28 Eylül 2024 Cumartesi

Diyarbakır'da İbrahim Gündem'in akıbeti soruldu

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 816. haftasında, 25 Eylül 1991'de Hazro'da yaşadığı evden baskınla gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan İbrahim Gündem'in akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 816. haftasında Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde yan yana geldi. Eylemde gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

İHD Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Ercan Yılmaz, "Bu bölgede Kürt meselesinin 1990'lardan bu yana çözümsüz bırakılmasından kaynaklı çok ağır insan hakları ihlalleri yaşandı. Bu ağır insan hakkı ihlallerinin mağduru olan en önemli gruplarından biri de maalesef çocuklar oldu" diyerek, 12 yaşındaki Ceylan Önkol'un 15 yıl önce bugün Lice'nin Kanîsipî kırsal mahallesinde karakoldan atılan havan mermisiyle katledildiğini hatırlattı.

Ceylan Önkol'un faillerinin hala tespit edilmediğini, etkili bir yargılama yapılmadığını belirten Yılmaz, "Geçmişle yüzleşme ve adalet talep ediyoruz ancak siyasi iktidar bu acı olaylarda kaybettiğimiz kişileri unutturmaya yönelik politikalar yürütmektedir" dedi.

Diyarbakır'ın Hazro ilçesine bağlı Qenderhel köyünde 25 Eylül 1991'de kaybedilen İbrahim Gündem'in hikayesini paylaşan Berfin Elçi, ailesiyle birlikte çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Gündem'in evine, 25 Eylül 1991 gecesi askerler tarafından baskın düzenlendiğini belirtti.

BABASI TEHDİT EDİLDİ
Askerlerin İbrahim Gündem'in sabah bırakılacağını söylediğini, sabah karakola giden baba Ahmet Gündem'e ise "gözaltına alınmadı" dendiğini aktaran Elçi, şöyle devam etti: "Bunun üzerine Ahmet Gündem, oğlu İbrahim'in bulunması ile ilgili girişimlerini sürdürür. Hazro Cumhuriyet Savcılığı'na gider. Savcılık, Ahmet Gündem'i yeniden karakola yönlendirir. Bunun üzerine Ahmet Gündem, bir kez daha karakola resmi dilekçe ile başvuruda bulunur. Ancak, yazdığı hiçbir dilekçeye yanıt verilmez. Bu kez Diyarbakır Valiliğine gidip oğlunun akıbetini sorar. Valilikçe aranan karakoldan, 'Biz almadık' yanıtı verilir. Ardından İl Jandarma Alay Komutanlığı'na giden Ahmet Gündem, burada 'Devleti suçluyorsun, devlet böyle şeyler yapmaz' şeklinde azarlamalara ve tehditlere maruz kalır. Ahmet Gündem, oğlunun gözaltında kaybedildiğine dair girişmelerini bir süre daha sürdürür. Ancak bu süre zarfında tehditlere maruz kalır. 15 Şubat 1993 tarihinde asker ve korucular tarafından evi yakılan Ahmet Gündem, 15 kişiden oluşan aile fertleri ile birlikte Amed merkeze göç etmek zorunda kalır. İbrahim Gündem'in annesi Meryem Gündem, yıllarca oğlunun yaşadığına dair bir haberin gelmesini bekler. Ne yazık ki Meryem ana da tıpkı Berfo, Fatma, Elmas, Asiye ve Arife ana gibi çocuklarına kavuşamadan bu hayattan gözü açık bir şekilde göçüp gitti."

'BİR MEZARIMIZ OLSUN İSTİYORUZ'
İbrahim Gündem'in kardeşi Feride Mafra ise, ağabeyinin 33 yıldır kayıp olduğunu hatırlatarak, "15 yıldır Koşuyolu'nda kemiklerinin bulunması için mücadele ediyoruz. Bir mezarımız olsun istiyoruz. 15 yıldır buraya geliyoruz, kimse demiyor ne istiyor bunlar? Kemiklerimizi çıkarsınlar, mezarımızı ziyaret etmek istiyoruz. Ölene kadar mücadele edeceğiz. Kar da, yağmur da olsa buradan ayrılmayacağız. Kemiklerimizi bulana kadar buradan ayrılmayacağız" ifadelerini kullandı. 

Açıklama yapılan oturma eylemi ardından sona erdi.