. Cumartesi aileleri yıllardır her şeye rağmen alanlarda failleri ve kayıpların akıbetini soruyor. Yıllardır baskı, zulüm ve sindirme politikalarına rağmen alanlardan geri çekilmediler. Katledilişinin yıldönümünde Ceylan Önkol şahsında bütün annelerimizin, babalarımızın ve kardeşlerimizin hesabını sorana dek mücadeleye devam edeceğiz" dedi.